Bezienswaardigheden in Syrië top-10

Syrië bezienswaardighedenSyrië is een fascinerend land in het Midden-Oosten met een van de oudste beschavingen ter wereld. Je vindt er de restanten van nederzettingen, tempels en amfitheaters van soms wel duizenden jaren oud. Steden als Damascus en Aleppo hebben een immens lange geschiedenis, terwijl de Romeinen ooit hun bouwkundige pracht en praal lieten zien in oasestad Palmyra. Syrië pronkt met meesterlijke moskeeën, maar ook met middeleeuwse kastelen en wonderlijke waterraderen die duizend jaar geleden nog technische hoogstandjes waren.

Helaas heeft de Syrische burgeroorlog een deel van de bezienswaardigheden tot puin verbrokkeld. Een vreedzaam protest tegen dictator Bashar al-Assad in maart 2011 ontaardde in jarenlange gevechten tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroeperingen. Het conflict heeft een half miljoen mensen het leven gekost. Souks in oude binnensteden werden bijna compleet verwoest en veel moskeeën, kerken en andere monumenten liepen zware schade op.

Meer weten over de hoogtepunten van Syrië?
Bestel hier online een reisgids van Syrië

Voor de oorlog trok Syrië vele miljoenen toeristen per jaar, maar geleidelijk aan kun je de schoonheid van het land weer ontdekken. In 2018 kwam de oorlog in het grootste deel van Syrië ten einde, door militaire vooruitgang en overgave van rebellen. Sindsdien wordt het land weer langzaam opgebouwd en trekken ook de eerste avonturiers weer naar Syrië. Er zijn steeds meer groepsreizen te boeken, meestal met vertrek vanuit Libanon. Gelukkig zijn veel toeristische trekpleisters nog in volle glorie te bewonderen. Wil je getuige zijn van de wederopbouw naar dit land dat zo lang door oorlog is verscheurd? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Syrië!

Palmyra

De oasestad Palmyra stond tot de burgeroorlog altijd met stip bovenaan het lijstje bezienswaardigheden in Syrië, totdat terreurbeweging IS er een noodlottig einde aan maakte. In Palmyra vind je de ruïnes van een van de meest opwindende Romeinse steden in de regio. Van de 1e tot de 2e eeuw was het een belangrijke handelsplaats en cultureel centrum voor karavanen op de Zijderoute.

Syrië Palmyra

De Romeinen slaagden erin prachtige monumenten te bouwen in de ‘stad van de palmbomen’, zoals de letterlijke betekenis van Palmyra luidt. Hoogtepunten waren de Tempel van Bel, de grootste tempel van de ruïnestad, en de Grote Colonnade met de marmeren zuilengalerijen. Afgezet tegen de bijna altijd stralende staalblauwe lucht leverde dit fotogenieke taferelen op. Vanwege de pracht van de ruïnes plaatste Unesco de antieke stad in 1980 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ruïne Palmyra in Syrië

Islamitische Staat heeft een groot deel van Palmyra in 2015 opgeblazen, met de grond gelijk gemaakt of anderszins vernietigd. Hieronder bevinden zich helaas ook de Tempel van Bel en de Grote Colonnade. Het restant blijft nog altijd indrukwekkend. Palmyra ligt in de woestijn in het oosten van Syrië, op 243 kilometer van Damascus. Je hebt speciale toestemming nodig om de ruïnestad te bezoeken.

Damascus

Bij elke rondreis kom je vroeg of laat in Damascus, de hoofdstad van Syrië. Dit is één van de oudste steden ter wereld met een geschiedenis die teruggaat tot 4000 jaar voor Christus. Historische monumenten zijn er dus genoeg in deze stad, die door de eeuwen heen zowel triomfen als rampspoed heeft gekend. Talloze keren is Damascus veroverd en weer opnieuw opgebouwd, door volkeren die allemaal hun eigen sporen hebben achtergelaten.

Syrië Damascus

Tijdens de recente burgeroorlog is een groot deel van de stad verwoest, al gaat het vooral om de buitenwijken. Het stadscentrum van Damascus ziet er nog net zo uit als voor de oorlog. Hier zitten natuurlijk de president en de gebouwen van de Syrische overheid, waardoor er alles aan is gedaan om dit ‘veilig’ te houden. In het centrum vind je dan ook de meeste bezienswaardigheden. Liefst 125 monumenten uit verschillende tijdperken telt de oude binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco.

