Het Vrijheidsbeeld heeft nu zijn eigen museum

Amsterdam, 23 mei 2019 – De beroemdste dame van New York houdt niet alleen nog maar haar fakkel omhoog, maar heeft sinds kort ook haar eigen museum. In mei gingen de deuren open van het Statue of Liberty Museum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het iconische Vrijheidsbeeld.

New York is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het Vrijheidsbeeld, dat sinds 1886 de haven van New York opmontert. In de voet van het kolossale 93 meter hoge beeld was een expositieruimte, maar die was veel te klein om het complete verhaal te vertellen. Ook was het wat krap voor het groeiende aantal bezoekers, want inmiddels brengen elk jaar 4,4 miljoen toeristen een bezoek aan het Vrijheidsbeeld.

Na een 2-jarige bouwperiode en een investering van $ 100 miljoen is naast het Vrijheidsbeeld een mooi transparant museum verrezen. Voor de bouw is gebruikgemaakt van brons en graniet, dezelfde materialen die gebruikt zijn voor de basis van het beroemdste beeld van Amerika. De buitenkant is voorzien van grote panoramische (vogelvriendelijke) ramen die een prachtig onbelemmerd uitzicht geven op Manhattan. Er is een groen dak met ‘inheemse’ planten. Het gebouw is zo sterk, dat het de komende 500 jaar orkanen en overstromingen kan weerstaan.

Binnen in het museum ontdek je waar het Vrijheidsbeeld voor staat en wat zij betekent voor New York – dat het symbool staat voor universele waarden als vrijheid en democratie. Je ziet replica’s op ware grootte van het gezicht en de voeten van Lady Liberty en een nagebouwd atelier in Parijs waar de Franse beeldhouwer Frédéric-Auguste Bartholdi toezicht hield op de creatie van zijn beeldhouwwerk (het Vrijheidsbeeld was namelijk een cadeautje van Frankrijk aan Amerika).

Je ziet culturele snuisterijen met betrekking tot het beeld en een gigantisch scherm dat selfies van bezoekers projecteert. Het kroonjuweel is echter de originele koperen vlam die de dame tot 1986 omhoog hield. De fakkel moest toen worden vervangen omdat de regen het koper teveel had aangetast. Het Statue of Liberty Museum staat net als het Vrijheidsbeeld op Liberty Island, een klein eilandje in de haven van New York. Je bereikt de attracties met een veerpontje. Kijk voor meer informatie op de website: www.libertyellisfoundation.org

Foto's © Pixabay; Statue of Liberty Museum, New York.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!