Het hoogste standbeeld ter wereld staat nu in India

Amsterdam, 4 november 2018 – Vergeet het Vrijheidsbeeld in New York, zo indrukwekkend is dat niet! Het hoogste standbeeld ter wereld staat sinds deze week in India. Er was een héél groot doek voor nodig om het bronzen beeld te onthullen van Sardar Vallabhbhai Patel (1875-1950), een Indiase onafhankelijkheidsstrijder en de eerste vice-premier van India.

Het standbeeld in de westelijke staat Gujarat is liefst 182 meter hoog, ruim 50 meter hoger dan de Grote Boeddha van Lushan. Dit enorme boeddha-beeld in de bergen van Lushan in China was met zijn 128 meter tot dusverre recordhouder op het lijstje van ‘hoogste standbeelden ter wereld’. Met het nieuwe gigantische bouwwerk in India is dit record ruimschoots verpletterd. Hiermee vergeleken valt de Domtoren in Utrecht in het niet, dat met zijn 112 meter nog altijd de hoogste kerktoren is van Nederland.

Meer dan 2000 arbeiders hebben 3½ jaar gewerkt aan het standbeeld van Sardar Patel. De constructie weegt liefst 67.000 ton en is gebouwd om grote aardbevingen en orkanen te weerstaan. De kosten bedroegen bijna € 378 miljoen, een prijskaartje dat in India tot furieuze reacties heeft geleid. Critici vonden dat dit belastinggeld aan betere dingen besteed kon worden in een land waar vele mensen onder de armoedegrens leven. Ook moesten lokale boeren verhuizen om plaats te maken voor het bouwwerk, dat tot felle protesten heeft geleid.

De regering wil met het gigantische standbeeld Statue of Unity een eerbetoon brengen aan Sardar Patel, de vrijheidsstrijder die geldt als de grondlegger van de onafhankelijke republiek India (samen met Mahatma Gandhi). Patel is afkomstig van het platteland van de deelstaat Gujarat, vandaar de locatie.

Het standbeeld moet echter ook nieuwe toeristische attractie worden. Er wordt op gerekend dat elk jaar 2,5 miljoen mensen het monsterbeeld komen bewonderen. Je kunt naar binnen in het standbeeld en de lift nemen naar 153 meter hoogte, waar een uitkijkpunt is. Er komt ook een groot park omheen en er is zelfs een pretpark gepland. Het standbeeld van Sardar Patel ligt op ongeveer 200 kilometer van Ahmedabad, de belangrijkste stad in Gujarat. Je kunt al online tickets kopen op www.soutickets.in

Het Indiase standbeeld is twee keer zo hoog als het New Yorkse Statue of Liberty, dat slechts een ‘magere’ 93 meter de lucht in steekt. De vraag is hoe lang de Statue of Unity het hoogste standbeeld ter wereld zal blijven. In de westelijke Indiase deelstaat Maharashtra wordt al gebouwd aan een gedenkteken voor de Maratha-krijgerskoning Shivaji, die naar schatting 190 meter hoog zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!