Grote Moskee in Damascus Syrië

Het meest spectaculair is de Omajjaden-moskee (eveneens bekend als de Grote Moskee van Damascus). Deze schitterende moskee is gebouwd in de 7e eeuw na de islamitische verovering van Damascus. Het wordt beschouwd als een meesterwerk van vroege islamitische architectuur, met veel marmer, gedecoreerde plafonds en kleurrijke mozaïeken. Een andere trekpleister is het Al Azem Palace, in 1749 gebouwd als privéwoning voor de Ottomaanse gouverneur As’ad al-Azem. Tijdens de Franse bezetting van Syrië en Libanon zat hier het Franse Instituut. Tegenwoordig zit er een museum voor Syrische kunst en tradities.

Aleppo

Aleppo is de tweede stad van Syrië en één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Archeologen hebben sporen gevonden die erop wijzen dat er 3000 jaar voor Christus al mensen woonden in Aleppo. Talloze volkeren hebben de stad veroverd en zich hier gesetteld, onder wie joden, christenen, Arabieren, Ottomanen, Mongolen en Byzantijnen. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoort de Citadel van Aleppo, in 1986 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. De vesting is gebouwd in de 12e en 13e eeuw op een 40 meter hoge heuvel en domineert sindsdien de skyline van de stad.

Syrië Aleppo

Tot de burgeroorlog stond ook de rest van Aleppo bekend als een soort openluchtmuseum, met eeuwenoude moskeeën, paleizen, hamams, herenhuizen, herbergen en oude markten. De Souk van Aleppo was een van de grootste overdekte bazaars in het Midden-Oosten, die zich 13 kilometer door smalle straatjes uitstrekt. Ook de 12e-eeuwse Grote Moskee behoorde tot de trekpleisters.

Ruïne van Aleppo in Syrië

Helaas heeft de burgeroorlog het grootste deel van Aleppo in puin gelegd. De souk en moskee zijn volledig verwoest, al wordt er gewerkt aan herstel. De citadel is een van de weinige monumenten die de bombardementen relatief ongeschonden heeft doorstaan. Website: www.wmf.org

Krak des Chevaliers

Op een 650 meter hoge heuvel nabij de stad Homs ligt Krak des Chevaliers, een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen ter wereld. Het fort werd in de 12e eeuw gebouwd door de Hospitaalridders uit Malta. Zij behoorden tot de kruisvaarders die de weg naar Jeruzalem vrij wilden maken voor christelijke Europeanen. Later in de 13e eeuw werd het kasteel afgebouwd door de Mamelukken uit Egypte.

Krak des Chevaliers in Syrië

Bijzonder is dat met de bouw van het fort de gotische architectuur uit Europa ook in het Midden-Oosten terecht is gekomen. Tot voor kort was het een van de populairste bezienswaardigheden van Syrië. Tijdens de Syrische burgeroorlog werd het kasteel ingenomen door rebellengroepering Al-Nusra, die de kasteelbewaarder gevangennamen en martelden. Het Syrische leger heeft het fort terugveroverd en het is nu weer heropend voor toeristen. En de kasteelbewaarder is er gewoon weer aan het werk…

Bosra

In het zuiden van Syrië vlakbij de grens van Jordanië ligt de oude stad Bosra. Onder de Romeinen was dit de hoofdstad van hun provincie Arabië. Binnen de muren van de oude stad vind je dan ook ruïnes van verschillende bouwwerken uit de Romeinse tijd. Het meest indrukwekkend is het amfitheater uit de 2e eeuw, ooit gebouwd voor 15.000 toeschouwers. Dit theater is verrassend goed bewaard gebleven, met een zuilengang die bijna nog helemaal intact is.

Syrië Bosra

Ook heeft Bosra de Al-Omari-moskee, de oudste moskee van Syrië die in 721 is voltooid. Unesco heeft de oude stad in 1980 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Bosra ligt ongeveer 140 kilometer ten zuiden van Damascus en is officieel in handen van de rebellen. Die hebben in 2018 vrede gesloten met het Syrische leger, waardoor er relatieve rust kwam in deze plaats.

Homs

Homs is een knooppunt in het hart van Syrië, gelegen tussen de steden Aleppo en Damascus én tussen de Middellandse Zee en de Syrische woestijn. Tijdens de Syrische burgeroorlog was Homs echter de meest getroffen stad. Vooral tijdens het zogeheten Beleg van Homs, van 2011 tot 2014, werd de stad voor een groot deel verwoest door het Syrische leger. Vanaf 2018 begon de wederopbouw, maar Homs is nu vooral te gebruiken als tussenstop. Tenzij je de ramptoerist wilt uithangen, want er zijn nog veel beschadigde gebouwen in de stad.

Syrië Homs

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de derde grootste stad van Syrië behoort de Khalid ibn al-Walid Moskee. Die is redelijk nieuw en dateert uit het begin van de 20e eeuw. De moskee staat bekend om de Ottomaanse bouwstijl, met een grote binnenplaats en zwart-wit betegelde muren. Tijdens de burgeroorlog werd de moskee het symbool van de rebellen die het opnamen tegen het leger. Homs is verder de thuisbasis van de Umm al-Zinar-kerk, een van de oudste kerken ter wereld die al in 59 na Christus werd ingewijd.

Latakia

Een hele andere wereld tref je aan in de Syrische kuststreek, met schilderachtige dorpjes, stranden, groene bergen en frisse lucht. Het mooi uitzicht over de glinsterende Middellandse Zee is nooit ver weg en in restaurants kun je genieten van verse zeevruchten. De grootste stad is Latakia, met de belangrijkste haven van het land. Al in de tijd van de Feniciërs en de Grieken werd Latakia gebruikt als havenstad. In het National Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad.

Saladin kasteel in Syrië

De bekendste bezienswaardigheid is echter het Kasteel van Saladin, gelegen op een heuveltop zo’n 30 kilometer ten oosten van Latakia. Dit middeleeuwse kasteel dateert uit de tijd van de kruisvaarders (12e eeuw) en heeft torens, dikke verdedigingsmuren en binnenplaatsen. Moslimgeneraal Saladin veroverde de vesting in 1188. Samen met het kasteel Krak des Chevaliers is dit uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Vanaf de top van de heuvel heb je een fantastisch uitzicht over het omringende bergachtige gebied.

Tartous (Tartus)

Een andere mediterrane kuststad is Tartous (of Tartus), ongeveer 35 kilometer ten noorden van de grens met Libanon. Net als Latakia is deze stad de Syrische burgeroorlog redelijk ongeschonden doorgekomen. Uit Tartous kwamen veel rekruten voor het Syrische regeringsleger en er is een Russische marinebasis. Vanouds is Tartous een populaire vakantiebestemming voor welgestelde Syriërs, met veel hotels en resorts.

Amrit Tempel in Syrië

In de oude stad stuit je op de Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Tortosa uit de 12e eeuw. Volgens historici is dit het best bewaarde religieuze bouwwerk uit de tijd van de kruistochten. Nu is het een museum met archeologische vondsten uit de regio. Vanuit Tartous kun je een uitstapje maken naar de overblijfselen Tempel van Amrit, iets ten zuiden van de stad. Deze tempel is zo’n 3000 jaar voor Christus gebouwd door de Feniciërs. De zuilen en binnenplaats zijn uit de rotsen gehouwen. Archeologen beschouwen dit als best bewaarde monument uit de Fenicische tijd.

Hama

Hama is de perfecte tussenstop als je vanuit Aleppo het kasteel Krak des Chevaliers wilt bezoeken. De stad is beroemd om de enorme waterraderen, die bekendstaan als noria’s. Deze houten wielen werden al in de middeleeuwen langs de oever van de Orontes-rivier gebouwd, om met emmers water te verplaatsen naar omliggende landbouwgebieden en tuinen. Sommige waren enorm groot, vergelijkbaar met een gebouw van twee of drie verdiepingen. In een wiel zaten 50 tot 120 emmers. Rond 1900 waren er nog meer dan 50 noria’s in Hama, maar nu zijn er nog maar 17 over. Ze zijn niet meer in gebruik en voornamelijk een toeristische attractie.

Syrië Hama

Maaloula

Ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Damascus ligt Maaloula (of Ma’loula), een dorp dat tegen een steile en rotsachtige berghelling is geplakt. Vanaf een afstand lijkt het op een gigantische bijenkorf aan de rand van de afgrond. Maaloula is daarmee behoorlijk fotogeniek, maar het dorp is ook al eeuwenlang een belangrijk heiligdom voor zowel christenen als moslims. Er zijn twee kloosters: Mar Sarkis uit de 4e eeuw dat gerund wordt door Grieks-katholieke priesters en Mar Taqla dat nog steeds wordt bewoond door orthodoxe nonnen.

Syrië Maaloula

Extra bijzonder is dat dit dorp de enige plek ter wereld is waar Aramees wordt gesproken, de taal die Jezus ook sprak. In Maaloula woonden ruim 3000 moslims en christenen altijd vreedzaam bij elkaar en de inwoners waren altijd erg gastvrij naar toeristen toe. In 2013 hebben islamitische rebellen het dorp veroverd en sindsdien bestaat de bevolking uit slechts een paar honderd zielen. Maaloula staat op de voorlopige lijst van Unesco.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Syrië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam