Visum Amerika aanvragen

Tips over het aanvragen van een visum voor de Verenigde Staten

Visum voor Amerika aanvragenOoit kon je zonder veel moeite op vakantie naar de Verenigde Staten van Amerika, zonder het aanvragen van een visum. Sinds de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001  zijn de regels fors aangescherpt. Je komt niet meer zo makkelijk Amerika in, zonder eerst aan allerlei regels te voldoen. Ook voor een onschuldige vakantie of een eenvoudige zakenreis moet je je door allerlei formaliteiten worstelen.

En de eisen zijn  de afgelopen jaren alleen maar strenger geworden. Elke keer als er iets verschrikkelijks gebeurd in de wereld, lijkt de Amerikaanse regering de teugels voor het aanvragen van een visum voor Amerika strakker aan te trekken. En dat kost meer tijd, geld en energie. Met de komst van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president zullen de voorwaarden om naar de VS te reizen, mogelijk nog strenger worden. Hier vind je informatie en tips voor het aanvragen van een visum Amerika.

Vakantie in Amerika: ESTA aanvragen

Voor een vakantie in Amerika heb je geen echt visum nodig, maar moet je reistoestemming aanvragen. Dit staat bekend als het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). De ESTA aanvragen moet je uiterlijk 72 uur voor vertrek regelen. Je kunt het ook later proberen, maar als je geen toestemming krijgt, moet je alsnog een gewoon visum aanvragen. De tijd die daarvoor nodig is, is echter te kort. Boek dus niet vlak van tevoren een vliegticket als je de ESTA nog moet aanvragen. Als je geen toestemming krijgt, moet je de vlucht annuleren en dat is zonde van het geld van je vliegticket.

Het aanvragen van een ESTA-reistoestemming geldt voor alle reizigers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen. Daaronder vallen de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België. ‘Visa waiver’ betekent dat je vrijgesteld bent van de aanvraag van een visum, mits je natuurlijk de ESTA regelt.

ESTA aanvragenVoorwaarden bij het aanvragen van de ESTA-reistoestemming

Bij het aanvragen van de ESTA moet je als staatsburger van Nederland of België wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je mag niet langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven.
  • Je moet een paspoort hebben dat nog minstens geldig is tijdens je verblijf in de Amerika. Het moet dus eigenlijk drie maanden geldig zijn.
  • Baby’s en kinderen hebben een eigen paspoort nodig voor een vakantie in Amerika en ook voor hen moet dus een ESTA worden aangevraagd.
  • Je dient te beschikken over een vliegticket voor de terugreis naar Nederland of voor een vlucht naar een andere bestemming buiten Amerika.
  • Sinds 1 april 2016 dienen alle reizigers naar Amerika in het bezit te zijn van een e-paspoort. Dit paspoort heeft een elektronische chip met informatie over bijvoorbeeld een digitale foto, vingerafdrukken en de handtekening. Het e-paspoort is te herkennen is aan het e-symbool op de omslag en de houderpagina (de pagina waarop je persoonsgegevens en foto staan).
  • Je mag na 1 maart 2011 niet hebben gereisd naar Iran, Irak. Libië, Syrië, Jemen, Soedan of Somalië.
  • Je wilt naar Amerika reizen voor een vakantie of een zakenreis, niet voor andere doeleinden.

Het invullen van het ESTA-formulier is makkelijk en snel te doen. Dat kan via een visumbureau of op de officiële website van de Amerikaanse immigratiedienst, die ook in het Nederlands te raadplegen is. De aanvraag kost $ 14, die kunt betalen met een creditcard of via Paypal. Alle aanvragen worden binnen 72 uur behandeld, maar meestal gaat het vrij vlot. Website: esta.cbp.dhs.gov/esta/

Na de goedgekeurde aanvraag ontvang je een referentienummer. Bewaar dit nummer goed, want je hebt het bijvoorbeeld nodig als je paspoort verloopt en je de ESTA-gegevens wilt wijzigen. Het is ook raadzaam de goedgekeurde aanvraag uit te printen en mee te nemen naar de luchthaven, as je op reis gaat naar Amerika.

De ESTA-reistoestemming is vanaf de datum van afgifte 2 jaar geldig. Je mag dan per vakantie maximaal 90 dagen achtereen in de Verenigde Staten blijven. In die twee jaar kun je dus zo vaak naar Amerika reizen als je wilt, totdat je paspoort verloopt of een van de antwoorden van de ESTA-aanvraag anders wordt.

Wanneer je een visum moet aanvragen voor Amerika

Als je niet aan de ESTA-voorwaarden voldoet, moet je een visum aanvragen. Ook voor een langer verblijf dan 90 dagen of voor een ander doel dan vakantie of zaken moet je een visum aanvragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor journalisten, kunstenaars en artiesten of als je naar Amerika gaat voor een studie, een stage of werk.

Consulaat Amerika voor visumEen visum kun je alleen aanvragen bij het Consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam. De Verenigde Staten hebben een ambassade in Den Haag, maar daar kun je niet voor visa terecht. Bij het consulaat kun je ook terecht voor meer informatie over visums voor Amerika.

Voor een tijdelijk verblijf vraag je een zogeheten Nonimmigrant Visa aan. Ook hiervoor moet je eerst online een formulier invullen, waarvoor je talloze persoonlijke gegevens moet verstrekken – zoals de verschillende werkgevers die je hebt gehad.  Ook voor de pasfoto gelden allerlei eisen; zo mag je sinds 1 november 2016 geen bril meer dragen op de pasfoto. Het invullen is een tijdrovende en omslachtige klus, en je moet alles in het Engels invullen. Je kunt een Nonimmigrant visum aanvragen via de website: ais.usvisa-info.com/en-nl/niv

Als je online aanvraag voor een visum is goedgekeurd, moet je via internet een afspraak maken met het consulaat. Je kunt dus alleen langskomen als je een afspraak hebt, spontaan langskomen heeft geen zin. Print de afspraak uit en neem deze mee om langs de bewaking te komen. Bij de entree van het consulaat gelden zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

Het is vergelijkbaar met de security op een luchthaven, maar nog een tikkeltje strenger. Zo heb je te maken met streng kijkende beveiligingsmedewerkers en mag je geen enkele elektronische apparatuur meenemen, dus ook geen mobiele telefoon, iPad of laptop. Binnen moet je in een sobere wachtruimte een nummertje trekken en wachten totdat je wordt opgeroepen bij een loket, waar een medewerker van het consulaat een interview met je zal afnemen (wat ga je in Amerika doen en waarom?).

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Amerika, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/a_taiga/mj0007; Wikimedia Commons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam