Rondreizen Panama

Reizen naar Panama

Je kunt per vliegtuig en over land naar Panama reizen. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Europa, het Caribisch gebied en vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Het land grenst aan Costa Rica in het noorden en aan Colombia in het zuiden.

Vanuit Costa Rica is het vrij eenvoudig om over land naar Panama te reizen. Vanuit Colombia kun je alleen het vliegtuig of de boot nemen. Er zijn ook cruiseschepen die voor anker gaan in Panama.

Vliegen naar Panama

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Panama reizen. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Panama City. Het is een vlucht van ongeveer 11 uur. Vliegtickets zijn te koop vanaf € 472. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Panama

Air France vliegt vanaf het vliegveld Paris Charles de Gaulle naar Panama (10 uur en 50 minuten). De Spaanse luchtvaartmaatschappijen Iberia en Air Europa verzorgen rechtstreekse vluchten van Madrid naar Panama City. Je kunt ook naar Panama reizen via een overstap in de Verenigde Staten. Er gaan onder meer vluchten vanuit New York, Miami, Houston en Washington D.C.

Er zijn verder goede verbindingen vanuit vrijwel alle landen in Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Vanuit San José, de hoofdstad van Costa Rica, vliegt de Panamese luchtvaartmaatschappij Copa Airlines zo’n tien keer per dag naar Panama City. Het is een vlucht van ongeveer anderhalf uur. Vliegtickets naar Panama zijn het duurst tijdens de zomermaanden juni tot en met augustus en tijdens het hoogseizoen van december tot en met maart.

Panama heeft twee internationale luchthavens: in de hoofdstad Panama City en in de stad David in het westen van het land (nabij de grens van Costa Rica). Daarnaast is er een handvol kleinere binnenlandse vliegvelden, onder meer op de Bocas del Toro-eilanden.

Luchthaven van Panama-Stad

Verreweg de meeste internationale vluchten komen aan in Panama-Stad, op Aeropuerto Internacional de Tocumen (PTY). Dit is de grootste en belangrijkste luchthaven van Panama. Het vliegveld ligt ongeveer 17 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Het is de hub van Copa Airlines (www.copaair.com), de nationale luchtvaartmaatschappij van Panama.

De luchthaven heeft twee passagiersterminals. De tweede terminal is in 2019 geopend en is een stuk moderner, en bedient vooral de vluchten voor Copa Airlines. Het vliegveld heeft geldautomaten, geldwisselkantoren, banken en een medische kliniek voor spoedeisende hulp. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers.

Er zijn verschillende bars, cafés, restaurants en fastfoodtenten. De luchthaven heeft een taxfreeshop en in diverse andere winkels kun je onder meer terecht voor souvenirs, boeken en tijdschriften, kleding, cosmetica, reisartikelen, elektronica, sieraden en Panamese delicatessen. Er is een apotheek, Farmacias Arrocha. Op het vliegveld zelf zijn geen hotels, maar wel in de nabije omgeving. Website van Tocumen International Airport: www.tocumenpanama.aero

Vervoer van de luchthaven naar Panama-Stad

Autoverhuur: op de luchthaven van Panama zijn verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven. Voor het huren van een auto in Panama moet je minimaal 21 jaar zijn en minstens 1 jaar je rijbewijs hebben. Veel autoverhuurders eisen echter een minimumleeftijd van 25 jaar.

Het is raadzaam je huurauto vooraf te regelen. We hebben zelf goede ervaringen met Sunny Cars, waarbij je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en geen verborgen kosten hebt. ► Check de tarieven van een huurauto in Panama bij Sunny Cars

Taxi: buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar Panama-Stad. Als je gebruikmaakt van de zogeheten Tourist Taxi Service, betaal je een vast tarief van $ 30 (in 2020).

Bus: er zijn verschillende busdiensten vanaf de luchthaven naar Panama-Stad. Dit is de goedkoopste manier om naar de hoofdstad te reizen, een kaartje kost slechts $ 0,25. De busrit naar het centrum duurt ongeveer een uur. Daarnaast rijdt er overdag een gratis shuttlebus van het vliegveld naar het winkelcentrum Metro Mall (15 minuten), maar dan ben je nog wel ver verwijderd van het centrum.

Luchthaven van David

In de stad David in het westen van Panama ligt de tweede internationale luchthaven: Aeropuerto Internacional Enrique Malek (DAV). Er gaan alleen vluchten vanuit San José in Costa Rica naar David, maar het plan is om het aantal internationale verbindingen in de toekomst uit te breiden. Ook gaan er binnenlandse vluchten tussen David en Panama-Stad.

Reizen vanuit Costa Rica naar Panama

Er zijn drie grensovergangen waar je vanuit Costa Rica naar Panama kunt reizen. De meest gebruikte is bij Pasa Canoas, aan de Pan-Amerikaanse snelweg Carretera Interamericana. Dagelijks rijden er bussen van San José in Costa Rica naar Panama-Stad (15 en 17 uur). De busmaatschappij is Tica Bus (www.ticabus.com).

Je kunt ook een lokale bus nemen naar de grens en overstappen op een andere bus. Hou wel rekening met drukte en wachttijden aan de grens. Denk eraan dat je met een huurauto in Costa Rica niet de grens met Panama mag oversteken.

De tweede grensovergang die nog weleens door reizigers wordt gebruikt, ligt bij Guabito-Sixaola aan de Caribische kant. Deze overgang kun je gebruiken als je vanuit Costa Rica naar de Bocas del Toro-eilanden in Panama wilt reizen. Het is hier een stuk rustiger en informeler dan aan de kant van de Pacific.

De derde grenspost ligt bij Río Sereno, voor de hooglanden van Chiriquí en het bergdorp Boquete. Deze is moeilijker toegankelijk vanuit Costa Rica omdat er geen hoofdwegen naartoe gaan. Ook worden buitenlandse toeristen niet altijd toegelaten. Vanuit Río Sereno rijdt een bus naar de stad David.

Reizen vanuit Colombia naar Panama

Reizen over land vanuit Colombia naar Panama is praktisch onmogelijk, omdat er geen wegen zijn. Je moet daarvoor de Darién Gap-jungle doorkruisen, een groot, gevaarlijk en moeilijk begaanbaar gebied van oerwoud en moerassen. Het wemelt hier van dodelijke slangen en guerrillastrijders, al zijn er migranten die te voet naar het noorden proberen te trekken.

Er zijn echter backpackers en fietsers over de Pan-American Highway die toch van Colombia naar Panama willen reizen. De simpelste manier is om het vliegtuig te pakken. Er zijn vluchten naar Panama-Stad vanuit Medellin, Barranquilla en Bucaramanga.

Als je het vliegtuig liever wilt vermijden, kun je een boot nemen van Colombia naar Panama. Het is duur en je bent lang onderweg, want je moet eigenlijk een tour boeken. Rederij Blue Sailing vaart geregeld van de Colombiaanse stad Cartagena naar het havenstadje Portobelo in Panama. Je bent 5 dagen onderweg, waarbij je drie dagen gaat eilandhoppen langs de San Blas-eilanden. Je bent 30 tot 50 uur op open zee. Website: www.bluesailing.net

Een andere mogelijkheid is om een tour te boeken bij San Blas Adventures. Je bent dan 4 dagen onderweg, waarbij je veel tijd doorbrengt op de San Blas-eilanden. Door snelle boten ben je veel minder lang op zee (8 uur). De boottrip begint in Sapzurro in het uiterste noorden van Colombia, en eindigt in Carti in Panama. Vandaar wordt je met een jeep naar Panama-Stad gebracht. Website: www.sanblasadventures.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Panama, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/lesnieuwski; Flickr.com/Joao Carlos Medau (Tocumen luchthaven); Flickr.com/realworldphotos.net (Panama grens).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam