Inheemse volkeren in Noord-Amerika: 10 bezienswaardigheden!

Bezienswaardigheden indianen in Noord-AmerikaNoord-Amerika is meer dan hamburgers, cola, wolkenkrabbers en grote auto’s. Een reis in de Verenigde Staten en Canada biedt je ook de unieke kans om meer over de inheemse cultuur te ontdekken. Lang voordat de Europese kolonisten arriveerden, werd het continent al bewoond door honderden indianenstammen. Gelukkig bestaan veel inheemse volkeren nog steeds vandaag de dag, ook al hebben Europeanen een groot deel verdreven en uitgemoord.

Een rondreis Canada of Amerika geeft je de unieke gelegenheid om je onder te dompelen in de tradities, cultuur en folklore van de oorspronkelijke bewoners. Je kunt reservaten, monumenten en heiligdommen bezoeken waar de indianen hun geschiedenis koesteren. Er zijn verschillende archeologische vindplaatsen en musea waar het verhaal wordt verteld van de native Americans en de First Nations, zoals de indianenstammen in de VS en Canada worden genoemd.

Je moet vaak wat verder reizen naar het platteland, buiten de grote steden en gebaande paden, maar dan maak je wel kennis met de gewoonten, muziek, dans en kunst van de inheemse bewoners. Dan merk je dat de cultuur van de indianen veel méér behelst dan wigwams en totempalen. Bekijk de andere kant van Noord-Amerika: hier vind je 10 bijzondere bezienswaardigheden van de inheemse volkeren!

Navajo Nation

Navajo Nation is het grootste indianenreservaat van de Verenigde Staten en ligt deels in Arizona, Utah en New Mexico. Het totale stuk land, dat officieel nog steeds in handen is van de Navajo-indianen, is zelfs groter dan tien Amerikaanse staten. Er wonen ruim 250.000 indianen die hun eigen Navajo-taal spreken en in 1923 is er een eigen tribale regering opgericht die contact houdt met de Amerikaanse autoriteiten.

Navajo Nation indianen

Hier kun je de adembenemende Monument Valley verkennen, met zijn iconische rode rotsformaties en uitgestrekte woestijnlandschappen. Je ontdekt de cultuur van het Navajo-volk met traditionele dansen, ambachten en lokale Navajo-gerechten. De hoofdstad ligt bij Window Rock, een sierlijke roodstenen rotsformatie in de vorm van een boog die onder de indianen een mythische status heeft.

Taos Pueblo

Taos Pueblo is een nederzetting in de Amerikaanse staat New Mexico en de enige levende indianengemeenschap met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een verzameling lemen gebouwen van meerdere verdiepingen die al ruim 1000 jaar onafgebroken worden bewoond.

Taos Pueblo indianen

De huizen zijn volledig gemaakt van aarde en vermengd met water en stro. Daarna zijn er zongedroogde stenen van gemaakt. Deze nederzetting van de Pueblo-indianen wordt beschouwd als een mooi voorbeeld van pre-Spaanse architectuur, lang voordat Columbus Amerika ‘ontdekte’. Je mag het bezoeken, maar stamleden willen liever niet op de foto.

Haida Gwaii

Voor fascinerende verhalen over de First Nations in Canada kun je een bezoek brengen aan Haida Gwaii, een archipel van 1884 eilanden gelegen voor de noordwestkust van British Columbia. De eilandengroep (in het Engels de Queen Charlotte Islands geheten) staat ook bekend als de ‘Galapagos van het noorden’. Een groot deel is bedekt met regenwoud waar planten en dieren groeien en leven die nergens anders ter wereld voorkomen.

Haida Gwaii indianen

De archipel is echter eveneens beroemd om de Haida-indianen, die het merendeel van de bevolking uitmaken. Liefst 500 archeologische vindplaatsen en talloze verweerde totempalen herinneren aan de oorspronkelijke bewoners van Canada. Helaas zijn veel indianen gestorven in de 19e eeuw door de komst van Europese bonthandelaren, die buitenlandse ziektes met zich meebrachten.

Hawaï

Hawaï is een bijzondere plek om de inheemse cultuur van de Polynesiërs te ervaren. De Polynesiërs bewonen al eeuwenlang de eilanden in de Stille Oceaan en zijn mogelijk al in het jaar 400 op Hawaï aangekomen (per kano). Ook al maakt de eilandengroep sinds 1959 deel uit van de Verenigde Staten, nog steeds wordt er veel aan gedaan om de Hawaïaanse cultuur te behouden. Denk aan festivals, de hula-dans en de bloemenkrans, maar er zijn ook parken en heiligdommen.

Indianen Hawaii

In het park Kaloko-Honokōhau op Big Island ligt een oude Hawaïaanse nederzetting waar je kunt zien waar de inheemse bevolking landbouw en visserij bedreef. Pu’uhonua o Hōnaunau op hetzelfde eiland is het best bewaarde heiligdom en nog altijd een belangrijke religieuze plek voor Hawaïanen. Eenmaal op Hawaï kun je de Polynesische cultuur goed combineren met stranden, natuur en andere bezienswaardigheden. Bekijk de reizen naar Amerika met Littleamerica.be voor een bijzondere vakantie naar deze tropische bestemming.

