Nazomeren in Tsjechië: pak de nachttrein naar Praag!

Praag nachttreinAmsterdam, 29 augustus 2021 – September en oktober zijn prachtige maanden om Tsjechië te ontdekken, zowel met de auto, de fiets, te voet en zelfs met de trein. Dat laatste wordt een stuk makkelijker, want vanaf half oktober kun je de nieuwe slaaptrein nemen naar Praag. Ook staat het ontluikende najaar in het teken van gastronomie en de prachtige kleuren van de natuur. De kastelen zijn nog open, de natuur is fotogeniek en stadjes vullen zich weer met studenten. Hier vind je 7 tips voor nazomeren in Tsjechië!

#1 Neem de nieuwe nachttrein naar Praag

Voor een stedentrip naar Praag hoef je niet langer het vliegtuig te nemen, want vanaf 15 oktober 2021 rijdt de eerste slaaptrein naar de Tsjechische hoofdstad. GreenCityTrip laat de komende maanden regelmatig een nachttrein rijden naar Praag, waarbij je onder meer kunt vertrekken uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Je vertrekt ‘s avonds en komt de volgende ochtend aan.

Tsjechië nazomeren

Het is een duurzame manier voor een bezoek aan een van de mooiste steden van Europa. Gelukkig zijn steeds meer Europese steden over het spoor te bereiken, want sinds 25 mei kun je ook al de nachttrein nemen naar Wenen. De slaaptrein naar Praag moet je wel boeken in combinatie met een stedentrip, waarbij je twee nachten in een hotel verblijft. Ook zijn er maar een beperkt aantal dagen waarop je kunt reizen. Meer info vind je op: www.greencitytrip.nl

#2 Bezoek pittoresk Domažlice

Kleurige renaissancehuizen, gotische arcades en een stad van folklore. Domažlice is het hart van de regio Chodsko in West-Bohemen. Dit deel van het land heeft veel volkstradities, waaronder kleurrijke kostuums, een rijk scala aan volksevenementen en de delicatesse Chodsko taart. Het historische centrum bevat een kasteel waar nu het Chodsko museum is gevestigd.

Tsjechië nazomeren Domazlice

Domažlice is bovendien ideaal voor een uitstapje naar het nabijgelegen natuurgebied Boheemse Bos (Český les), gelegen aan de Duitse grens. Tot de val van het communistische regime in 1989 maakte het deel uit van de westelijke grenszone en was het hier vrijwel onbewoond. Nog steeds wonen er weinig mensen in dit beschermde natuurgebied. Tijdens een wandeling of fietstocht naar bijvoorbeeld de uitzichttoren Čerchov kun je in alle rust genieten van de ongerepte natuur.

#3 Streel de tong in het Jeseník gebergte

Het Jeseník gebergte is het op één na hoogste gebergte van het land. Bezoekers komen hier voor de natuur, maar ook voor de heilzame kuuroorden en de gastronomie. Het beste restaurant van de regio, benoemd met de titel ‘Beste Gastronomische Faciliteit in de regio Olomouc’ is het pension Kovárna in Lipová. Hier kun je eend met kastanjevulling, rundvlees met wijn, peperkoek en gerookte wortelen of huisgemaakte kwarkbollen krijgen. Proef in de regio ook zeker het bier dat in de lokale brouwerijen van Zlosin, Hasič, Sobotín en Holba wordt gebrouwen en de likeuren Jesenická bylinná en Domašovská hořká.

Tsjechië nazomeren Jesenik

#4 Historie en zoetigheid in Pardubice

In Oost-Bohemen ligt de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook door de paardenrace Velká Pardubická. Dit is één van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten.

Tsjechië nazomeren Pardubice

Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is. Op een half uur rijden van Pardubice ligt de stoeterij Kladruby nad Labem waar als sinds de 16e eeuw Kladruber-paarden worden gefokt.

#5 Wijn proeven in Zuid-Moravië

Het najaar is de perfecte maand om te genieten van wijn in Zuid-Moravië. In deze gemoedelijke wijnregio sieren wijnranken in herfstkleuren de heuvels en zijn de boeren druk bezig met het maken van de nieuwe wijnen. Znojmo en Valtice zijn een van de warmste plekken van het land en hierdoor een belangrijk wijncentrum.

Tsjechië nazomeren Plze wijnkelders

Ook in Milotice en Strážnice zijn volop wijngaarden te vinden. Bij de fotogenieke wijnkelders van Plže in Petrov kun je verschillende wijnen proeven, waaronder de lokale druivensoort Pálava. Het wijnhuis Gotberg met een uniek industrieel gebouw biedt begeleide proeverijen aan met een adembenemend uitzicht op de Pálava heuvels. Vanaf de wijnmakerij Volařík kijk je uit op het Mikulov kasteel en de Heilige Berg met een ecologische wijntje in de hand.

#6 Actief genieten in het Beskiden gebergte

Aan de grens van Slowakije en Polen bevindt zich de bergketen Beskiden die zich helemaal naar Oekraïne uitstrekt. De hoogste top ligt in Oekraïne, maar Lysá Hora is de hoogste berg in het Tsjechische deel. De omgeving van Lysá Hora is prachtig: ongerepte natuur met bossen, rivieren en talloze wandelpaden.

Tsjechië nazomeren Lysa Hora

De wandeling naar de top is niet al te uitdagend en duurt ongeveer 2 uur. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over de steden Nový Jičín en Ostrava. In het bijzonder is Lysá hora de perfecte plek om een zonsopgang te bekijken na een nacht in de nieuwe blokhut Chata Emil Zatokep.

#7 Ontdekking onder de grond in Jihlava

Midden in de uitgestrekte heuvelachtige en beboste Boheems-Moravische Hooglanden, aan weerszijden van de voormalige landgrens tussen Bohemen en Moravië, ligt de oude stad Jihlava. Tegenwoordig is Jihlava een moderne stad, maar in het verleden was het een stad die samen met Kutná Hora de titel droeg van de zilveren schatkamer van het Tsjechische koninkrijk. De zilverkoorts bracht mijnwerkers, ambachtslieden en handelaren uit heel Europa hierheen.

De attractie van Jihlava is het enorme ondergrondse gangenstelsel. Het heeft een totale lengte van 25 kilometer. De gangen liggen op verschillende niveaus onder de grond en strekken zich uit onder bijna alle huizen rond het plein. Uniek is de “glimmende gang” die tevoorschijn komt als het licht wordt uitgedaan.

Foto's © Dan Fov/Shutterstock.com; Czech Tourism/Ladislav Renner/Martin Friedel/Libor Svacek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!