Reizen naar Israël

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Israël reizen. Elke week gaan vele vluchten naar Tel Aviv, de grootste stad in het land.

Vliegen naar Tel Aviv

KLM, Transavia en de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Tel Aviv. De vliegtijd is ongeveer 4 uur en 30 minuten.

De meeste vluchten naar Tel Aviv komen aan op Ben Gurion International Airport (TLV), de belangrijkste luchthaven van Israël. Lokaal staat het ook wel bekend als Natbag. Het vliegveld ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van de stad. Ook voor Jeruzalem vlieg je naar Tel Aviv. De Israëlische hoofdstad heeft geen eigen vliegveld, maar ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van Ben Gurion.

De luchthaven heeft twee terminals: Terminal 1 wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten en Terminal 3 voor internationale vluchten. Tussen de terminals rijdt 24 uur per dag een gratis shuttlebus. In beide terminals vind je geldautomaten en in Terminal 3 zijn banken en geldwisselkantoren. Ben Gurion heeft een ruime keuze aan cafés, restaurants, broodjeszaken, fastfoodtenten en winkels. Ook is er een eerste hulppost en een synagoge. Informatie over het vliegveld vind je op de website van de Israel Airports Authority: www.iaa.gov.il

Reken bij aankomst op strenge veiligheidsmaatregelen, wat tot irritatie kan leiden. Lange intimiderende ondervragingen en uitgebreide doorzoekingen van je bagage zijn niet ongewoon. Blijf kalm en probeer vooral niet de grapjas uit te hangen. Met alle maatregelen is het vliegveld wel een van de veiligste ter wereld.

Vervoer van de luchthaven naar Tel Aviv

Trein

Met de trein kom je snel en efficiënt van het vliegveld in Tel Aviv. Beneden in Terminal 3 vindt je het treinstation, waar treinen vertrekken naar Tel Aviv Savidor, het centraal station in de stad. De reistijd is ongeveer 20 minuten. Kaartjes koop je bij automaten. De treinen rijden in Israël niet tijdens de shabbat, van vrijdagmiddag tot zaterdagavond. Informatie over de dienstregeling en de tarieven vind je op de website van de Israëlische spoorwegen: www.rail.co.il

Bus

De bus is de goedkoopste manier om in Tel Aviv te komen. Met buslijn 5, een shuttledienst, moet je eerst naar het busstation El-Al Junction aan Highway 40, ongeveer 5 kilometer van de aankomsthal. Met buslijn 268 kun je vervolgens naar Tel Aviv New Central Bus Station, het belangrijkste busstation in het zuiden van de stad. In totaal ben je bijna een uur onderweg. De busmaatschappij heet Egged Lines.

Gedeelde taxi

De gedeelde taxi – in Israël sherut geheten – is vaak de beste optie. Het is vaak een taxibusje die je deelt met anderen. In een minibus is ruimte voor zo’n 10 passagiers. De taxichauffeur vertrekt zodra de auto vol is. Deze vorm van taxivervoer is wat duurder dan de bus, maar het voordeel is dat je direct bij je hotel of een ander adres wordt afgezet. Het nadeel is de mogelijk lange reistijd, vooral als de chauffeur eerst alle andere passagiers gaat afzetten. Ideaal is natuurlijk de taxi te delen met reizigers die ongeveer dezelfde kant op gaan.

Vervoer van de luchthaven naar Jeruzalem

Vanaf het vliegveld in Tel Aviv kun je met de bus, de trein, de taxi en een gedeelde taxi (sherut) naar Jeruzalem.

Gedeelde taxi

Ook hier is de gedeelde taxi de beste optie. De rit naar Jeruzalem duurt ongeveer 40 minuten, maar je kunt zo nog een uur in de taxi zitten omdat eerst de andere passagiers worden afgezet.

Bus

Met de bus reis je het goedkoopst van de luchthaven naar Jeruzalem. Met buslijn 5, een shuttledienst, moet je eerst naar het busstation El-Al Junction aan Highway 40, ongeveer 5 kilometer van de aankomsthal. Vanaf hier rijden bussen 423, 930, 943, 947 en 950 naar Jeruzalem.

De rit naar Jeruzalem duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. De busdienst wordt verzorgd door Egged Lines.

Reizen met het vliegtuig naar Eilat

Vanuit Nederland kun je helaas niet meer rechtstreeks vliegen naar Eilat, de badplaats in het uiterste zuiden van Israël. Corendon en ArkeFly hadden directe chartervluchten van Amsterdam naar Eilat, maar de bestemming is geschrapt uit de dienstregeling. Wellicht is de politieke onrust in het Midden-Oosten daar debet aan en reizen steeds minder Nederlands naar de badplaats, die tegen de grens van Jordanië aan ligt.

Om te vliegen naar Eilat moet je dus overstappen. Het is goedkoop om naar Tel Aviv te vliegen en dan een binnenlandse vlucht te nemen met de Israëlische luchtvaartmaatschappij Arkia Israeli Airlines. Het voordeel is dat deze vluchten aankomen op Eilat Airport (ETH) (ook wel J. Hozman Airport genoemd). Dit kleine vliegveld ligt in de stad, binnen 5 minuten ben je in je hotel. De vliegtijd van Ben Gurion Airport in Tel Aviv naar Eilat is ongeveer 50 minuten.

De meeste buitenlandse luchtvaartmaatschappijen landen op Eilat-Ovda Airport (VDA), dat over twee langere landingsbanen beschikt. Dit vliegveld ligt echter 60 kilometer ten noorden van Eilat, in het zuiden van de Negev woestijn. Daardoor heb je na aankomst veel meer reistijd nodig om bij je hotel te komen.

Je kunt ook besluiten naar Tel Aviv te vliegen en daar een auto te huren. Van Tel Aviv naar Eilat is het ongeveer 4 uur rijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Israël, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/lucidwaters.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam