Tips voor een vakantie in Colonia del Sacramento, Uruguay

Door Carmen van Verseveld

Colonia del Sacramento (kortweg Colonia) ligt in het zuiden van Uruguay, aan de Rio de la Plata. Het ligt op nog geen uurtje varen van Buenos Aires, dat aan de andere kant van deze brede rivier ligt. Het is de oudste stad van het land en hij werd gesticht door de Portugezen in 1680.

Colonia is een klein en sfeervol stadje met een gezellige sfeer en leuke restaurantjes. De historische wijk ‘Barrio Historico’ staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Plof neer op één van de vele terrasjes aan de waterkant of geniet van de zonsondergang bij de haven. Colonia is niet heel groot en dus prima te voet te ontdekken. Slenter door de smalle straatjes, laat je verrassen en je ontdekt als snel dat de stad zijn charme nog niet heeft verloren.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Colonia del Sacramento

Barrio Historico

De Puerta del Campo, de stadspoort, vormt de entree voor het oude centrum van de stad. Oldtimers fungeren hier als plantenbakken en in de Calle de los Suspiros kijk je je ogen uit naar naar alle gekleurde huizen met kinderkopjes. Je waant je even terug in de tijd. Het Plaza Mayor is het bekendste plein in dit historische gedeelte van Colonia del Sacramento. Mensen komen hier vooral om tot rust te komen.

Aan het plein liggen twee musea: Museo Portugués en Museo Municipal. Deze musea vertellen je over de Portugese en Spaanse koloniale tijd. Bij de laatstgenoemde kun je ook reusachtige fossielen bekijken. Verder vind je vlak bij het Plaza Mayor de oudste kerk van Uruguay, Iglesia Matriz.

Musea

De bovengenoemde musea zijn er twee van de velen die er in Colonia te vinden zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook Museo del Humor interactivo of Museo del Ferrocarril, een spoorwegmuseum.

Faro

Als je Colonia del Sacramento binnenkomt, dan is de witte vuurtoren het eerste wat je ziet. Deze 27 meter hoge historische toren is een perfect oriëntatiepunt in de stad. Je kunt met een wenteltrap naar boven en je hebt dan een mooi 360 graden uitzicht over Colonia en Rio de la plata. Het kost je bijna niets om de Faro te betreden. Let wel op de openingstijden. Op sommige dagen is de vuurtoren gesloten. Op de plek waar de Faro staat zie je nog de ruïnes van een klooster.

Zonsondergang aan de haven

‘s Avonds kun je genieten van een prachtige zonsondergang met de boten op de voorgrond. Je kunt de pier oplopen, maar je zal niet de enige zijn met dit idee. Beter is het om wat verderop in het gras te zitten, daar is het een stuk minder druk.

Plaza de Toros

Een paar kilometer vanaf het historische centrum ligt Plaza de Toros, de arena waar vroeger stierengevechten werden gehouden. Al snel werden deze gevechten afgeschaft en raakte het gebouw in verval. Tegenwoordig de is arena gesloten en is hij alleen vanaf de buitenkant de bewonderen.

Colonia op een andere manier ontdekken

Zoals eerder gezegd kun je lopend de stad ontdekken, maar het is ook mogelijk om een fiets te huren, of zelfs in een buggy rond te scheuren. Paardrijden in de omgeving behoort ook tot de opties.

Buenos Aires

Omdat Colonia zo dicht bij Buenos Aires ligt, vind je in het stadje vooral dagjesmensen uit Argentinië. Een mooie manier om de drukte van de stad te ontvluchten.

Praktische informatie voor een vakantie in Colonia del Sacramento

Eten en drinken in Colonia del Sacramento

Er zijn heel veel terrasjes en restaurants te vinden in Colonia, voor ieder wat wils. Uruguayanen zijn gek op vlees. Echt Uruguayaans is de chivito, een broodje met onder meer een groot stuk rundvlees, sla en ketchup. Het lijkt op een grote hamburger.

Ook empanada’s zijn erg populair. Dit zijn gefrituurde stukjes deeg gevuld met ham, kaas, kip of vlees. In Colonia zijn veel ijssalons te vinden. Het is de moeite waard om er één te proberen tijdens je vakantie! Je vindt in het kleine stadje trouwens ook grote supermarkten…

Overnachten in Colonia del Sacramento

Omdat de stad vrij toeristisch is, zijn er zowel in het oude centrum als in het nieuwere gedeelte eromheen een hoop hotels en hostels te vinden. Over het algemeen zijn de hotels buiten het oude centrum goedkoper.

Vervoer naar Colonia del Sacramento

Dagelijks varen veerboten vanuit Buenos Aires, Argentinië, naar Colonia. De tocht duurt zo’n 50 minuten, waarbij je over de Rio de La Plata vaart, de breedste rivier ter wereld. Vanuit de hoofdstad Montevideo is het ongeveer drie uur rijden naar Colonia del Sacramento. Er is een busstation en er rijden frequent comfortabele bussen tussen Colonia en Montevideo. Tip: voor bustickets, tijden en dergelijke, bezoek de websites www.guruguay.com en www.trescruces.com.uy

Voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Colonia del Sacramento, Uruguay, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Carmen van Verseveld; Pixabay; Flickr.com/Edgardo W. Olivera.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam