Bezienswaardigheden en musea in Israël

Dode Zee

De Dode Zee ligt 430 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt ter wereld. Maar de Dode Zee staat vooral bekend om de grote hoeveelheid zout, waardoor je er in kunt drijven zonder een vinger te hoeven bewegen. Er zit zoveel zout in, waardoor levende organismen zoals planten en dieren het er niet volhouden. Lees hier meer over de Dode Zee

Rotskoepel, Jeruzalem

De Rotskoepel (Dome of the Rock, Qubbat as-Sakhra) is het bekendste en belangrijkste islamitische heiligdom in Jeruzalem. Het indrukwekkende en prachtige bouwwerk met zijn iconische gouden koepel domineert de Tempelberg in de oude wijk van Jeruzalem is te zien vanuit alle delen van de stad. De Rotskoepel is geen moskee, maar een plek waar moslims samenkomen om te bidden. Het heiligdom is gebouwd tussen 688 en 691 op een plek waar eerder een kleine houten moskee stond, en is daarmee het oudste nog bestaande islamitische monument ter wereld. De Rotskoepel is gebouwd rondom een heilige steen vanwaar de profeet Mohammed zijn Nachtreis naar de hemel zou zijn begonnen. De joden geloven juist dat Abraham op deze steen – de rots – zijn zoon Isaak heeft geopperd in opdracht van God.

De achthoekige Rotskoepel is een meesterwerk van Byzantijnse architectuur. Het is ook het eerste islamitische bouwwerk met een koepel. Binnenin stuit je op fraai middeleeuws metselwerk, glas-in-loodramen, granieten zuilen en groene en gouden mozaïeken die een tuin afbeeldden. De buitenkant van het heiligdom wordt gesierd door wit marmer en kleurige geglazuurde tegels die gemaakt zijn in Turkije. Op de muren staan verzen uit de Koran. De koepel was oorspronkelijk bedekt met gesmolten gouden munten die waren gedoneerd voor de bouw. Later werd deze vervangen door aluminium en koper, maar in 1998 werd de koepel weer bedekt met bladgoud dankzij een donatie van koning Hoessein van Jordanië. Het is behandeld met een speciaal middel waardoor je niet verblind wordt door het in de zon blinkende goud. Niet-moslims mogen niet naar binnen, zelfs bij het naar binnen gluren kun je al een reprimande krijgen. De Rotskoepel bevindt zich naast de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem.

Andere bezienswaardigheden en musea in Israël

Haifa

Jeruzalem

Kfar Saba

Or-Yehuda

Tel Aviv

Voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Israël, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © depositphotos.com/irisphoto11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam