5 Ierse gerechten die je zeker moet proberen in Ierland

Amsterdam, 8 november 2019 – Bij de Ierse keuken denk je misschien aan biefstuk, Irish Coffee en Guinness, maar het eiland heeft zoveel méér te bieden. Onder het thema Taste the Island presenteert Ierland dit najaar haar culinaire hoogstandjes. Van Iers rundvlees, lam, wild en zeevruchten tot chutneys, yoghurt, kaas en ijs. Om nog maar te zwijgen over de ambachtelijke bieren, ciders, gins en whiskey’s van het eiland.

De viering van de Ierse culinaire cultuur gaat gepaard met liefst 500 evenementen, verspreid over het hele land. Je kunt deelnemen aan culinaire festivals, kookworkshops, rondleidingen en diners op bijzondere locaties. Bezoekers kunnen traditionele en regionale specialiteiten ontdekken, maar ook genieten van de nieuwe, complexe gerechten en smaken. Met de gebruikelijke Ierse gastvrijheid wil het eiland buitenstaanders laten verdiepen ,,in de rijkdom van de smaken van Ierland”. Staat een bezoek aan ‘Éire’ op de planning? Deze 5 Ierse gerechten moet je zeker proberen in Ierland!

#1 Ierse combi: oesters en stout

De ongerepte kustlijn rond Galway is de thuisbasis van enkele van de beste zeevruchten. De wereldberoemde Galway-oester, alleen verkrijgbaar in het seizoen van september tot april, wordt door fijnproevers geroemd vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, vlezige textuur en tonen van zeewier en gras. Oesters worden vaak weggespoeld met Ierse stout.

Hoewel Guinness, een donkere, droge stout, het meest wordt geassocieerd met Ierland, worden er op het eiland veel andere briljante stouts gebrouwen. Zo is Porterhouse Oyster Stout een donkere en aromatische favoriet uit Dublin, Export Stout van Boundary Brewing vindt zijn oorsprong rond Belfast en is Cork de thuishaven van Murphy’s.

#2 De klassieker: Irish Whiskey en Irish beef

Uisce Beathahet water van het leven: Ierse whiskey is anders (daarom voegen ze een extra ‘e’ toe). Van Dublin is al lang bekend dat hier de beroemdste whiskey’s van het eiland worden geproduceerd. Jameson is waarschijnlijk de bekendste, maar aan het einde van de 19e eeuw waren er talloze whiskydistilleerderijen, met name in het district Liberties. Veel distilleerderijen werden gedwongen te sluiten vanwege de burgeroorlog en de drooglegging. Vandaag de dag is Ierse whiskey echter springlevend met nieuwe merken in opkomst, zoals Teelings en Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey.

Rundvlees uit Ierland mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Typisch Ierse gerechten met een lange traditie gebruiken rundvlees als basis. De Sheperd’s Pie is hier een mooi voorbeeld van. Overgebleven stukken vlees werden met groenten samengevoegd en bedekt met een korstje aardappelpuree en wat kaas. Een andere klassieker is de Irish Beef Stew. De belangrijkste ingrediënten zijn aardappelen, groenten en lamsvlees of rundvlees – maar de samenstelling varieert enorm, tussen steden en dorpen, zelfs van familie tot familie. Rijk en stevig, dus dit is het perfecte comfort food in de wintermaanden zowel met als zonder Ierse whiskey.

#3 Zoete delicatessen: Fifteens en Yellowman

Naast de hartige keuken staat Ierland ook bekend om de zoetigheden waarbij iedere regio een eigen specialiteit heeft. Fifteens is bijvoorbeeld een populaire zoete traktatie uit Noord-Ierland. Het is uniek voor Ulster en wordt zelden in een andere deel van het eiland aangetroffen. Volgens de lokale legende wordt het zo genoemd omdat het recept 15 ingrediënten vereist, waaronder koekjes, marshmallows, geglaceerde kersen en gedroogde kokosnoot.

Een ander voorbeeld is de Yellowman of ‘yellaman’, een gele honingraat met toffee-textuur gemaakt in Noord-Ierland. Het is gemaakt van bruine suiker, gouden siroop, boter, azijn en bakpoeder (hoewel sommige recepten enigszins variëren). Grote stukken yellowman worden met een hamer kapotgeslagen en in ongelijke scherven genuttigd.

#4 Ierse stamppot: Colcannon

Colcannon is een verwarmend traditioneel Iers gerecht. Bij deze romige mix van aardappelpuree met boerenkool of kool wordt er gebruik gemaakt van gewone Ierse wintergroenten. Colcannon wordt traditioneel gegeten rond Halloween, gebaseerd op het oude Keltische festival van Samhain. Het markeert het begin van de donkere helft van het jaar en een tijd waarin de grens tussen onze wereld en de geestenwereld gemakkelijker kon worden overschreden…

#5 Broodtraditie: brood met black butter

Ierland heeft een heerlijke broodtraditie en overal op het eiland kun je proeven van versgebakken sodabrood, aardappelbrood, tarwebrood en “barmbrack”, een zoet gistbrood bezaaid met rozijnen dat tijdens Halloween wordt gegeten. In iedere báirín breac of ‘barmbrack’ wordt een kleine ring meegebakken, bedoeld om de toekomst te voorspellen voor de persoon die het in zijn of haar stuk vindt. Als je het vindt, betekent dit dat je binnen het jaar trouwt! In Ierland wordt dit brood ook vaak gegeten met black butter, een appelcidermoes met kruiden als kruidnagel, kaneel, steranijs en pimentkorrels.

Wil je meer weten over het culinaire thema Taste the Island? Kijk op de website: www.discoverireland.ie

Foto's © Tourism Ireland/Colm Quinn; Tony Pleavin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!