Wanuskewin Heritage Park

Al ruim 6000 jaar lang is Wanuskewin Heritage Park een ontmoetingsplaats voor indianen van de Canadese prairies. Al ver voor de bouw van de piramides in Egypte of de Chinese Muur kwamen ze hier bij elkaar om te jagen, te handelen en ceremonies uit te voeren. Nu is dit de oudste archeologische vindplaats van Canada waar je aan de hand van tipi-ringen, dierenbotten en steenmannetjes meer te weten komt over geschiedenis van deze plek.

Indianen Wanuskewin

Ook loopt er een kudde bizons rond die afstammelingen zijn van de 1000 bizons die rond 1870 waren overgebleven op de noordelijke vlaktes van Canada. Wanuskewin is uitgeroepen tot de beste inheemse toeristische bestemming van Canada en ligt in de provincie Saskatchewan, net buiten Saskatoon. Er is een aanvraag gedaan voor een notering op de erfgoedlijst van Unesco.

National Museum of the American Indian

Niet voor alle bezienswaardigheden rond indianen hoef je de stad te verlaten. Een must see in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is het National Museum of the American Indian. Dit is het grootste museum ter wereld over Native Americans dat de geschiedenis belicht van zo’n beetje alle inheemse volkeren op het westelijk halfrond.

Indianen nationaal museum American Indian

Meer dan 1200 inheemse culturen komen aan bod, van de poolcirkel tot Vuurland. De immense collectie varieert van dagelijkse gebruiksartikelen en kleding tot beschilderde huiden en kunstvoorwerpen van de indianen. De oudste objecten gaan tot 12.000 jaar terug.

Head-Smashed-In Buffalo Jump

Indrukwekkend is de Head-Smashed-In Buffalo Jump, een 10 meter hoge en 300 meter brede klif in de uitlopers van de Rocky Mountains in Canada. Meer dan 6000 jaar hebben indianen hier op buffels gejaagd. Ze dreven buffels bijeen op de vlaktes en joegen ze de dood in door ze op volle snelheid van de klif te laten springen. Onder een grafheuvel ligt nog steeds een enorme hoeveelheid skeletten van Amerikaanse bizons.

Buffalo Jump indianen

Er is een bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de culturele betekenis van de klif voor de indianen. In de zomermaanden zie je optredens van dansers en drummers van de First Nations. Unesco heeft deze plek al in 1981 op de Werelderfgoedlijst gezet.

Crazy Horse Memorial

Een van de beroemdste bezienswaardigheden rondom indianen is het Crazy Horse Memorial in de Amerikaanse staat South Dakota. Dit is het grootste sculptuur ter wereld dat uit graniet is gehouwen. Beeldhouwer Korczak Ziolkowski begon hiermee in 1948 als eerbetoon aan de legendarische Lakota-leider ‘Crazy Horse’.

Indianen Crazy Horse Memorial

De indiaanse stammenleider zette de behoefte van zijn volk boven die van hemzelf tijdens de strijd met Amerikaanse cavaleriesoldaten. Hij voerde de strijd met een enkele haviksveer in zijn haar, een steen achter zijn oor en een bliksemsymbool op zijn gezicht. In 1877 doodde een soldaat Tasunke Witco, zoals hij eigenlijk heette. Het monument is bedoeld om de heldhaftige geest van de inheemse Amerikaanse stammen te eren. Er wordt nog altijd aan gewerkt.

Blackfeet Nation

De Blackfeet-stam behoort tot de moedigste indianen van Noord-Amerika. Het niet voor niets dat ‘zwartvoet indianen’ zo vaak figureren in kinderboeken. Eeuwenlang waren ze heer en meester op de vlaktes op de grens van de VS en Canada. Zeker omdat ze op een gegeven moment vuurwapens en paarden van de Europeanen wisten te ontfutselen. Uiteindelijk werden ze toch teruggedrongen tot een reservaat in het noorden van de Amerikaanse staat Montana.

Blackfeet Nation indianen

Bezoekers zijn van harte welkom in Blackfeet Nation, grenzend aan Canada en Glacier National Park. Met een oppervlakte van 7800 vierkante kilometer is het nog altijd groter dan de staat Delaware. Tijdens een bezoek leer je meer over de geschiedenis van de Blackfeet-indianen en hun traditionele vaardigheden, zoals manden maken en pottenbakken. Je kunt er wandelen, kamperen, varen, vissen en slapen in een tipi-tent.

Havasupai Indian Reservation

De Grand Canyon is op zichzelf al een spectaculair natuurwonder. Maar de kloof is ook de thuisbasis van een van de meest afgelegen indianenreservaten van Amerika. Diep onderin de kloof bevindt zich een nederzetting van de Havasupai-indianen die jarenlang geïsoleerd leefden van de buitenwereld. Havasupai betekent letterlijk ‘mensen van de blauwgroene wateren’ en een topattractie zijn dan ook de prachtige watervallen.

Indianen Havasupai

Het Havasupai Indian Reservation bestaat eigenlijk uit één dorp, Supai genaamd. Je kunt er komen na een flinke wandeling van 13 kilometer en je moet er verplicht kamperen. Ook moet je zelf je kampeeruitrusting meenemen. Van het dorp naar de waterval is het nog eens 3 kilometer lopen.  In totaal loop je dus 32 kilometer, dus zorg dat je fit bent en vermijd de warme zomermaanden.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden rondom indianen in Noord-Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier.