Nieuw wandelpad op de grens van Noord- en Zuid-Korea

Amsterdam, 28 april 2019 – Het is een van de zwaarst bewaakte grensovergangen ter wereld, maar sinds kort kunnen toeristen er gewoon wandelen. Zuid-Korea opende 27 april 2019 het eerste wandelpad in de gedemilitariseerde zone, de beruchte bufferzone die het land al sinds 1953 van Noord-Korea scheidt.

De zogeheten peace trail nabij de oostelijke kustplaats Goseong is de eerste van de drie wandelroutes langs de grens van Noord-Korea, met wie Zuid-Korea al 66 jaar officieel in oorlog is. Later worden er ook twee wandelpaden geopend aan de westkant en langs het centrale deel van de grens, zo melden Zuid-Koreaanse media.

De hele bufferzone heeft van kust tot kust een lengte van zo’n 250 kilometer en is 4 kilometer breed. Met het aanbieden van wandeltochten voor toeristen wil de Zuid-Koreaanse regering het stuk niemandsland veranderen in een ‘vredeszone’. Het is de uitkomst van gesprekken die de Zuid-Koreanen in september met de halsstarrige bovenburen voerden om meer toenadering te bereiken tussen de twee aartsrivalen.

De gedemilitariseerde zone staat onder toezicht van het United Nations Command, dat geleid wordt door de Amerikaanse strijdkrachten. Die hebben na een ‘veiligheidsanalyse’ toestemming gegeven voor de opening van het nieuwe wandelpad. Helemaal ontspannen is een wandeling overigens niet. Wandelaars moeten een helm en kogelvrij vest dragen en worden begeleid door militairen, vermoedelijk om ervoor te zorgen dat ze geen schietschijf worden voor verveelde Noord-Koreaanse grenswachten.

De Goseong DMZ Peace Trail begint ongeveer 470 kilometer ten oosten van de hoofdstad Seoul. Er zijn twee trajecten. Bij route A beginnen wandelaars hun trektocht vanaf het Unification Observatory en lopen langs prikkeldraad en wachttorens naar het Mount Kumgang Observatory. Als je kiest voor traject B leg je hetzelfde stuk met een auto af, en dat is wellicht wat veiliger.

Per wandeling is er een maximum van 20 deelnemers en over het parcours over de weg kunnen maximaal 80 mensen mee. De tochten vinden twee keer per dag plaats, zes dagen per week (behalve op maandag). Gidsen begeleiden wandelaars om uitleg te geven over de veiligheidsvoorzieningen, maar ook over het landschap.

Ben je wel in voor een bijzonder wandelavontuur tijdens je vakantie in Zuid-Korea? Dan kun je een aanvraag indienen via de website van Demilitarized Zone (DMZ): www.dmz.go.kr, of via de Koreaanse wandelwebsite www.durunubi.kr

Foto's © depositphotos.com/jehoede; Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!