Bezienswaardigheden in Paraguay top-10

Paraguay bezienswaardighedenParaguay ligt bescheiden weggestopt in het hart van Zuid-Amerika en wordt door veel reizigers over het hoofd gezien. Paraguay ligt niet op de gebruikelijke toeristische routes en backpacker trails, maar heeft genoeg bezienswaardigheden die een vakantie of rondreis de moeite waard maken. Het is een land waar je het authentieke Zuid-Amerika kunt ervaren, met lieftallige koloniale stadjes, een ongetemde natuur en een enerverende geschiedenis.

Je kunt in Paraguay watervallen en nationale parken bezoeken die makkelijk kunnen concurreren met de trekpleisters in de populaire buurlanden. In de steden zie je een bijzondere mix van Europese en inheemse culturen en ook met moderne wereldwonderen blaast Paraguay een deuntje mee. Het land ligt niet aan een oceaan, maar heeft toch bruisende badplaatsen met veel vertier.

De beste bezienswaardigheden liggen allemaal in het zuiden van Paraguay, zodat je ze makkelijk tijdens een rondreis kunt combineren. Een extra voordeel is dat je geen massa’s toeristen tegenkomt, zolang deze plek nog niet is ontdekt. Wil je een bezoek brengen aan dit verrassende en onbekende land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Paraguay!

Saltos del Monday

Net ten zuiden van de grensstad Ciudad del Este ligt een van de mooiste natuurwonderen van Paraguay: de watervallen van Saltos del Monday. Als deze watervallen ergens anders in de wereld zouden liggen, zouden er drommen toeristen naartoe komen. Er is echter een grote kans dat je deze prachtige Paraguayaanse waterval helemaal voor jezelf hebt, omdat iedereen naar de machtige Iguazu-watervallen trekt. Deze beroemde watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië liggen slechts 40 kilometer verderop.

Paraguay watervallen

Saltos del Monday (letterlijk vertaald ‘watervallen van maandag‘) is misschien niet zo krachtig als bij de buren, maar nog steeds adembenemend genoeg om te bewonderen. Deze daverende reeks watervallen is maar liefst 40 meter hoog en 120 meter breed, waarbij het water met indrukwekkend geweld in de Monday-rivier dondert. Er zijn verschillende uitkijkpunten en er is een restaurant, maar avonturiers kunnen ook langs rotswanden klimmen of abseilen. De watervallen liggen in een bebost natuurreservaat waar je kunt wandelen en picknicken onder torenhoge bomen. Website: www.parqueaventuramonday.com

Itaipudam

De Itaipudam ligt de grens van Brazilië en Paraguay en geldt als een van de zeven wonderen van de moderne wereld. De stuwdam is geopend in 1984 in de Paraná-rivier en is een ingenieus staaltje meesterwerk, waarbij ongeveer 90 procent van de elektriciteit in heel Paraguay wordt opgewekt. De Itaipudam heeft een lengte van bijna 8 kilometer en is 196 meter hoog, met een flink stuwmeer daarachter. Paraguay had met dit bouwwerk lange tijd de grootste waterkrachtcentrale ter wereld, totdat China met de Drieklovendam de nieuwe recordhouder werd.

Paraguay Itaipudam

Je kunt de enorme constructie bezoeken en er een rondleiding krijgen om te zien hoe de stroom wordt opgewekt. Ook kun je tours maken door het unieke ecosysteem dat rond de Itaipudam is ontstaan. Je kunt er terecht voor wandeltochten en visexpedities of een bezoek brengen aan een reservaat met jaguars, ocelotten, alligators, koningsgieren en slangen. De stuwdam ligt ten noorden van Ciudad del Este en is goed te bezoeken met een dagtrip vanuit Iguazu. Website: www.turismoitaipu.com.br

Wil je de Itaipudam bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Iguazu?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten naar de Itaipudam

Asuncíon

De hoofdstad Asunción, een van de oudste steden van Zuid-Amerika, mag je niet missen tijdens een rondreis in Paraguay. De stad is gesticht in 1537 en is daarmee ouder dan Buenos Aires of Rio de Janeiro. Het is een charmante, koloniale stad met een ontspannen Latijns-Amerikaanse sfeer, mooie pleinen, kunstgalerieën en een leuk nachtleven. Er is genoeg te zien en te doen om er enkele dagen door te brengen.

Paraguay Asuncion

Veel bezienswaardigheden in Asunción vind je in de oude wijk Catedral, uiteraard vernoemd naar de kathedraal uit 1845. Hier vind je onder meer Palacio de Lopéz, het presidentiële paleis en de zetel van de nationale regering. In de avond is dit schitterende witte paleis spectaculair verlicht. Ook een architectonisch juweel is Panteón Nacional de los Héroes, waar de nationale helden van Paraguay liggen begraven.

In het Casa de la Independencia Museum kom je alles te weten over de onafhankelijkheid van Paraguay. Dit gratis toegankelijke museum is gevestigd in een van de weinige koloniale gebouwen in Asunción die nog bewaard zijn gebleven, uit 1772. Op de avond van 14 mei 1811 kwamen in dit huis een paar dappere Paraguayanen bij elkaar om een zelfstandige staat te roepen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Asunción?
Reserveer hier een hotel of appartement in Asunción, tegen de laagste prijzen

Encarnación

Encarnación ligt in het uiterste zuiden van Paraguay aan de oevers van de Paraná-rivier en geldt als de belangrijkste toeristische bestemming van het land. Deze ‘Parel van het Zuiden’ is vooral geliefd als uitstapje onder Asuncenos (hoofdstedelingen) vanwege de stranden en het carnaval. Tijdens de zomermaanden (december tot en met februari) trekken ze massaal naar Encarnación voor een ontspannen strandvakantie, dat wordt afgesloten met het grootste carnavalsfeest van Paraguay.

Paraguay Encarnacion

Het is een moderne en levendige stad met glinsterende hoogbouw, eersteklas hotels, uitstekende restaurants, casino’s en een bruisend nachtleven. Je kunt er wandelingen maken over de lange lommerrijke boulevard en er zijn volop mogelijkheden om te watersporten. Met een internationale tramlijn (Estación de Tren Encarnación) kun je de brug over naar de Argentijnse stad Posadas, aan de overkant van de rivier. Website: www.encarnacion.com.py

Ruïnes van de Jezuïeten

Niet ver van de stad Encarnación vind je de Ruïnes van de Jezuïeten, de enige bezienswaardigheid van Paraguay die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het complex staat officieel bekend als La Santísima Trinidad de Paraná. Het zijn de overblijfselen van een missiepost die de jezuïeten in 1706 bouwden om de inheemse Guarani-bevolking tot het christendom te bekeren.

Paraguay ruïne van de Jezuïeten

De missiepost was behoorlijk omvangrijk en leek wel een beetje op een stad, met een plein (Plaza Mayor), een hoofdkerk, een kleinere kerk, een school, een klooster en begraafplaatsen. De jezuïeten moesten deze plek in 1768 verlaten omdat ze uit de Spaanse kolonies werden verdreven. De missieport is daarna in verval geraakt en afgebrokkeld, maar met de overgebleven muren zie je nog wel hoe groot de kerk moet zijn geweest. Het complex wordt beschouwd als de meest indrukwekkende creatie van de jezuïeten in Zuid-Amerika.

Wil je de missiepost bezoeken vanuit Encarnación?
Boek hier een tour naar de Ruïnes van de Jezuïeten

Ciudad del Este

Voor veel reizigers is de Ciudad del Este de eerste kennismaking met Paraguay, komend vanuit Brazilië of Argentinië. Het is de moeite waard om hier een dag te spenderen, al is het maar om je verwonderen over het kosmopolitische gekrioel in deze gekke grensstad met zijn wisselkantoren, taxichauffeurs en motorrijders. Ciudad del Este staat bekend als de ‘Supermarkt van Zuid-Amerika’, een belastingvrij winkelparadijs waarvoor dagelijks duizenden Brazilianen de grens oversteken. Ze gaan op koopjesjacht naar spullen waar ze in Brazilië btw over moeten betalen, en die in Paraguay veel goedkoper zijn.

Ciudad del Este in Paraguay

De stad lijkt een beetje op een bazaar zoals je die in Marokko ziet, met eindeloze kraampjes en winkelcentra. Hier wordt van alles en nog wat wordt verkocht, van elektronica en kleding tot speelgoed en exotische huisdieren. Ciudad del Este heeft verrassend veel immigranten (uit Libanon en Taiwan), waardoor je er ook exotisch kunt eten. Mocht je zelf je slag willen slaan, let dan wel op goedkope en vervalste namaakproducten.

Areguá

Een leuk uitstapje vanuit Asunción is Areguá, een pittoresk koloniaal stadje aan de rand van het Ypacaraimeer. Hier proef je nog iets van het oude Spanje, met een doolhof van smalle straatjes en steegjes, lommerrijke pleinen en schilderachtige cafés en boetiekjes. Aan de Avenida Estigarribia staan prachtige koloniale huizen die leiden naar een elegante kerk op de top van een heuvel.

Areguá staat bekend om de keramiek die hier al sinds jaar en dag op ambachtelijke wijze wordt vervaardigd. In talloze winkels worden kommen, schalen, potten en andere keramische voorwerpen verkocht. Er zitten fraaie exemplaren tussen, maar ook kitscherige keramiek in de vorm van kikkers, kabouters, schildpadden en zwanen. Een andere toeristische attractie is de Expo Frutilla, een aardbeienfestival dat elk jaar plaatsvindt van half augustus. Aardbeien zijn dan volop te koop en je kunt genieten van lekkernijen met aardbeien.

Ybycuí Nationaal Park

Het Ybycuí Nationaal Park is een heerlijke plek als je de steden even achter je wilt laten. Dit is het meest bezochte natuurreservaat van Paraguay, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Asunción. Het is een bergachtig natuurgebied met subtropisch regenwoud, stromende watervallen, kabbelende beekjes en volop flora en fauna. Wandelend door de bossen kun je op zoek gaan naar kapucijnaapjes die door de bladeren slingeren en brulapen die in bomen klimmen.

Ybycui nationaal park Paraguay

Ook leven in het gebied navelzwijnen, herten, talrijke vogelsoorten en enorme kleurrijke vlinders. Vanuit het bezoekerscentrum kun je wandelingen maken door het park en eventueel een verfrissende duik nemen bij een waterval. Een van de bezienswaardigheden in het park is een voormalige ijzergieterij, een verscholen plek waar de strijdkrachten van de zwaarbevochten Paraguayaanse oorlog ooit wapens en munitie produceerden.

Cerro Cora Nationaal Park

Een topbestemming voor eco-toeristen en natuurliefhebbers is Cerro Cora Nationaal Park, het grootste natuurreservaat van Paraguay. Het park ligt in het noordoosten van het land, net ver van de grens van Brazilië. Het is een indrukwekkend natuurgebied van 5½ hectare met bossen, lege vlaktes, heuvels en graslanden. Door het bos lopen verschillende paden, er zijn kampeerplekken en je kunt een duik nemen in de Aquidabán-rivier.

Cerro Cora Nationaal Park heeft echter ook een belangrijke historische betekenis. Dit was namelijk de plek waar de laatste slag van de gewelddadige Paraguayaanse oorlog plaatsvond, op 1 maart 1870. Hier stierf de Paraguyaanse president Francisco Solano López terwijl hij de beroemde woorden zei ”Ik sterf samen met mijn vaderland!”. Nog ouder zijn inheemse rotstekeningen die je in heuvelgrotten kunt vinden. Het nationale park ligt 45 kilometer van Pedro Juan Caballero, de belangrijkste stad in het gebied. Er is een bezoekerscentrum dat goed bereikbaar is per auto of taxi.

Bella Vista

Fijnproevers en culinaire reizigers moeten Bella Vista op hun lijstje zetten, een stadje in het zuiden van Paraguay. Bella Vista is de bakermat van yerba maté, een bittere kruidenthee en de nationale drank van het land. Deze thee werd in de 19e eeuw naar Europa geëxporteerd en zelfs als betaalmiddel gebruikt, ingewisseld voor boten en bouwmaterialen.

Vanuit Bella Vista kun je een rondleiding organiseren over enorme theeplantages om te zien hoe de Paraguyaanse thee wordt gemaakt. Na afloop van een tour kun je het drankje uiteraard proeven. De twee belangrijkste theefabrieken zijn Selecta en Pajarito. Bella Vista ligt ongeveer 45 kilometer ten oosten van Encarnación.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Paraguay, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/zaschnaus/ajlber; Jose Luis Stephens/Shutterstock.com; Jan Schneckenhaus/Shutterstock.com; Emilia PP/Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam