Nieuw wandelpad over de hele lengte van Brazilië

Amsterdam, 5 september 2019 – Dwars door Brazilië wandelen, van het zuiden naar het noorden: zie je het voor je? Over enkele jaren moet het mogelijk zijn, want Brazilië werkt aan een van de langste wandelroutes ter wereld. De Trans-Brazil Trail is een wandelpad van 8000 kilometer, over de hele lengte van het land.

Het parcours begint in de Braziliaanse stad Chui, in het uiterste zuiden tegen de grens van Uruguay. Na maanden wandelen of mountainbiken moet je aankomen in Oiapoque, gelegen in het noorden tegen de grens van Frans-Guyana. De aanleg van het pad is geïnspireerd op andere langeafstandswandelingen in de wereld, zoals de 24.000 kilometer lange Great Trail in Canada.

Je loopt vooral door het Atlantisch Woud (Mata Atlântica), een gigantisch bos in de kuststrook van Brazilië aan de Atlantische Oceaan. Dit regenwoud strekt zich uit over zeventien Braziliaanse deelstaten en heeft een enorme biodiversiteit, met goudkleurige apen (pas ontdekt in 2006), vele amfibieën en vogels en 30 meter hoge bomen.

Helaas heeft het Atlantisch Woud net als de Braziliaanse Amazone met grootschalige ontbossing te maken. Sinds de komst van de Portugezen in de 16e eeuw is al 90 procent van het bos verdwenen om plaats te maken voor koffieplantages, suikerrietvelden, mijnbouw, landbouw en steden.

De aanleg van de Trans-Brazil Trail is een initiatief van de ministeries van Milieu en Toerisme in Brazilië. Hiermee hopen zij het bewustzijn over de kwetsbaarheid van de bossen te vergroten, zeggen ze in verschillende media. Dat is hard nodig na de komst van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het niet zo nauw neemt met de natuur en de aanpak van de vele bosbranden in de Amazone. Natuurlijk hopen ze ook meer toeristen te trekken, om daarmee extra banen en inkomsten te creëren.

Het is niet bekend wanneer het langeafstandswandelpad helemaal klaar is, omdat nog wat particuliere landbezitters toestemming moeten geven om wandelaars en mountainbikers over hun terrein te laten passeren. Een van de langste wandelroutes in Brazilië is nu nog de Transcarioca Trail van 183 kilometer, door de natuurparken in de omgeving van Rio de Janeiro. Als je alvast wilt oefenen, kijk dan op de website: www.trilhatranscarioca.com.br

Foto's © depositphotos.com/xicoputini; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!