autohuur USA

Wat te doen in Boston, Amerika: 10 tips!

Boston wat te doenBoston is een van de oudste en rijkste steden van Amerika, die al in 1630 is gesticht. Het is een stad met een Europese flair, met geplaveide straatjes, oude koloniale gebouwen, lommerrijke wijken en prachtige herenhuizen van families die teren op oud geld. Boston is daarom een van de weinige steden in de Verenigde Staten die je te voet kunt verkennen, dankzij de vele trottoirs.

Je komt dus al snel uit op een reis door de geschiedenis als je wat wil doen in Boston. In de binnenstad stuit je op gebouwen en monumenten van soms enkele eeuwen oud – waar vind je dat nog in Amerika? Overal hoor je dat Boston ‘de eerste’ is in het land. De stad heeft de eerste metro, de eerste vuurtoren, het eerste politiekorps, het eerste klokgelui en de eerste hogere scholen. Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) behoren nu tot de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Het Gillette-scheermesje en de magnetron werden hier uitgevonden, maar ook Facebook schoot wortel in Boston.

Tijdens een bezoek aan Boston ontkom je niet aan de Amerikaanse revolutie. De stad speelde een sleutelrol in de strijd voor onafhankelijkheid, waarbij de kolonisten af wilden van de Britse overheersers. Je kunt een rondvaart maken door de enorme haven waar de kolonisten ooit aan wal kwamen, maar ook musea bezoeken met voortreffelijke kunstcollecties.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Boston?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Boston

Bovendien kun je prima je kids meenemen naar Boston, met een overvloed aan kindvriendelijke attracties. De stad ligt zo’n 300 kilometer ten noorden van New York, en is een leuk alternatief als je de Big Apple wel een beetje kent. Maar Boston kan ook het startpunt zijn voor een reis door de Verenigde Staten, want KLM vliegt er rechtstreeks naartoe. Wil je een bezoek brengen aan Beantown, zoals de stad wel wordt genoemd? Hier vind je 10 tips wat te doen in Boston!

Museum of Fine Arts

Je zou alleen enkele dagen kunnen rondlopen in de honderd zalen van het Museum of Fine Arts, een van de grootste kunstmusea ter wereld dat in 1876 werd geopend. De verzameling bestaat uit meer dan 500.000 kunstwerken, maar die zijn ook nog eens heel uitzonderlijk. Zo zie je hier meer schilderijen van Monet dan in enig ander museum buiten Parijs en een van ‘s werelds omvangrijkste kunstcollecties uit het oude Egypte. De verzamelingen Japanse en Koreaanse kunst behoren tot het mooiste van het land en het museum bezit meesterwerken van Europese meesters als Rembrandt, Renoir en Picasso.

Boston kunstmuseum

In 2010 opende de spectaculaire Art of the Americas-vleugel, helemaal gewijd aan Amerikaanse kunst. Schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, textiel en decoratieve kunst vertellen de geschiedenis van Amerika, van de prehistorie tot het heden. Hier zie je grote namen als John Singleton Copley en Edward Hopper. Als je wat wil doen om geld te besparen, moet je het museum woensdag na 16.00 uur bezoeken. Dan is de toegang gratis. Adres: 465 Huntington Ave, Boston, MA 02115, Verenigde Staten. Website: www.mfa.org

Museum of Science

Met twee gerenommeerde universiteiten mag een wetenschapsmuseum natuurlijk niet ontbreken in Boston. In het Museum of Science komen wetenschap en technologie tot leven met liefst 700 interactieve tentoonstellingen. Je maakt kennis met de leuke kanten van natuurkunde, biologie, scheikunde, ruimtevaart, computers, zoölogie en andere onderwerpen die normaal gesproken alleen nerds zullen aanspreken.

Boston wetenschapsmuseum

Hoogtepunten zijn een T-rex op ware grootte en een 65 miljoen jaar oud fossiel van een Triceratops. Dit skelet van een dinosaurus is in de Dakota Badlands ontdekt. Een bezoek is vooral leuk als je wat wilt doen in Boston met kinderen, want zij kunnen zich uitleven met talloze proefjes en experimenten. In een tropische tuin kun je wandelen tussen vlinders en vleesetende planten en er is een planetarium en IMAX-theater. Het museum ligt in het Science Park dat de Charles River overspant. Adres: 1 Museum Of Science Driveway, Boston, MA 02114, Verenigde Staten. Website: www.mos.org

New England Aquarium

Boston is vooral leuk voor kinderen, want ook in het New England Aquarium zullen ze zich vermaken. Het aquarium is de thuisbasis van duizenden zeedieren uit de hele wereld, van haaien en schildpadden tot octopussen en Californische zeeleeuwen. Je kunt er drie verschillende soorten pinguïns zien, en ze zijn allemaal even schattig. Er is een koraalrif van vier verdiepingen hoog waar honderden Caribische waterdieren leven en bassins buiten waar zeehonden spelen.

Boston Aquarium

In de maanden april tot en met oktober kun je mee met een walvissafari die direct vanuit het aquarium vertrekt. Met 1,3 miljoen bezoekers per jaar is het New England Aquarium een van de populairste attracties van Boston. Adres: 1 Central Wharf, Boston, MA 02110, Verenigde Staten. Website: www.neaq.org

Wil je het beroemde aquarium in Boston bezoeken?
Boek hier je voorrangstickets voor het New England Aquarium

Wandel over de Freedom Trail

De Freedom Trail biedt een goede introductie tot de geschiedenis van Boston. Het is een wandeling van 4 kilometer (2½ mijl) door het centrum van de stad langs 16 historische plekken die te maken hebben met de Amerikaanse revolutie. Je passeert begraafplaatsen en monumenten als de Old North Church, Fauneuil Hall en het Paul Revere House. Om alle bezienswaardigheden langs het parcours te bezoeken, heb je minstens een halve dag nodig (en een paar stevige wandelschoenen).

De route begint bij het Boston Common Visitor Information Centre en is makkelijk te volgen door de rode bakstenen lijn op de stoep. Als je meer wilt weten over de context van alle historische locaties, kun je ook een rondleiding volgen. Website: www.thefreedomtrail.org

Isabella Stewart Gardner Museum

Je waant je even in in Venetië in het Isabella Stewart Gardner Museum, met een sublieme collectie Europese kunst. Het museum is gevestigd in een replica van een elegant Venetiaans palazzo uit de 15e eeuw, rondom een vredige binnenplaats met fonteinen, bloemen en exotische planten. Binnen zie je de privéverzameling van de excentrieke kunstverzamelaar en filantroop Isabella Stewart Gardner (1840-1924), die de hele wereld rondreisde. Ze kwam vooral vaak in Italië en de rest van Europa, waar ze schilderijen kocht van meesters als Rembrandt, Vermeer, Michelangelo, Raphael en Titiaan. Met een erfenis van haar rijke vader kon ze haar verzameling laten groeien.

Gardner Museum in Boston

Opmerkelijk zijn de lege lijsten van de 13 kunstwerken die in 1990 werden gestolen. De dieven waren vermomd als politieagenten en namen onder meer drie Rembrandts mee. Tot de dag van vandaag zijn de schilderijen spoorloos. Heet  je toevallig Isabella? Dan mag je het museum altijd gratis bezoeken (neem wel een identiteitsbewijs mee). Adres: 25 Evans Way, Boston, MA 02115, Verenigde Staten. Website: www.gardnermuseum.org

Faneuil Hall Marketplace

Een van de plaatsen langs de Freedom Trail is Faneuil Hall, bijgenaamd ‘de wieg van de vrijheid’. Deze markthal werd tussen 1740 en 1742 gebouwd door de rijke koopman Peter Faneuil en speelde daarna een belangrijke rol bij de Amerikaanse onafhankelijkheid. De raadszaal op de eerste verdieping was in de 18e en 19e eeuw een ontmoetingscentrum van Amerikaanse revolutionairen. Zo hield onafhankelijkheidsleider Samuel Adams hier ooit een toespraak om weerstand te bieden tegen de Britten.

Fauneil Hall in Boston

Samen met enkele aangrenzende 19e-eeuwse marktgebouwen staat het nu bekend als Faneuil Hall Marketplace, een winkelcentrum met meer dan 100 winkels en restaurants. Je kunt er van alles kopen, van kleding en schoenen tot antiek en souvenirs. Het is een hele toeristische plek, dus de producten hier zijn wel een tikkeltje duurder dan op andere plekken in Boston. Op de vierde verdieping kun je naar het Ancient and Honorable Artillery Museum , met wapens, uniformen en schilderijen van belangrijke veldslagen. Bij mooi weer geven straatartiesten shows op het plein voor de markthal. Adres: 4 S Market St, Boston, MA 02109, Verenigde Staten. Website: www.faneuilhallmarketplace.com

Rondvaart in de haven van Boston

Het maken van een rondvaart in Boston Harbor is een van de beste dingen om te doen in de stad. Stap aan boord om te genieten van de skyline en de eilandjes voor de kust. Een cruise is vooral mooi bij zonsondergang of in de avond, als de stad langzaam in miljoenen lichtjes wordt gehuld. Tijdens een rondvaart realiseer je je dat Boston een echte havenstad is, gelegen aan de monding van Massachusetts Bay. In deze haven monden ook nog eens twee rivieren uit: de Charles River en de Mystic River.

Boston skyline

Verschillende rederijen verzorgen havencruises in Boston, die duren meestal 1½ uur. Je kunt ook kiezen voor een dinnercruise of een cruise met lunchbuffet die wat langer duurt. Of ga mee met een walvissafari om bultruggen, dolfijnen en bruinvissen te spotten. Deze imponerende zeezoogdieren zijn te zien vanuit een snelle catamaran.

Wil je Boston vanaf het water bewonderen?
Boek hier een havencruise, dinnercruise of walvissafari in Boston

Old North Church

De Old North Church is de oudste kerk van Boston, gebouwd in Georgische stijl in 1723. De kerk heeft een bijzondere symbolische betekenis in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Volgens de overlevering beklommen twee kosters in 1775 de toren van de kerk om de inwoners van Boston met twee lantaarns te waarschuwen voor oprukkende Britse troepen. Ook werden hier voor de eerste keer in Amerika de klokken geluid.

Boston kerk

Tijdens een rondleiding kun je de prachtige witte kerkbanken bewonderen, evenals relikwieën als de oudste kroonluchters en rinkelende bellen van Noord-Amerika. Los daarvan kun je een tour boeken door de crypte onder de kerk, waar 1100 mensen begraven liggen. De Old North Church is een van de bezienswaardigheden langs de Freedom Trail. Adres: 193 Salem St, Boston, MA 02113, Verenigde Staten. Website: www.oldnorth.com

Relax in Boston Common

Midden in het centrum ligt Boston Common, het oudste stadspark van de Verenigde Staten. Het werd al opgericht in 1634 en was aanvankelijk niet meer dan een koeienweide om het plaatselijke vee te laten grazen. Later vonden hier openbare executies plaats van piraten, moordenaars en ‘heksen’. Tijdens de Amerikaanse revolutie was het park een populaire plek voor bijeenkomsten en opruiende toespraken.

Boston Common

Van de rebelse geschiedenis is niks meer over, het park is nu een vredige plek om te wandelen, te picknicken en te ontspannen met een boek op een van de gazons. Je kunt snacks open bij eetstalletjes of een rondje varen in een Swan Boat, bootjes in de vorm van een zwaan die al sinds 1870 te huur zijn. In de weekenden in de zomer vinden er bijna altijd optredens plaats, van theateruitvoeringen tot solomuzikanten die hun deuntjes laten horen. Bij warm weer kunnen kinderen verkoeling zoeken de Frog Pond – de kikkervijver. ‘s Winters verandert de vijver in een ijsbaan. Boston Common is ook het beginpunt van de Freedom Trail door het oude centrum van de stad. Website: www.boston.gov

Fenway Park

Als je iets typisch Amerikaans wil doen, moet je een honkbalwedstrijd bijwonen in Fenway Park. Jawel, ook dit is weer het oudste officiële honkbalstadion in Amerika. Het stadion is de thuisbasis van de Boston Red Sox, de legendarische honkbalclub die het al wat keren tot kampioen wist te schoppen in de American League. Al in 1912 werden de eerste homeruns geslagen in dit stadion.

Fenway Stadion in Boston

Ook als je geen echte honkbalfan bent, is het leuk om een keer een wedstrijd te zien. Het stadion is voor Amerikaanse begrippen trouwens niet zo groot, het biedt plaats aan bijna 40.000 toeschouwers. Zorg dat je minimaal enkele weken van tevoren je tickets boekt voor het honkbalseizoen, dat loopt van april tot begin oktober. Mocht het je niet lukken om kaarten te scoren, dan kun je altijd deelnemen aan een rondleiding in het stadion. Je ziet het clubhuis en de perskamer en je hoort verhalen over de successen van de Red Sox. Adres: 4 Jersey St, Boston, MA 02215, Verenigde Staten. Website: www.mlb.com

Wat te doen in Boston: praktische tips

Overnachten in Boston

Boston biedt verschillende soorten accommodatie voor een citytrip, van luxe 5-sterrenhotels en romantische boetiekhotels tot bed & breakfasts en appartementen. De beste tijd voor een bezoek is van juni tot en met oktober, wanneer je te maken hebt met milde temperaturen. Overnachten is het duurst in de zomermaanden, wanneer de meeste toeristen komen. Het is aan te raden tijdig je hotel te reserveren in het hoogseizoen. In de winter is het bitterkoud en dalen de hoteltarieven aanzienlijk.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Boston?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Boston, tegen de laagste prijzen

Als je dichtbij de historische bezienswaardigheden wil zitten, is Downtown een prima wijk om te verblijven. Dit is het oudste deel van Boston dat een Europese sfeer oproept, met vele goedkope hotels, guesthouses en appartementen. Een leukere wijk is Back Bay, ten westen van het centrum. Het sfeervolle gebied staat bekend om de oude Victoriaanse huizen en heeft talloze winkels en restaurants. Hier vind je de meer luxe hotels. Je bevindt je nog steeds op loopafstand van veel bezienswaardigheden.

Omni Parker House Hotel

Een beroemde plek om te verblijven, is het Omni Parker House Hotel. De geschiedenis van dit iconische hotel gaat al terug tot 1855, waarmee dit een van de oudste nog bestaande hotels is van Amerika. Talloze beroemde gasten verbleven hier, onder wie Charles Dickens. Ho Chi Minh, de latere communistische leider van Vietnam, werkte in de jaren 1912 en 1913 als bakker in het hotel. En de latere Amerikaanse president John F. Kennedy vroeg zijn vrouw Jackie ten huwelijk in het restaurant van het hotel.

Parker House Hotel in Boston

Het luxe 4-sterrenhotel ligt aan de Freedom Trail in downtown Boston en heeft 550 kamers, een fitnesscentrum en een bekroond restaurant waar ooit de eerste Franse chef-kok van Amerika aan de slag ging. ► Boek een overnachting in het Omni Parker House Hotel vanaf € 188

Eten en drinken in Boston

De bijnaam van Boston is Beantown, en dat is natuurlijk niet voor niets. Een traditioneel gerecht in de stad is baked beans, dat zijn oorsprong heeft bij de inheemse indianen die dit deel van Amerika ooit bevolkten. Kolonisten hebben het in de 17e eeuw wat aangepast. Het is een gerecht van bruine bonen die niet gebakken worden, maar langzaam gestoofd of gekookt in een siroop of stroop van suikerriet. Het wordt vermengd met gezouten varkensvlees of spek en geserveerd in een aardewerken kom, met bruin brood voor erbij. Een goede plek om het te proberen is de Beantown Pub (www.beantownpub.com).

Een andere bekende delicatesse is de mosselsoep clam chowder, dat de lokale bevolking uitspreekt als ‘chowdah‘. Het is een dikke vissoep die inmiddels verschillende varianten kent. Volgens het klassieke recept bevat de soep mosselen, melk of room, uien, aardappelen en oestercrackers. Men vermoedt dat de soep in de 18e eeuw is geïntroduceerd door kolonisten uit Engeland, Frankrijk of Nova Scotia. Je kunt clam chowder krijgen in elk restaurant van Boston, maar een favoriet adres is Union Oyster House (www.unionoysterhouse.com). Hier staat de mosselsoep al sinds 1826 op het menu.

Een lokale zoete lekkernij is Boston cream pie, in 1856 bedacht door de Franse chef-kok van Parker’s Restaurant van het Parker House Hotel. Het is meer een cake dan een taart: twee lagen biscuitgebak met custardvla en rumsiroop dat bedekt is met geglazuurde chocola. Je kunt het nog steeds krijgen in Parker’s Restaurant, maar ook op vele andere plaatsen in Boston.

Reizen naar Boston

Boston is de grootste stad van de staat Massachusetts in New England, in het noordoosten van de Verenigde Staten. KLM en Delta Airlines vliegen meerdere keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Boston, een vlucht van ongeveer 7½ uur. Boston is per vliegtuig ook uitstekend bereikbaar vanuit alle andere steden in Noord-Amerika.

Een vliegticket met KLM naar Boston is te koop vanaf € 476
Boek hier een vliegticket met KLM naar Boston

Internationale vluchten komen aan op Boston Logan International Airport (BOS). Dit vliegveld ligt een paar kilometer ten noordoosten van het centrum van Boston en heeft vier passagiersterminals: A, B, C en E. De meeste hotels liggen op minder dan 8 kilometer rijden. Voor het vervoer naar Boston kun je de bus, metro, ferry of taxi nemen. Voor de metro moet je eerst een gratis shuttlebus nemen van de luchthaven naar Blue Line Airport Station. Website: www.massport.com

Je kunt Boston met de trein bereiken vanuit New York, Washington D.C., Philadelphia, Baltimore en andere Amerikaanse steden. Spoorwegmaatschappij Amtrak exploiteert een hogesnelheidstrein die bekendstaat als Amtrak Acela. De reistijd vanuit Washington D. C. is 7 uur, vanuit New York City ben je 3 uur en 45 minuten onderweg. De treinen stoppen op South Station, op loopafstand van downtown Boston. Meer info: www.amtrak.com

Voor meer informatie over wat te doen in Boston kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.bostonusa.com

Voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Boston, Verenigde Staten van Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © lunamarina/Shutterstock.com; 2p2play/Shutterstock.com; Jay Yuan/Shutterstock.com; LnP images/Shutterstock.com; Pixabay; Museum of Science; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam