China opent een nationaal park voor zijn panda’s

Amsterdam, 20 mei 2019 – China is zo ongeveer het enige land ter wereld waar panda’s in het wild leven, maar het is nog altijd moeilijk om ze te spotten. Daar komt nu verandering in, want eind dit jaar krijgt China een enorm groot nationaal park voor deze schattige beren.

De Chinese autoriteiten hopen in de herfst het Giant Panda National Park te openen, een gigantisch gebied van 27.000 vierkante kilometer dat drie keer zo groot is als het Yellowstone National Park in Amerika. Voor het nationale park worden liefst 80 reservaten met panda’s aan elkaar gekoppeld, zo melden verschillende media.

De panda’s kunnen zich zo makkelijker bewegen van het ene leefgebied naar het andere, en zich dus makkelijker voortplanten. Nu zorgen houtkap, wegenaanleg, landbouw en bebouwing er nog voor dat de dieren hun territorium niet kunnen verlaten. Ook stropers hinderen de grenzen van het leefgebied.

Het grootste deel van het park bevindt zich in de provincie Sichuan in het zuiden van China, de thuisbasis van zo’n 80 procent van alle wilde panda’s. Het Wolong-reservaat aan de oostkant van het reservaat is een van de belangrijkste onderdelen van het nationaal park. Hier heb je nu de grootste kans om ze in het wild te zien.

Het gaat overigens weer wat beter met panda’s in het wild. Volgens de laatste telling in 2015 leven er 1864 pandaberen in de Chinese bamboebossen. In de jaren ’80 waren dat er zo’n 1200. Panda’s zijn niet langer meer bedreigd, maar behoren tot de ‘kwetsbare’ diersoorten.

Door de vorming van één groot nationaal park moet de populatie verder toenemen. Het Giant Panda National Park zal overigens ook 8000 andere bedreigde planten- en diersoorten beschermen, waaronder de stompneusapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!