Reizen naar Paraguay

Paraguay reizenJe kunt per vliegtuig, over land en per boot naar Paraguay reizen, een land dat helemaal ingesloten ligt in het hart van Zuid-Amerika. Paraguay is per vliegtuig goed bereikbaar vanuit andere landen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit Madrid. Reizend over land kun je Paraguay bereiken vanuit de buurlanden Brazilië, Argentinië en Bolivia. En ook al ligt Paraguay niet aan zee, er zijn wel mogelijkheden om via enkele grote rivieren naar het land te reizen.

Vliegen naar Paraguay

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Paraguay vliegen, maar het land is wel bereikbaar via een overstap in de Spaanse hoofdstad Madrid. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa vliegt wekelijks van Madrid naar Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Dit is een vlucht van ongeveer 12 uur. Air Europa vliegt ook van Amsterdam Schiphol naar Madrid, zodat je maar één keer je bagage hoeft in te checken.

Je kunt ook een tussenstop maken in São Paulo in Brazilië. KLM vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar deze Braziliaanse stad, een vlucht van 12 uur. Vanaf São Paulo gaat één of twee keer per dag een vlucht naar de Paraguyaanse hoofdstad Asunción (2 uur).

Wil je met het vliegtuig naar Paraguay reizen?
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Paraguay

Je kunt daarnaast naar Paraguay vliegen vanuit Latijns-Amerikaans steden als Buenos Aires, Montevideo, Santiago de Chile en Panama-Stad. De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die op Paraguay vliegen zijn LATAM Airlines (www.latam.com) en Paranair (www.paranair.com).

Luchthaven van Asunción

Paraguay is een relatief klein land, maar heeft toch ongeveer tien vliegvelden. Verreweg de meeste internationale vluchten komen aan op de luchthaven van de hoofdstad Asunción. Daarnaast is er nog een internationaal vliegveld in de grensstad Ciudad del Este dat door reizigers wordt gebruikt.

Het vliegveld in Asunción staat bekend als Aeropuerto Internacional Silvio Pettirossi (ASU), vernoemd naar een Paraguyaanse vliegtuigpionier. Het heette vroeger President Stroessner International Airport, vernoemd naar de voormalige dictator van Paraguay tussen 1954 en 1989. De luchthaven ligt in de buitenwijk Luque, ongeveer 17 kilometer ten oosten van het centrum van Asunción.

De luchthaven heeft een middelgrote passagiersterminal die onderverdeeld is in de zuidhal en de noordhal. In het midden staat een oud propellervliegtuigje van Pettirossi, leuk voor een foto. Er is een taxfreeshop en er zijn verschillende winkels, cafés en restaurants. Het Havanna Café is 24 uur per dag geopend. Het vliegveld beschikt verder over geldautomaten en geldwisselkantoren. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers.

De VIP-lounge is tegen betaling voor elke passagier toegankelijk, ongeacht de klasse die hij vliegt. Op het vliegveld zelf zijn geen hotels, maar in de directe omgeving zijn enkele plekken waar je kunt overnachten. Op 3 minuten rijden is het Bourbon Assunção Convention Hotel, een aangenaam 4-sterrenhotel met bar en zwembad op het dakterras. Luchthaventransfers zijn beschikbaar op aanvraag.

Vervoer vanaf de luchthaven van Asunción

Voor het vervoer vanaf de luchthaven van Asunción kun je een bus of een taxi nemen. Buiten de terminal op 300 meter loopafstand is een bushalte. Buslijn 30 rijdt van ongeveer 05.00 ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds tussen het vliegveld en het centrum van Asunción. De bus vertrekt elke 20-30 minuten en de reistijd is 40 tot 60 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Een kaartje kost ongeveer 3000 guaraníes (€ 0,50). Het is een lokale bus, dus hou er rekening mee dat er weinig ruimte is voor je bagage.

Een taxi is de snelste en meest comfortabele manier om naar het centrum van Asunción te reizen. Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. Taxi’s hebben een meter en er geldt een vast tarief van 110.000 guaraníes (ongeveer € 20) voor een rit naar het centrum. De reistijd is zo’n 20 minuten.

Vermijd stress en wachtrijen bij aankomst op de luchthaven van Paraguay
Boek hier alvast je privé taxi transfer naar je accommodatie in Asunción

Op de luchthaven zijn enkele kantoren van autoverhuurbedrijven, onder meer van bekende internationale ketens als Alamo, Hertz en Avis. Het verkeer in Asunción kan chaotisch zijn, maar buiten de hoofdstad is het beter.

Reizen over land naar Paraguay

Van Argentinië naar Paraguay

De meest gebruikte grensovergangen tussen Argentinië en Paraguay zijn Clorinda (iets ten westen van Asunción) en Posadas – Encarnación. Vanuit Posadas kun je met een internationale tram de grens oversteken naar Encarnación in Paraguay, dat aan de overkant van de rivier ligt. Automobilisten kunnen hier vandaan Ruta 1 nemen naar Asunción of Ruta 6 naar Ciudad del Este.

Vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vertrekken dagelijks langeafstandsbussen naar Asunción, met een reistijd van 17 tot 26 uur. Kijk voor meer informatie op de website van busmaatschappij NSA (www.nsa.com.py) of La Santaniana (www.lasantaniana.com.py).

Van Brazilië naar Paraguay

De populairste grenspost van Brazilië naar Paraguay ligt in Foz do Iguaçu, bij de beroemde watervallen. Hier steek je de zogeheten Vriendschapsbrug (Puente Internacional de la Amistad) over naar de grensstad Ciudad del Este.

Reizen over land naar Paraguay

Deze grensovergang is 24 uur per dag open en wordt veel gebruikt door Brazilianen die goedkoop willen shoppen in Ciudad del Este, die zich niet hoeven te bekommeren om douaneformaliteiten. Als buitenlandse toerist moet je echter wel je paspoort laten zien en formulieren invullen. Door de vele Brazilianen kan het behoorlijk druk zijn. Automobilisten kunnen vanaf de brug de Ciudad del Este de Ruta 7 nemen naar de hoofdstad Asunción.

Vanuit Brazilië rijden regelmatig bussen vanuit São Paulo, Rio de Janeiro, Curitiba en zelfs Brasilia naar Paraguay. Ook de meeste bussen steken de grens over via de Vriendschapsbrug. De bus van São Paulo naar de Paraguyaanse hoofdstad Asunción doet er 18 tot 19 uur over.

Van Bolivia naar Paraguay

De enige weg om van Bolivia naar Paraguay te reizen, is de Ruta Trans-Chaco. Er rijdt dagelijks een bus van Santa Cruz in Bolivia naar Asunción in Paraguay, met een reistijd van 17 tot 25 uur. De busmaatschappij is Stel Turismo SRL.

Reizen per boot naar Paraguay

Paraguay ligt niet aan zee, maar is wel omringd door rivieren waardoor je ook per boot naar het land kunt reizen. Er varen veerboten en rivierboten vanuit Argentinië, Bolivia en Brazilië.

Zo kun je een veerboot nemen van Puerto Igazú in Argentinië (vlakbij de watervallen) naar de stad Presidente Franco, net ten zuiden van Ciudad del Este. Op deze kleine veerpont kunnen een paar auto’s mee. Het kan een alternatief zijn om de drukke Vriendschapsbrug te vermijden als je naar Paraguay wilt reizen. De overtocht over de Paraná-rivier duurt ongeveer een half uur en de veerboot vertrekt overdag elke 30 minuten. Voor informatie over de tijden kun je kijken op de website van rederij Balsa Iguazú: www.balsaiguazu.com

Voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Paraguay, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/dmalov/rmnunes.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam