Overnachten in Israël

Om te overnachten in Israël heb je een ruime keuze aan accommodatie, van luxe spa resorts en lieflijke art deco boutique hotels tot kibboetsen en bed & breakfasts. Ook de grote internationale hotelketens zijn vertegenwoordigd in het land, waaronder Hilton, Sheraton en Leonardo. Israëlische hotelketens betreffen onder meer Dan Hotels, Fattal, Isrotel en Rimonim. De overkoepelende brancheorganisatie is de Israel Hotel Association, waar ruim 350 hotels bij zijn aangesloten. De hotels in Israël zijn niet ingedeeld volgens de gebruikelijke sterrenclassificatie. Als een hotel sterren heeft, zijn die aan zichzelf toegekend, dus daar moet je niet teveel waarde aan hechten.

De prijzen van hotels variëren per seizoen. Als je wilt overnachten in het hoogseizoen (de zomermaanden juli en augustus) en de christelijke en joodse feestdagen) is het raadzaam ruim van tevoren te boeken. De prijzen van hotelkamers stijgen flink in deze periode, waardoor de goedkoopste plekken schaars zijn. Het laagseizoen is november tot en met februari, met uitzondering van de Kerstdagen, Oud & Nieuw en de joodse feestdag Chanukah. Dit geldt overigens niet voor de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël. In Eilat zijn de wintermaanden juist het hoogseizoen, als het daar heerlijk zonnig is.

Bed & breakfasts in Israël

Veel families in Israël hebben hun huis omgevormd tot een bed & breakfast, dat bekendstaat als zimmers. De zimmers liggen vaak in landelijk gebied, waaronder de Negev-woestijn en in Galilea. Er zijn ongeveer 1500 zimmers verspreid in dorpen en steden over het hele land, en soms op idyllische locaties. Het verblijf in zimmers is een geweldige manier om het land te ervaren en de lokale bevolking te ontmoeten.

Sommige van deze bed & breakfasts hebben eenvoudige kamers met een gedeelde badkamer, maar voor meer geld kun je ook overnachten in een luxe bungalow, lodge of villa met kitchenette, een jacuzzi en andere comfort. Zimmers zijn op doordeweekse dagen goedkoper dan in het weekend. Voor een overzicht kun je kijken op www.zimmeril.com

Voor een overnachting in een particulier appartement in Israël kun je terecht op websites als Airbnb en Homeaway. De organisatie Good Morning Jerusalem verhuurt meer dan 130 appartementen, vooral in Jeruzalem en Tel Aviv. De prijs varieert van $ 75 tot $ 200 per nacht. Je betaalt wel commissie. Website: www.accommodation.co.il

Ook de VVV-kantoren in de grote steden hebben een lijst van particuliere accommodatie voor vakantiegangers.

Hostels in Israël

Om goedkoop te overnachten in Israël kun je terecht in een van de hostels. De Israel Youth Hostels Association (IYHA), opgericht in 1937, beheert tientallen hostels in het hele land. Je vindt ze in de steden en toeristische plaatsen, maar ook op afgelegen landelijke plekken en langs wandelroutes waar een hostel de enige vorm van accommodatie is. De hostels bestaan uit slaapzalen, maar vaak ook uit bungalows, privékamers, hutten of moderne huisjes.

De IYHA heeft de hostels de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Een kamer heeft maximaal vier of zes bedden en een groot deel heeft een eigen badkamer. De kamers zijn ook te boeken voor gezinnen of samen reizende groepen. De maaltijden zijn tegenwoordig een stuk beter dan het spartaanse voedsel dat ooit in de hostels werd geserveerd.

Er is geen leeftijdsgrens om te overnachten in een hostel in Israël. Ook is een lidmaatschap niet nodig, al ligt de prijs wel lager en krijg je met een lidmaatschapskaart korting voor restaurants, musea, nationale parken en openbaar vervoer. Ter plekke kun je een lid worden, waarbij je wereldwijd gebruik kunt maken van de hostels van Hostelling International. Website van de IYHA: www.iyha.org.il

Naast de ‘jeugdherbergen’ telt Israël 30 onafhankelijke, goede en goedkope hostels. Je vindt ze in het hele land, van de Rode Zee in het zuiden tot de Golanhoogten in het noorden en in steden als Jeruzalem en Tel Aviv. De hostels hebben zich verenigd in de koepelorganisatie Israel Hostels (ILH). Ook de ILH biedt een Discount Card aan waarmee je korting kunt krijgen bij de overnachtingen in hostels. Meer informatie: www.hostels-israel.com

Overnachten in een kibboets

Overnachten in een kibboetsEen kibboets is een verleidelijke plek om te overnachten in Israël. Aan het begin van de 20e eeuw ontstonden deze landbouw- en leefgemeenschappen, waar de bewoners gezamenlijk de maaltijden nuttigen, discussies voeren en op het land werken. Tegenwoordig zijn er 270 kibboetsen in het land. Enkele tientallen kibboetsen bieden accommodatie en slaapplaatsen aan. Ze liggen vaak in een prachtige schilderachtige omgeving, zijn erg comfortabel met een strand of zwembad en redelijk geprijsd (vergelijkbaar met de prijs van een middenklasse hotel).

Er is een grote verscheidenheid aan opzet, inrichting en karakter. Een kibboets kan uit een groot vakantiepark bestaan, maar ook een klein guesthouse. Voor informatie en boekingen kun je onder meer kijken op de website van de Kibbutz Hotel Chain: www.kibbutz.co.il

In steden en plaatsen met een christelijke betekenis vind je christelijke gasthuizen en kloosters, die worden beheerd door verschillende soorten kerkelijke organisaties. In totaal zijn er ongeveer 30 van deze christelijke hospitiums in Israël. De kloosters bieden vooral onderdak aan pelgrims, maar de meeste verwelkomen ook reizigers. De accommodatie is eenvoudig en goedkoop, maar het kan een uitkomst zijn als alle hotels en hostels vol zijn.

Kamperen in Israël

Dankzij het milde klimaat kun je goed kamperen in Israël. Verspreid over het land vind je kampeerterreinen met een uitgebreid scala aan voorzieningen, waaronder sanitairgebouwen, een restaurant, een campingwinkel, een eerste hulppost en plekken om te picknicken of een kampvuur te maken. De meeste campings hebben tenten en houten huisjes waar je kunt overnachten. Op het terrein zelf of in de nabijheid is vaak een zwembad.

Ook nationale parken en natuurreservaten in Israël bieden de mogelijkheid om te kamperen en er je tent op te slaan. Het is de beste manier om je onder te dompelen in de Israëlische natuur. Je kunt je tent neerzetten naast de golven van de Middellandse Zee of naast het zoete water in het meer van Galilea. Je kunt een trektocht maken door de woestijn en overnachten in een traditionele bedoeïenentent. Langs de Israel National Trail, een wandelpad van 1100 kilometer van het noorden naar het zuiden, vind je overal campings.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Israël, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam