autohuur USA

Roadtrip in Amerika: 10 tips!

Amerika roadtripAmerika is een geweldig land voor een roadtrip met een auto of camper. De wegen zijn goed, er is veel te zien en er zijn altijd genoeg hotels en restaurants voor de nachtrust en de inwendige mens. Alleen de natuur is al prachtig. Het landschap in de Verenigde Staten is enorm variërend, van oeroude bossen en besneeuwde bergen tot kilometerslange graanvelden en gortdroge woestijnen.

Een ideaal land dus voor een roadtrip. Er zijn een aantal befaamde en historische trajecten die je kunt afleggen, zoals de veelbezongen Route 66. Deze autoweg loopt dwars door de USA, van Chicago naar Santa Monica nabij Los Angeles. Route 66 is officieel opgeheven en vervangen door allerlei snelwegen, maar de oude weg is er nog steeds voor toeristen die van slow en nostalgie houden.

Langs de westkust van Amerika kun je Highway 1 nemen, ook wel bekend als de Pacific Coast Highway. Deze weg loopt bijna geheel langs de Stille Oceaan langs een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Onderweg passeer je de Golden Gate Bridge bij San Francisco en Los Angeles.

Langs de oostkust heb je Highway 95, die begint aan de Canadese grens en eindigt in het verre zuiden, in Miami. Je kunt de rit helemaal afmaken door de Overseas Highway te nemen naar Key West. Deze weg van 182 kilometer gaat meer over zee dan over land, je passeert maar liefst 42 bruggen.

Wat je moet weten voor een roadtrip in Amerika

Ben je van plan een roadtrip in Amerika te ondernemen, dan vind je hier handige tips om je vakantie zo aangenaam mogelijk te maken. In de Verenigde Staten is het rijden nou eenmaal anders dan in Europa, ook al rijden ze dan aan de goede kant van de weg. Neem ook wat tijd voor de voorbereiding van je Amerikaanse roadtrip.

Plannen van de route

Je hoeft je roadtrip echt niet van dag tot dag vastgesteld te hebben, maar het is wel handig om je route vooraf een klein beetje uit te stippelen. Bedenk welk deel van Amerika je wilt zien en welke bezienswaardigheden en steden je onderweg wil bezoeken. Daarmee kun je tevens inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor het maken van een roadtrip. Mensen vergeten soms hoe groot de Verenigde Staten zijn en hoeveel uur je moet rijden om van A naar B te komen.

In een paar weken vakantie kun je echt niet heel Amerika doorkruisen (tenzij je non-stop achter het stuur zit en nergens stopt). Bedenk verder of je een rondje maakt, of van de ene stad naar de andere rijdt. Een vliegticket is duurder als je twee enkeltjes moet kopen. Ook betaal je een one way toeslag als je de huurauto of camper inlevert op een andere plek.

De zes mooiste roadtrips in Amerika

Het Amerikaanse vrijheidsideaal wordt het beste weerspiegeld on the road. In de VS kun je urenlang over de highway toeren, langs grote en kleine steden, spectaculaire landschappen, eindeloze graanvelden en schilderachtige woestijnstadjes. Lees hier meer over de zes mooiste roadtrips in Amerika

Auto versus de camper

Voor velen is een campersbusje of camper het favoriete vervoersmiddel voor een roadtrip in Amerika. Een camper(busje) geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt overal gaan en staan waar je wilt, want je hebt altijd een slaapplek en keukentje bij je. Als Instagrammer levert een camper je sowieso meer likes op.

De keuze van een camper of huurauto hangt af van de route die je wil volgen. Een auto is handiger als je onderweg veel steden wil bezoeken. Dan moet je wel elke keer een hotel of motel regelen. Een camper is prima als je veel nationale parken en natuurgebieden wil bezoeken. Je kunt dan overnachten op een kampeerterrein in het park zelf. Ook kun je de kosten op een rij zetten. Het huren van een camper is duurder dan het huren van een auto, maar je bespaart dus op de kosten van hotelovernachtingen.

Huren van auto of camper

Een auto of camper huren in Amerika is eenvoudig, op alle vliegvelden en in alle steden is een groot scala aan autoverhuurbedrijven aanwezig waar je terecht kunt. Het is aan te raden vooraf te reserveren. Je kunt de tarieven van een huurauto vergelijken bij Sunny Cars. Dit is onze favoriet, want hierbij heb je geen eigen risico of verborgen kosten. Een camper huren kan via Travelhome. Zij organiseren camperreizen op maat in Amerika, inclusief overnachtingen. ► Lees hier meer tips over het huren van een auto in Amerika

Beste reistijd voor een roadtrip

Hou rekening met de seizoenen en vakanties bij het maken van een roadtrip in Amerika. Voor de noordelijke staten is de zomer de beste tijd, omdat je dan het meest aangename weer hebt. In de zuidelijke staten kan het in de zomer erg heet worden, dan is de lente of de herfst een betere tijd om uren achter het stuur te zitten. Auto rijden in de wintermaanden is geen goed idee in een groot deel van Amerika, tenzij je sneeuw en ijzel wil trotseren.

Veel Nederlanders kiezen de zomervakantie voor een roadtrip in Amerika. Bedenk dat Amerikanen zelf dan ook op stap gaan, dus bij nationale parken en attracties kan het erg druk zijn. Boek vooraf online tickets als het even kan.

Internationaal rijbewijs

Het is aan te raden een internationaal rijbewijs mee te nemen als je in de VS een auto of camper huurt. Zo’n rijbewijs kun je aanvragen bij een ANWB-kantoor, ook als je geen lid bent van de ANWB. Daarnaast dien je natuurlijk een geldig Nederlands rijbewijs mee te nemen. Dat moet je minimaal een jaar op zak hebben.

Maximumsnelheid in Amerika

Elke staat heeft zijn eigen snelheidslimiet op de snelwegen. In Hawaii mag je niet sneller rijden dan 60 mijl per uur (circa 100 kilometer per uur), in het uitgestrekte Texas ligt de maximumsnelheid op 80 mijl per uur (circa 130 kilometer per uur). In het algemeen is de snelheidslimiet lager dan in Nederland en wees verstandig je er aan te houden. De boetes zijn fors en de Amerikaanse verkeerspolitie is zelfs in staat je met een helikopter te volgen om je tot stoppen te dwingen.

amerika roadtrip tips

Let op de rijstroken in Amerika

In Amerika tellen snelwegen soms wel vier, vijf of zes rijstroken, die bekendstaan als lanes. Aan elke kant, welteverstaan. In Nederland geldt de regel dat het langzame verkeer rechts rijdt, maar in de VS mag je rijden op welke lane je maar wilt. Het kan dus voorkomen dat er iemand als een slak rijdt op de linkerrijstrook. Tip: blijf zoveel mogelijk in je eigen lane, in welke rijstrook je ook rijdt.

Weg van de snelweg

Voor het echte Amerika ga je van de snelweg af. De highways zijn bedoeld om ergens snel te komen en gaan in een wijde boog om steden heen en overal onderdoor en bovenlangs, waardoor je weinig van de omgeving ziet. Maak een roadtrip over kleinere wegen, dan zie je hoe de Amerikanen wonen, waar ze winkelen en hoe ze leven. Om voor een lunch even te stoppen in een authentieke Diner voor een megagrote hamburger.

Overnachten langs de weg

Overnachtingen zullen de grootste kostenpost zijn tijdens een roadtrip in Amerika. Als je met een huurauto op stap gaat, zal je onderweg de nacht doorbrengen in hotels of motels. Gelukkig heeft de VS een overvloed aan goedkope motels langs de weg, van ketens als Motel 6 en Super 8. De prijs van een kamer begint vanaf zo’n $ 40 tot $ 60. Deze motels zijn wel sfeerloos. Als je op een leukere plek wil verblijven, kun je beter wat research doen (en tijdig reserveren).

Met een camper kun je overnachten op speciale campings (RV Campings) of kampeerterreinen in nationale parken. Populaire kampeerterreinen, zoals bij de Grand Canyon, moet je vele maanden van tevoren reserveren. Je mag niet overal met een camper langs de weg gaan staan. Die regels verschillen van staat tot staat. Er zijn parkeerplaatsen waar je gratis kunt overnachten, maar check de regels van tevoren. Daarnaast kun je gratis kamperen op terreinen van de US Forest Service (www.fs.usda.gov) en het Bureau of Land Management (www.blm.gov).

Pech onderweg

Heb je pech onderweg, dan neem je contact op met de American Automobile Association (AAA). Je belt het telefoonnummer 1-800-AAA-HELP (1-800-222-4357) en zeg dat je hulp nodig hebt (‘roadside assistence’). De AAA stuurt je naar een garage waar de automobielclub een overeenkomst mee heeft. Als je lid bent van de ANWB, bel dan ook de ANWB Alarmcentrale om de pechhulpkosten te declareren.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een roadtrip in Amerika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Gareth Lowndes/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam