Fietsen in Amerika van kust naar kust

Amsterdam, 12 mei 2019 – Een roadtrip in Amerika van kust naar kust staat voor veel reizigers op de bucketlist. Lekker meezingen met Easy Rider als je over Route 66 rijdt. Maar als je even wacht, kun je ook gaan fietsen van kust naar kust.

Twaalf Amerikaanse staten hebben de handen ineengeslagen voor de aanleg van de Great American Rail-Trail, een nieuwe fietsroute dwars door de Verenigde Staten. Het is een fietsroute van 5955 kilometer van de Amerikaanse oostkust naar de Amerikaanse westkust (of omgekeerd). Je vertrekt in de hoofdstad Washington D.C. en je komt enkele maanden later aan in de staat Washington, waar je de geur van de noordelijke Pacific kunt opsnuiven.

De mega-fietsroute passeert twaalf staten, waaronder Pennsylvania, Illinois, Idaho en Nebraska. Je fietst langs historische bezienswaardigheden en door uiteenlopende landschappen, van eindeloze graanvelden tot bergen. De Great American Rail-Trail loopt voor een groot deel over voormalige spoorlijnen, vandaar de naam. Ook loopt de fietsroute over oude paden die vroeger door locals werden gebruikt.

In het auto-minnende Amerika heb je op dit langeafstandsfietspad weinig last van het gemotoriseerde verkeer. Aanvankelijk loopt minstens 80 procent van de route loopt over paden waarop geen auto’s mogen rijden. Uiteindelijk moet het hele parcours auto-vrij zijn. Je kunt de Great American Rail-Trail dus ook wandelen, maar dan je van kust naar kust wel even onderweg.

Onderweg slaap je vooral in kleinere dorpen, waar hotels, bed & breakfasts en campings ingesteld zijn op het verwelkomen van fietsers en wandelaars. Inmiddels is 52 procent van het parcours voltooid, vooral in het oosten van Amerika. Het zal nog even duren voordat je de hele route kunt fietsen, want vooral in Wyoming en Montana moeten nog wat paden worden aangelegd.

Als je niet langer wil wachten, kun je de Great American Rail-Trail voor een deel al fietsend afleggen. Twaalf delen van de hele route zijn al helemaal klaar voor gebruik. Kijk voor meer informatie op www.railstotrails.org of www.traillink.com

Foto's © Great American Rail-Trail / Milo Bateman; Gary Toriello; Scott Bohaty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!