In dit hostel in Sarajevo beleef je de oorlog opnieuw

Amsterdam, 7 juni 2018 – Er zullen niet veel mensen zijn met goede herinneringen aan de oorlog in Bosnië. Tussen 1992 en 1995 lieten zo’n 100.000 mensen het leven. De hoofdstad Sarajevo werd zwaar belegerd. Als je daar op vakantie bent, zie je nog steeds kapotgeschoten gebouwen en muren met kogelgaten. Een groot deel van de bevolking loopt nog met een oorlogstrauma rond.

Toch kun je de oorlog opnieuw beleven – als je daar als toerist tenminste zin in hebt. In Sarajevo is een hostel waar je wordt teruggevoerd naar de tragische jaren negentig. In het War Hostel lijkt het net alsof je weer in de belegerde hoofdstad bent, terwijl je moet schuilen voor bommen en met je spartaanse bezittingen moet zien te overleven.

Het War Hostel is helemaal ingericht met authentieke voorwerpen die daadwerkelijk tijdens de oorlog zijn gebruikt. Je slaapt op een simpel schuimrubberen matras op de grond in een ‘schuilkelder’ onder een militaire deken die in de echte oorlog een inwoner van Sarajevo warm moest houden. Aan de beschoten muren hangen vlaggen, originele krantenknipsels en automatische geweren. Meubels zijn bedekt met camouflagenetten en een stapel zandzakken doet dienst als receptie.

Slapen met geluiden van bomexplosies

‘s Nachts wordt de elektriciteit afgesloten. Oliekaarsen zorgen voor de schaarse verlichting in je schuilkelder, de badkamer en de douche. Je moet in slaap proberen te vallen terwijl je luistert naar geluiden van geweerschoten en bomexplosies die via een geluidssysteem worden afgespeeld. Als je houdt van luxe en comfort, heb je in dit hostel niets te zoeken.

Gasten worden verwelkomd door Zero One – of O1 zoals je wilt. De jonge eigenaar Arijan Kurbasic, gekleed in een uniform van een VN-vredesbewaker, wil met zijn hostel een ‘educatieve functie’ vervullen. ,,We zijn geen toeristische trekpleister, maar het tegenovergestelde daarvan”, zegt hij op zijn website. ,,Als je een hostel zoekt om te feesten of informatie wilt hebben over een kroegentocht, moet je verder kijken. Hier ervaar je hoe het was om tijdens de belegering van Sarajevo te leven, onder echte oorlogsomstandigheden.”

Dagtochtje oorlog

Hij en zijn familie hebben de Bosnische verschrikkingen ook zelf meegemaakt. ,,Ik heb de oorlog in Sarajevo samen met mijn familie overleefd. Als eerbetoon ben ik het War Hostel begonnen.” Grote groepen zijn niet welkom, maar individuele reizigers en stelletjes juist wel, zodat ze elkaar leren kennen. Mocht je niet genoeg hebben aan het verblijf in het hostel zelf, dan kun je ook nog meedoen aan een ‘oorlogstocht’ dor de stad. Website: www.warhostel.com

Foto's © War Hostel Sarajevo, Bosnië.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!