De beste plekken om flamingo’s te bekijken in de wereld

Flamingo’s zijn schuwe dieren. De bijzondere vogels hebben niet graag dat je al te dicht in de buurt komt en zeker grote drommen toeristen verdragen ze niet. Als ze aan het broeden zijn, moet er absolute rust zijn. Toch oefenen de vogels een bijzondere aantrekkingskracht uit op toeristen, vanwege hun sierlijke voorkomen en roze of oranje kleur. Op enige afstand en niet in te grote getale kun je flamingo’s zeker bewonderen. Hier hebben we de beste plekken op een rij gezet om flamingo’s te bekijken in de wereld.

Bonaire, Caribisch gebied

Flamingo's op het eiland BonaireHet Caribische eiland Bonaire, een van de bijzondere gemeenten van Nederland, is de thuisbasis van een van de grootste flamingokolonies ter wereld. Op het eiland – ook wel Flamingo Island genoemd – leven duizenden Caribische flamingo’s. Ze vallen op door hun oranje-roze verenkleed. Het eten van schaaldieren als garnalen en kreeftachtigen bezorgt de gracieuze vogels deze kleur, die veel inwoners van Bonaire hebben omarmd. Op het eiland zie je dus veel oranje-roze huizen en gebouwen. De Caribische flamingo’s zijn verder een opvallende verschijning omdat ze op één poot staan. Waarschijnlijk houden ze hun andere poot tegen hun verenkleed aan, om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Op Bonaire wordt de flamingo ook wel chogogo genoemd, vanwege het nasale keelgeluid dat ze maken. De komst van vliegtuigen, motorboten en ander lawaai heeft de populatie flink doen slinken, maar Bonaire heeft een reservaat waar de flamingo’s in relatieve rust hun gang kunnen gaan. Het reservaat is (gelukkig) verboden terrein, maar je kunt flamingo’s wel op andere plaatsen met het blote oog bekijken, zoals bij de zoutmeren van Washington-Slagbaai. In het broedseizoen van januari tot maart kun je de vogels zien overvliegen.

Lake Nakuru, Kenia

Flamingo's in Lake Nakuru, KeniaIn het broedseizoen komen soms zelfs meer dan miljoen flamingo’s bij elkaar in Lake Nakuru in het westen van Kenia. De langpotige roze flamingo’s met hun lange hals, die meestal in de kustgebieden samenklitten, worden aangetrokken door de overvloed aan algen in het meer. De flamingo’s in Lake Nakuru zijn wat kleiner dan gebruikelijk, en vallen op door hun dieprode achterkant. Vanwege de grote aantallen is de flamingopopulatie in Kenia een geliefd onderwerp van natuurdocumentaires. Na grootschalige overstromingen in 2013 is de kolonie helaas kleiner geworden de laatste jaren. Een deel van de flamingo’s heeft haar toevlucht gezocht in Lake Bogoria en Lake Elmenteita. Het meer van Nakuru is nu een nationaal park en tijdens een safari kun je op afstand de grote kolonies zien. Ook zijn er enkele lodges langs de waterkant, zoals Flamingo Hill Camp en Lake Nakuru Flamingo Lodge, waar je met een beetje geluk de vogels langs kunt zien vliegen.

Comacchio Lagune, Italië

Flamingo's in Comacchio, ItaliëJe hoeft helemaal niet ver te reizen om de sierlijke vogels te zien. Ook bijvoorbeeld in Italië komt de ‘gewone’ flamingo veelvuldig voor. Je kunt het zelfs combineren met een stedentrip naar Venetië. In de buurt van Commacchio (spreek de ‘h’ niet uit), iets ten zuiden van het Amsterdam van het Zuiden, bevindt zich de grootste flamingokolonie van Italië. Er leven rond de 10.000 flamingo’s, die wat witter zijn dan hun soortgenoten op andere continenten. Langs de Adriatische kust bevindt zich een uitgestrekt gebied met lagunes, moerassen, zoutpannen en rivieren waar de vogels zich ophouden. De kuststreek is erg toeristisch, vooral in de zomer, als de stranden en vakantieparken veel mensen en verkeer trekt. Vanaf de hoofdweg moet je dus een van de zijweggetjes nemen om wat dichterbij te kunnen komen. Er zijn vogeltorens zodat je de wit-roze flamingo’s in de verte kunt aanschouwen, naar neem zeker ook een verrekijker mee. Het gebied zelf is verboden terrein voor buitenstaanders. Er is een bezoekerscentrum in Commacchio waar je je auto kunt parkeren. Vandaar kun je een georganiseerde boottocht maken of een fiets huren. Kijk voor meer informatie op www.podeltatourism.it

Flamingo City, Gujarat, India

In de deelstaat Gujarat in India hebben de flamingo’s zelfs een heuse ‘stad’ naar zich vernoemd gekregen. In het zuiden van de Kutch Desert Wildlife Sanctuary vind je Flamingo City, waar duizenden flamingo’s bij elkaar leven. Het is een moerasgebied dat in de zomer opdroogt, waardoor er een soort zoutwoestijn ontstaat. Het is de grootste broedplek van flamingo’s in Azië, waar ze samenleven met vele andere watervogels en zoogdieren. Je kunt de kolonie bereiken vanuit het stadje Khavda. Daar stopt de weg en moet je nog 5 tot 6 uur reizen met een kameel. Je hebt toestemming nodig van de Indiase immigratieautoriteiten, gezien de nabijheid van Pakistan. Helaas heeft de regering het voornemen een weg aan te leggen door het gebied, dat desastreus zal uitpakken voor het leefgebied van de flamingo’s. Informatie vind je op de website van Conservation India: www.conservationindia.org/campaigns/flamingo-city

Voor het laatst bijgewerkt op 14 februari 2016.

Foto's © Bonaire Tourism Corporation; depositphotos.com/AnnaOmelchenko; Po Delta Tourism.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie