Tips voor een vakantie in Syrië

Syrië: een introductie

Een vakantie in Syrië beleef je in een van de meest getergde bestemmingen ter wereld, een land van destructie en oorlog dat sinds maart 2011 alleen nog maar met negatieve koppen de kranten haalt. Het begon met vreedzame protesten tegen dictator Bashar Hafiz al-Assad, resulterend in een gewelddadig conflict dat tot de dag van vandaag stand houdt. Syrië is nu al jarenlang een van de meest mensonterende plaatsen op aarde, met honderdduizenden doden, miljoenen vluchtelingen en miljoenen inwoners die een tekort hebben aan eten, drinken en medicijnen.

De burgeroorlog was de voedingsbodem voor terreurorganisatie IS, die met aanslagen dood en verderf zaait. Assad zit anno 2018 nog stevig in het zadel, en een vreedzame oplossing is op korte termijn niet in zicht. Geen mens gaat er nu vakantie vieren, terwijl Syrië tot 2011 steeds populairder werd onder reizigers die op zoek waren naar eeuwenoude culturele schatten en uitgestrekte woestijnen. De hoofdstad Damascus is een van de oudste bewoonde steden ter wereld, terwijl je in de oase Palmyra de prachtige ruïnes van een oude Romeinse stad kon vinden. Door de oorlog zijn veel van de oude relikwieën helaas verdwenen of met de grond gelijk gemaakt.

Naast Floortje Dessing en een handvol hulpverleners is er bijna niemand die het in zijn hoofd haalt om vakantie te vieren in Syrië. Alleen een enkele onverschrokken en knotse backpacker durft het aan het land te bezoeken, zoals de Noorse Christian in 2017. Ondertussen blijft het Syrische toeristenbureau het land gewoon promoten op zijn website: www.syriatourism.org

SyriëSyrië in een notendop

– Oppervlakte: 185.180 vierkante kilometer (4,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 18.028.549 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 97 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Damascus;
– Talen: Arabisch (officieel), Koerdisch, Armeens;
– Munteenheid: Syrische Pond (SYP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2900 (2015).

Informatie over visum Syrië

Reizen en vakantie in SyriëStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Syrië. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de aanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Verder dien je te beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.

Daarnaast dien je een werkgeversverklaring te overleggen waarin staat beschreven wat voor werk je doet. Ben je zelfstandig ondernemer, dan geldt een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Journalisten moeten een brief namens hun werkgever/opdrachtgever inleveren waarin staat beschreven wat voor werkzaamheden ze in Syrië willen verrichten.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Syrië in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren.

Communicatie in Syrië

Internationaal toegangsnummer: +963.
Alarmnummer ambulance: 110.
Alarmnummer politie: 112.
Alarmnummer brandweer: 113.

N.B. Wees ervan bewust dat door de burgeroorlog de ambulancediensten en medische voorzieningen in het land niet meer normaal werken, vooral buiten de hoofdstad Damascus.

Tijdsverschil met Syrië

In Syrië is het 1 uur later dan in Nederland. Tussen de laatste vrijdag en zondag in maart is het in Syrië 2 uur later dan in Nederland. Tussen de laatste vrijdag en zondag in oktober is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Syrië.

Elektriciteit in Syrië

De elektriciteit in Syrië is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Door de burgeroorlog hapert de elektriciteitsvoorziening in een groot deel van het land.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Syrië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/milosk50.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie