Reizen en vakantie in Irak

Irak: een introductie

Een vakantie in Irak beleef je in een voormalige bestemming van de hippie-trail, een land dat vanaf de jaren tachtig door oorlog, terrorisme, aanslagen en geweld helaas van de toeristische radar is verdwenen. Sinds de oorlog met Iran, de Golfoorlog, de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 en de strijd met terreurbeweging IS kun je het land beter mijden, zo adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken keer op keer. Alleen zakenlieden, hulpverleners, diplomaten en journalisten reizen nog weleens naar het land.

Reizen in Irak is zeer gevaarlijk, al ligt het land niet in puin en zijn er miljoenen mensen die er gewoon wonen, werken en plezier maken. Alleen de noordelijke regio Koerdistan kent nog iets van een toeristische infrastructuur, waar elk jaar nog vakantiegangers en avonturiers naartoe gaan voor de steden Erbil en Suleimaniyah en de bergen, grotten, bossen en rivieren. Het toeristenbureau van Iraaks Koerdistan heeft zelfs een professionele website om het toerisme in de regio te promoten: www.bot.gov.krd.

Zoek je voordelige accommodatie voor je reis naar Irak?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Irak

Voor de rest van Irak zal het nog wel even duren voordat je kunt genieten van de vele archeologische vindplaatsen, prachtige stadsgezichten, vruchtbare valleien en glinsterende oases. Het land is de thuisbasis van Babylon, ooit een van de machtigste steden ter wereld dat ‘aan de wieg stond van onze beschaving’. De zuidelijke havenstad Basra was ooit ‘het Venetië van het oosten’, met zijn elegante 19e eeuwse huizen langs de grachten. En zelfs de hoofdstad Bagdad heeft een toeristisch potentieel, met zijn nationaal museum, bazaars en het Paleis van Abbasid. Voor nu is het wachten op vrede en stabiliteit, al zijn er reisorganisaties die durfals de mogelijkheid bieden vakantie te vieren in Irak.

IrakIrak in een notendop

– Oppervlakte: 438.317 vierkante kilometer (bijna 11 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 39.650.145 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 90 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bagdad;
– Talen: Arabisch (officieel), Koerdisch (officieel), Turks, inheemse talen;
– Munteenheid: Iraakse Dinar (IQD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 9300 (2020).

Informatie over visum Irak

Reizen en vakantie in IrakStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Irak. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Een visum is een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Irak in Den Haag. Het aanvraagformulier kun je al downloaden via de website van de ambassade. Voor de visumaanvraag moet je één recente kleuren pasfoto inleveren. Ook mag je geen strafblad hebben en moet je met een recent bankafschrift kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Irak te kunnen bekostigen. Bij de ambassade moet je verder een overtuigende reden aangeven waarom je naar Irak wilt reizen.

Als je alleen naar Iraaks Koerdistan reist, krijg je bij aankomst een gratis visum. Dit visum is echter niet geldig in de rest van Irak.

Bezienswaardigheden in Irak top-10

Irak bezienswaardigheden
Talloze dynastieën en volkeren hebben hun sporen achtergelaten in Irak. Her en der kom je langs de overblijfselen van eeuwenoude tempels, piramides, paleizen en vestingen. Ook heeft Irak enkele van de oudste moskeeën ter wereld en wrange monumenten die herinneren aan het sadistische regime van dictator Saddam Hoessein. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Irak

Overnachten in Irak

Door geweld, aanslagen en militaire conflicten zullen gewone vakantiegangers niet snel in Irak overnachten. De accommodatie in het land is dan ook beperkt. In de gevaarlijke hoofdstad Bagdad vind je nog wel enkele grote hotels en ook in Koerdistan is het makkelijk om een slaapplaats te vinden. Lees hier meer over overnachten in Irak

Communicatie in Irak

Internationaal toegangsnummer: +964.
Alarmnummer noodgevallen: 122.
Alarmnummer politie: 104.
Alarmnummer brandweer: 115.

Tijdsverschil met Irak

Tijdens onze wintertijd is het in Irak 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Irak 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Irak

De elektriciteit in Irak is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt zowel Europese, Britse als Indiase stopcontacten, die geschikt zijn voor 2-polige of 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Door oorlog en conflicten is de elektriciteitsvoorziening in grote delen onbetrouwbaar. Hou dus rekening met stroomstoringen en stroomuitval.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Irak, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Angel_Vasilev77.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reacties

  • Beste,
    Wat een fijn artikel om te lezen over Irak. Ik ben zojuist met mijn man 5 weken door het land gereisd. Via de grens Turkije-Kurdistan binnen gekomen en via Federaal Iraq-Koeweit weer vertrokken. Hierdoor weet ik dat er een fout staat in het artikel. Het visum voor Kurdistan is niet gratis voor mensen met een Nederlands/Europees paspoort. De kosten bedragen omgerekend 75euro. Hetzelfde bedrag als het Visa van Federaal Iraq. Samen met andere reizigers kan ik dit aan u bevestigen mocht het nodig zijn.

    Met vriendelijke groet, Nadia Pop