9 euro ticket voor de trein in Duitsland: hoe werkt het?

Booking Duitsland

9 euro ticketAmsterdam, 5 juni 2022 – Goed nieuws als je binnenkort op vakantie gaat naar Duitsland: de hele zomer kun je er spotgoedkoop reizen met de trein! Duitsland heeft het 9 euro ticket ingevoerd. Voor dat kleine bedrag kun je een maand lang onbeperkt gebruikmaken van regionale treinen, bussen, trams en metro’s, in het héle land.

Met dit initiatief hoopt de Duitse regering dat mensen vaker de trein pakken. Door de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen sterk gestegen voor automobilisten. Mensen kunnen op vervoerskosten besparen door de auto te laten staan en het 9 euro ticket aan te schaffen. Dit ticket is niet alleen beschikbaar voor de Duitsers zelf, maar ook voor buitenlandse toeristen die vakantie vieren in Duitsland.

Klinkt mooi toch? Voor een luttel bedrag kun je met de trein heel Duitsland ontdekken. Of je gaat cityhoppen tussen verschillende Duitse steden. En dan te bedenken dat een Interrail-pas voor Duitsland al snel een paar honderd euro kost. Zoals zo vaak met dit soort initiatieven, klinkt het soms een beetje te mooi om waar te zijn. Wil je een 9 euro ticket kopen voor Duitsland? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen!

Reis comfortabel van Nederland naar Duitsland vanaf € 19
Boek hier je treinticket naar Duitsland bij NS International

Wanneer is het 9 euro ticket geldig?

Het 9 euro ticket is geldig in juni, juli en augustus 2022. Het ticket is alléén geldig in de maand waarin je het hebt aangeschaft, van de eerste dag tot en met de laatste dag van de maand. Dus als je een ticket koopt op 5 juni, is deze geldig tot middernacht op 30 juni 2022. Als je bijvoorbeeld een kaartje koopt op 27 juni, is deze ook geldig tot en met 30 juni. Dus hoe eerder in de maand je een 9 euro ticket koopt, hoe meer voordeel je hebt.

Voor welke treinen is het 9 euro ticket geldig?

Je moet echt houden van slow travel, als je veel met de trein wilt reizen in Duitsland. Het 9 euro ticket is namelijk alleen geldig voor lokale en regionale treinen. Voor sneltreinen, intercity’s en hogesnelheidstreinen – waaronder de ICE – moet je de volle mep betalen.

9 euro ticket tram

Het 9 euro ticket is echter ook te gebruiken voor al het lokale openbaar vervoer, waaronder stadsbussen, streekbussen trams en metro’s (de U-Bahn en de S-Bahn). Dus het is ideaal als je bijvoorbeeld alleen een citytrip naar Berlijn maakt. Ook dan is het ticket voordelig als je veel gebruikmaakt van het openbaar vervoer in de stad.

De plek waar je het ticket koopt, maakt niet uit. Je kunt het aanschaffen in Frankfurt en hetzelfde ticket een paar dagen later gebruiken voor de metro in München (binnen dezelfde maand weliswaar). Voor langeafstandsbussen is het ticket niet geldig.

Hoe koop je een 9 euro ticket?

Je kunt het 9 euro ticket kopen via de apps en websites van lokale vervoersbedrijven, maar ook bij kaartautomaten, loketten, klantencentra en buschauffeurs. Voor Nederlanders is het makkelijk om het ticket te kopen via de website van de Duitse spoorwegen: www.bahn.com.

9 euro ticket Duitsland

Voor iedere persoon moet je apart een ticket kopen en het staat ook op de naam van die persoon. Officieel moet je dan ook een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs bij je hebben waaruit je identiteit blijkt. Er is alleen 2e klasse beschikbaar.

Moet je reserveren met een 9 euro ticket?

Nee, reserveren hoeft in de meeste gevallen niet. Voor regionale treinen, stoptreinen, trams, metro’s en bussen in Duitsland hoef je sowieso nooit te reserveren. Je kunt instappen wanneer en waar je maar wilt en uitstappen wanneer en waar je maar wilt. Op een klein aantal routes is het wel mogelijk een zitplaats te reserveren. Naast je 9 euro ticket moet je dan online een zitplaatsreservering boeken.

9 euro ticket trein

Dat is meteen de keerzijde van dit lucratieve initiatief van de Duitse regering: de eerste dagen van juni was het al stampvol in de Duitse treinen. Vooral in regionale treinen richting de badplaatsen en populaire toeristische bestemmingen was bijna geen plek meer te krijgen. Het leidde tot vertragingen en soms moest de politie er aan te pas komen om treincoupés te ontruimen. Wees dus voorbereid op grote drukte als je met het 9 euro ticket gaat reizen.

Hebben ook kinderen een 9 euro ticket nodig?

Kinderen tot en met 5 jaar reizen altijd gratis in Duitsland. Zij hebben dus geen eigen kaartje nodig. Voor kinderen vanaf 6 jaar moet je wel een apart 9 euro ticket aanschaffen.

Een hond mag je alleen meenemen als het lokale vervoersbedrijf daar toestemming voor geeft (zoals een blindengeleidehond). Met een 9 euro ticket mag je niet grats een fiets meenemen. Als de vervoerder het toestaat, moet je een apart kaartje kopen voor je fiets. Door de verwachte grote drukte is het niet raadzaam een fiets mee te nemen. Daar is waarschijnlijk toch geen plek voor.

Op de website van de Duitse spoorwegen vind je meer informatie over het 9 euro ticket: www.bahn.com

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!