Rondreizen Panama

Tips voor een vakantie in Panama

Panama: een introductie

Een vakantie in Panama beleef je op de landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika, een bestemming die vooral bekend is door het Panamakanaal en fiscalisten die rijken helpen om miljarden dollars weg te sluizen via belastingparadijzen. Panama is een lang en slangvormig land dat oceanen en continenten verdeelt en een derde van zijn inkomsten behaalt uit het beroemde kanaal.

Het Amerikaanse leger bouwde de waterweg tussen 1904 en 1914, waarmee de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan met elkaar werden verbonden. Panama is dus ook de enige plek in de wereld waar je op dezelfde dag van beide wereldzeeën de zon ziet opkomen en ziet ondergaan, op het smalste stukje dat slechts 80 kilometer breed is. Het land heeft echter meer te bieden dan een mondiale rol in het internationale scheepvaartverkeer.

Het tropische Panama heeft honderden idyllische en verlaten eilanden, dicht beboste regenwouden, afgelegen inheemse gemeenschappen en groene vulkanen. Je kunt ontspannen vakantie vieren op de Bocas del Toro eilanden, die met palmbomen, stranden en slaperige eco-lodges een beeld oproepen van een Caribisch paradijs. In het binnenland zijn de koffieplantages rond Bouqete de moeite waard om te bezoeken tijdens een vakantie in Panama, of maak een trektocht naar de krater van Volcán Barú.

In de moderne hoofdstad Panama City staan aftakelende koloniale gebouwen in de schaduw van hoge torens van glas en staal. Het land in het midden van Midden-Amerika is een van de duurste landen in de regio, maar eenmaal buiten de gebaande paden wordt je beloond met beter eten, een beter uitzicht en goedkopere prijzen. Panama’s bergen, bossen en oceanen én de uitmuntende koffie zijn een vakantie meer dan waard, maar neem als souvenir geen gevlochten Panamahoed mee naar huis. Deze komt namelijk oorspronkelijk uit Ecuador….

PanamaPanama in een notendop

– Oppervlakte: 75.420 vierkante kilometer (bijna twee keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 4.470.241 (2024);
– Bevolkingsdichtheid: 59 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Panama City;
– Talen: Spaans (officieel), Engels;
– Munteenheid: Balboa (PAB);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 33.300 (2022).

Informatie over visum Panama

Reizen en vakantie in PanamaStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Panama. Wel heb je een paspoort nodig, dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Ook dien je een retourticket of vliegticket naar je volgende bestemming bij je te hebben. Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Panama in Den Haag.

Beste bezienswaardigheden in Panama

Panama heeft veel te bieden voor een vakantie, van heerlijke stranden tot paradijselijke eilanden. Maak een tour langs koffieplantages, bezoek het beroemde Panamakanaal en maak een trektocht naar een vulkaan. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Panama

Panama-Stad

Panama-Stad wat te doen
Panama-Stad is een moderne metropool in het hart van Panama, met trendy rooftop bars, een ontluikende food scene en enkele van de hoogste wolkenkrabbers van Latijns-Amerika. De smalle straatjes in Casco Viejo herinneren aan het Spaanse koloniale verleden. ► Lees hier alle tips wat te doen in Panama-Stad

Reizen naar Panama

Je kunt per vliegtuig en over land naar Panama reizen. KLM verzorgt rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar de hoofdstad Panama City. Vanuit Costa Rica kun je over land bij drie grensovergangen naar Panama reizen. Lees hier alle tips over reizen naar Panama

Overnachten in Panama

Panama heeft genoeg mogelijkheden om te overnachten, voor elk type reiziger. Je kunt terecht in strakke nieuwe hotels in glinsterende wolkenkrabbers, maar ook in charmante hostels en guesthouses. Lees hier alle tips voor overnachten in Panama

Communicatie in Panama

Internationaal toegangsnummer: +507.
Alarmnummer ambulance: 911.
Alarmnummer politie: 104.
Website politie: www.policia.gob.pa.
Alarmnummer brandweer: 103.
Telefonische inlichtingen: 102.

Tijdsverschil met Panama

In de Nederlandse wintertijd is het in Panama 6 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Panama 7 uur vroeger.

Elektriciteit in Panama

De elektriciteit in Panama is 110-120 volt, met een frequentie van 60 Hertz. In het land wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee platte pinnen. Neem daarom een wereldstekker mee op vakantie naar Panama.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Panama, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam