Bougainville: een nieuw land voor je vakantie?

Amsterdam, 16 januari 2020 – Verzamelaars van stempels in hun paspoort kunnen waarschijnlijk een nieuw land toevoegen aan hun wensenlijst. De inwoners van het eiland Bougainville in de Stille Oceaan hebben eind 2019 met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid gekozen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de wereld haar nieuwste natie kan verwelkomen. Wil jij een van de eersten zijn die vakantie viert in het land Bougainville?

Het is een leuke en bijzondere bestemming als je zo’n beetje alle landen in de wereld al hebt bezocht (of toevallig in de buurt bent). Bougainville – niet te verwarren met de mediterrane plant Bougainvillea – is nu nog officieel een autonome regio van Papoea Nieuw-Guinea. Het eiland ligt helemaal in het oosten, niet ver van de Salomonseilanden. Het is vernoemd naar de Franse wereldreiziger Louis Antoine de Bougainville (1729-1811), die er in 1768 voor het eerst voet aan wal zette.

Qua cultuur en taal heeft Bougainville meer gemeen met de nabijgelegen Salomonseilanden dan met het huidige moederland Papoea Nieuw-Guinea. Grappig feitje van dit nieuwste land: het heeft het kortste alfabet ter wereld. De taal van de lokale bevolking heet Rotokas en heeft een alfabet van slechts 12 letters:  a, e, g, i, k, o, p, r, s, t, u en v.

Hoe kom je op Bougainville?

Het kost wat moeite om er te komen, want vanaf Amsterdam Schiphol ben je minimaal 30 uur onderweg. Je kunt een bootje regelen vanaf Shortland Island, dat deel uitmaakt van de Salomonseilanden. De overtocht is maar een paar kilometer. Er zijn geen veerdiensten en er is geen officiële grenspost, dus je komt eigenlijk illegaal het land binnen.

De officiële manier is natuurlijk via Papoea Nieuw-Guinea, waar je ook een visum voor nodig hebt. Je vliegt met een overstap in Singapore eerst naar Port Moresby, de hoofdstad van Papoea Nieuw-Guinea (reistijd 23 uur). Elke dinsdag vliegt de luchtvaartmaatschappij Air Niugini met een Fokker 70 van Port Moresby naar Kieta Asropa Airport op het eiland Bougainville, een binnenlandse vlucht van zo’n 2 uur.

Wat te doen en te zien op Bougainville?

Eenmaal aangekomen staan je hier prachtige landschappen en ongerepte stranden te wachten, met een heldere zee waar je kunt zwemmen, surfen, duiken en kajakken. Je kunt ook een 3-daagse trektocht maken naar Mount Balbi, een vulkaan die met zijn 2685 meter het hoogste punt is van het eiland. Het is wel belangrijk dat je een beetje avontuurlijk bent aangelegd, want comfortabele hotels, geldautomaten en draadloos internet zijn er nog nauwelijks op Bougainville. De administratieve hoofdstad is trouwens Buka, in het noorden van het eiland.

Het is nu wachten op de officiële onafhankelijkheid van Bougainville, dat ongeveer 20 keer zo groot is als Texel. Het parlement van Papoea Nieuw-Guinea moet nog instemmen met de afscheiding, want de uitslag van het referendum is niet bindend (ook al stemde 98 procent van de bevolking voor onafhankelijkheid). De onderhandelingen met de machthebbers in Port Moresby zijn begonnen.

Foto's © depositphotos.com/AleksTaurus; Flickr.com/Jeremy Weate; Flickr.com/UNDP Papua New Guinea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!