Jordanië reizen

Tips voor een vakantie in Amman, Jordanië

Een vakantie in Amman beleef je in de charmante en beschaafde hoofdstad van Jordanië, een plek die reizigers vaak onterecht overslaan tijdens hun reis in het Midden-Oosten. Amman heeft inderdaad maar een fractie van de monumentale gebouwen, middeleeuwse moskeeën en aromatische bazaars waar andere steden in de regio zo rijkelijk mee zijn bezaaid.

Het enige historische grand hotel dat de stad ooit had, is in 1921 met de grond gelijkgemaakt. Het moest plaatsmaken voor de vernieuwing toen koning Abdullah in dat jaar Amman aanwees als de nieuwe hoofdstad van het Jordaanse koninkrijk. Ooit was Amman een slaperig en modderige dorpje dat de Grieken en Romeinen Philadelphia noemden. Na de hoofdstedelijke status groeide het uit tot een van meest ontwikkelde en levendige steden van het Midden-Oosten.

Amman baadt nu in een geest van dynamiek, met verjongende buurten, nieuwe gebouwen, drukbezochte cafés en vooruitstrevende kunstgalerieën. Je kunt gemakkelijk enkele dagen vakantie vieren in deze stad die net als Rome op zeven heuvels is gebouwd. Inmiddels beslaat Amman negentien heuvels, dus het is ondoenlijk om alles te voet af te leggen en comfortabel om af en toe een taxi te nemen. Spendeer bijvoorbeeld een paar uur in de hoger gelegen Citadel, voor een panoramisch uitzicht over de stad en een bezoek aan het archeologisch museum.

Je hoeft je vakantie in Amman waarschijnlijk ook niet snel te onderbreken voor plotseling oplaaiend geweld. Het is een van de veiligste steden in het Midden-Oosten waar de Arabische Lente de inwoners grotendeels onberoerd heeft gelaten. Natuurlijk zijn Petra en Wadi Rum de onbetwiste hoogtepunten van Jordanië, maar als je iets meer tijd hebt zijn er geen redenen om Amman links te laten liggen bij een rondreis in het land.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Amman

Amman Citadel

De Citadel – ook bekend als Jabal al-Qal’a – is een archeologische vindplaats en ruïnecomplex op de hoogste heuvel in het centrum van Amman. Hier ontstond tijdens de eerste steentijd zo’n 8000 jaar geleden de eerste nederzetting. Verschillende beschavingen, waaronder die van de Romeinen, Byzantijnen en Omajjaden, hebben er tempels, paleizen en kerken achtergelaten. Je ziet er nu nog een paar zuilen van de Tempel van Hercules die in de jaren 162-166 werd gebouwd. Het was indertijd het belangrijkste bouwwerk van de Romeinen op de Citadel. Ook zie je er nog het overblijfsel van een paleis uit de tijd van de Omajjaden uit de 8e eeuw (Umayyad Palace). De taxi is de makkelijkste manier om bovenop de 850 meter hoge heuvel te komen, maar je kunt ook te voet de klim maken. Vanuit het oude centrum is het een wandeling van 20 minuten. Op de Citadel vind je ook het Archeologisch Museum van Jordanië.

Romeins Theater van Amman

Het Romeins Theater is een indrukwekkend amfitheater in het hart van Amman, dat ooit plaats bood aan 6000 toeschouwers. Het is daarmee het grootste antieke theater van Jordanië. Het werd gebouwd tussen 169 en 177 na Christus, toen de Romeinen hier de baas waren. Het amfitheater vormde het middelpunt van Philadelphia, zoals zij de stad toen noemden. Het Romeins Theater is tegen een heuvel aan gebouwd in de vorm van een halve cirkel en viel op door de vindingrijkheid bij het ontwerp. Het podium is gericht op het zuiden, waardoor de acteurs door de zon werden beschenen en het publiek een groot deel van de dag in de koele schaduw kon zitten. De akoestiek is perfect: als je midden op het podium op een normaal stemvolume iets zegt, is het op de zitplaatsen hoorbaar. Het Romeins Theater wordt in de zomermaanden nog steeds gebruikt voor voorstellingen en concerten. Bij het amfitheater zijn ook twee kleine musea: het Amman Folklore Museum en het Jordaanse Museum voor Populaire Tradities.

Jordan Museum

Het Jordan Museum is het grootste museum van Jordanië en herbergt de enorme archeologische collectie van het land. Met een verzameling van duizenden archeologische vondsten en oudheidkundige voorwerpen op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter leer je alles over de cultuur en geschiedenis van Jordanië. De collectie omvat objecten van de steentijd tot het moderne islamitische Jordanië. Hoogtepunt zijn sculpturen van mensen die gevonden zijn in de vroegere nederzetting ‘Ain Ghazal. Ze zijn 9500 jaar oud en zijn daarmee de oudste menselijke standbeelden ter wereld. Het Jordan Museum is gehuisvest in een fraai modern gebouw en is pas geopend in 2014. Het bevindt zich in de wijk Ras al-‘Ayn in het centrum van Amman. Adres: Ali Ben Abi Taleb St. 10, Amman, Jordanië. Website: www.jordanmuseum.jo

Royal Automobile Museum

Het Royal Automobile Museum heeft een verzameling van meer dan zeventig auto’s, sportwagens en motorfietsen die in het bezit waren van koning Hoessein (1935-1999). De koning van Jordanië was gek van auto’s en had onder meer zeldzame Ferrari’s, Porsches, Cadillacs, Packards en een Lincoln in zijn collectie. Je ziet een Rolls-Royce Silver Ghost uit 1915 die Lawrence of Arabia gebruikt zou hebben om Jordanië te doorkruisen, waarmee dit een van de eerste auto’s was in de regio. Buiten staat het futuristische rupsvoertuig (The Rover) dat Matt Damon bestuurde in de Hollywood-film The Martian, die voor een deel in Wadi Rum is opgenomen. Het Royal Automobile Museum bevindt zich in Al Hussein National Park. Website: www.royalautomuseum.jo

Vervoer in Amman

Amman heeft geen uitgebreid openbaar vervoernetwerk met metro’s en trams, maar er rijden wel stadsbussen die vooral door lager betaalde arbeiders worden gebruikt. Tijdens je vakantie kun je voor het vervoer in de stad het beste een taxi nemen. Je kunt een witte shared taxi nemen die je deelt met andere passagiers en die vaste routes rijden. Je kunt uitstappen waar je wilt, maar je betaalt altijd een vaste prijs. Deze taxi’s vertrekken meestal onderaan een heuvel.

Daarnaast kun je een gele taxi nemen voor jezelf. Deze zijn goedkoop, maar let er wel op dat de chauffeur de meter aanzet. Neem een andere taxi als de meter ‘kapot’ is. Het is handig om contant geld bij je te hebben om gepast te kunnen betalen, taxichauffeurs hebben weinig wisselgeld. Het is iets duurder, maar je kunt ook een taxi-app downloaden van het taxibedrijf Careem (www.careem.com/amman) zodat je zeker weet dat je een vaste prijs betaalt. Ook taxichauffeurs van taxi-app Uber zijn actief in Amman.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Amman, Jordanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam