Je kunt nu een toeristenvisum aanvragen voor Saoedi-Arabië

Amsterdam, 27 september 2019 – De kogel is door de kerk: je kunt nu voor het eerst een toeristenvisum aanvragen voor Saoedi-Arabië. Westerse toeristen zijn nu eindelijk welkom op deze geboortegrond van de Arabische cultuur, ongeacht het geloof dat je aanhangt. Saoedi-Arabië heeft de visumregels op 27 september 2019 drastisch versoepeld, waardoor je nu al in zo’n 5 minuten een toeristenvisum op zak kunt hebben.

Voorheen was het voor individuele reizigers vrijwel onmogelijk dit gesloten bastion in het Midden-Oosten te betreden. Alleen zakenreizigers en moslimpelgrims konden met enige moeite een visum bemachtigen, en zelfs dit was een lange, ingewikkelde en tijdrovende procedure waarvoor heel wat documenten bij elkaar moesten worden verzameld.

Het steenrijke Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk zijn van oliedollars en stelt het land daarom open voor toeristen. Inwoners van 49 landen kunnen nu makkelijk een toeristenvisum aanvragen, waaronder de inwoners van Nederland, België en bijna alle andere Europese landen. Je hebt alleen nog maar een geldig paspoort nodig, een vliegticket en een adres van de accommodatie waar je hebt geboekt.

Het aanvragen van een toeristenvisum kan nu heel simpel via de officiële website visa.visitsaudi.com. Na het invullen van alle gegevens heb je binnen 5 tot 30 minuten een elektronisch visum (eVisa), zo beloven de Saoedische autoriteiten. Met een toeristenvisum kun je maximaal 3 maanden in het land verblijven. Het aanvragen van een toeristenvisum is trouwens niet goedkoop, met zo’n 440 riyal (ongeveer € 107). Saoedi-Arabië heeft vermoedelijk toch liever geen backpackers en budgetreizigers.

Ook de strenge regels voor bezoekers zijn versoepeld. Eerst mochten vrouwen alleen naar Saoedi-Arabië reizen als ze werden begeleid door een man. Die regel is nu overboord. Buitenlandse vrouwen hoeven niet meer hun hele lichaam te bedekken, al kun je daar beter niet in minirokjes en topjes over straat lopen. Alcohol blijft nog steeds verboden in het conservatieve Saoedi-Arabië en ook kunnen homoseksuelen en lesbiennes dat beter voor zich houden.

Met de versoepeling van de visumregels hoopt de regering dat buitenlandse bezoekers ,,de warme gastvrijheid” van de Saoedische bevolking ontdekken. ,,Ons rijke erfgoed, onze levendige cultuur en de adembenemende landschappen, van de Abha-bergen tot de stranden van de Rode Zee tot het stuifzand van de lege woestijnen.” De heilige steden Mekka en Medina blijven verboden voor niet-moslims. Heb je wel zin in een reis naar wonderlijke land? ► Lees hier meer over een vakantie in Saoedi-Arabië

Foto's © depositphotos.com/brizardh; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!