Egypte opent nieuwe piramide voor toeristen: de knikpiramide

Amsterdam, 18 juli 2019 – De Piramides van Giza zijn topattractie nummer één in Egypte, maar het is er altijd érg druk. Als je Instragrammable foto’s wilt maken zonder hordes zweterige toeristen, opdringerige verkopers en platgereden kamelen, kun je het sinds kort een stukje verder zoeken. De Egyptische autoriteiten hebben medio juli 2019 een nieuwe piramide opengesteld voor toeristen: de zogeheten knikpiramide.

Dit is een van de eerste piramides van Egypte, midden in de woestijn gelegen in Dahshur, ongeveer 28 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Cairo. De 4600 jaar oude en 101 meter hoge piramide is een beetje gebogen en heeft geen kaarsrechte zijvlakken zoals bij de andere piramides. Wetenschappers vermoeden dat de bouwers het kunstje nog moesten leren, vooral omdat ze zachte klei gebruikten. De oude Egyptenaren leerden wel meer over de constructie, kennis die ze later gebruikten voor de bouw van andere piramides.

De knikpiramide werd pas in 1956 blootgelegd en is nu voor het eerst te bezoeken, zo meldt CNN. Via de noordkant kun je afdalen via een smalle 79 meter lange tunnel naar twee kamers diep in de piramide. Naast de knikpiramide staan nog twee andere piramides die gebouwd zijn voor Sneferoe, de eerste farao van de vierde Dynastie in het oude Egypte. Een daarvan is de rode piramide, het eerste bouwwerk dat qua vorm wel goed gelukt is.

Rode piramide in Dahshur, Egypte.

Het lichaam van farao Sneferoe is overigens nog nooit gevonden. Mogelijk is hij begraven in een geheime ruimte in de knikpiramide die nog is ontdekt. Bezoekers kunnen ook een 18 meter hoge ‘zijpiramide’ binnengaan, die mogelijk gebouwd is voor Sneferoe’s vrouw Hetepheres I.

Met de opening van de knikpiramide wil Egypte het toerisme stimuleren naar Dahshur. Deze archeologische vindplaats met de drie piramides trekt slechts een fractie van de toeristen (en sjacheraars) die zich samendrommen rond de beroemde drie piramides van Giza. Als je in Cairo bent, kun je voor enkele tientjes een dagtrip maken naar Dahshur waarbij je wordt opgehaald vanuit je hotel. ► Bekijk hier alle tours naar de piramides van Dahshur

Foto's © depositphotos,com/witthayap; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!