Pasen en reizen

Na Kerstmis is Pasen het belangrijkste christelijke feest. Christenen vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen wordt in de wereld niet zo uitbundig gevierd als Kerstmis, maar toch zijn er talloze plaatsen in de wereld die associaties oproepen met het feest. Al was het maar vanwege het eten van paaseieren. Met een beetje goede wil kun je best een Paastrip maken rond de wereld. Hier hebben we enkele plekken op een rij gezet die geïnspireerd zijn op Pasen.

Paaseiland

PaaseilandVoor het ultieme Paasgevoel moet je natuurlijk naar Paaseiland, een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Paaseiland (ook wel Rapa Nui geheten) ligt midden in de Zuidelijke Stille Oceaan, tussen Nieuw-Zeeland en Chili. Officieel hoort het eiland bij Chili. Daar vandaan is het zo’n 5½ uur vliegen voordat je voet kunt zetten op het vulkanische rotsachtige eiland, dat vooral beroemd is door de honderden mysterieuze standbeelden. Overal langs de kust vind je deze metershoge Moai-beelden en niemand weet precies hoe ze gemaakt en verplaatst werden. Sommige exemplaren zijn al bijna 2000 jaar oud.

De beelden stellen waarschijnlijk voorouders voor die de oorspronkelijke bevolking moesten beschermen. We hebben het aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen (1659-1729) te danken dat we er met Pasen aan kunnen denken. Hij ontdekte het eiland op Paaszondag 5 april 1722 en besloot het Paasch-Eyland te noemen. Ook in het Spaans staat het zo bekend, als Isla de Pascua.

Heilig Grafkerk, Jeruzalem, Israël

Heilig Grafkerk in JeruzalemVoor een geschiedkundige trip naar de oorsprong van Pasen ga je naar de Heilig Grafkerk in Israël. Het is een christelijke kerk in de oude ommuurde stad van Jeruzalem die gebouwd is op de plek waar Jezus gekruisigd, gestorven en begraven zou zijn. Midden in de kerk staat een graftombe op de plaats waarvan men vermoedt dat Jezus er ter aarde werd besteld. De exacte locatie van het graf is echter nooit gevonden en vastgesteld, en er zijn zeker nog een stuk of tien andere plekken die ooit als grafplek van Jezus aangewezen zijn. Zijn botten zijn nooit gevonden (aangezien hij uit de dood is opgestaan), dus de precieze locatie zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

De Heilige Grafkerk (Church of the Holy Sepulchre) stamt uit de vierde eeuw (de inwijding vond plaats in 335) en is sindsdien eigenlijk omstreden. Verschillende groeperingen christenen en ook moslims hebben gevochten om de kerk. Het is nog steeds een belangrijk pelgrimsoord voor christenen en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem. Ook toeristen kunnen de kerk bezoeken, ongeacht welke religie je aanhangt. De Heilige Grafkerk is elke dag geopend en de toegang is gratis, maar vanwege de drukte moet je soms wel een uur in de rij staan voordat je binnen kan komen.

Paasvuren

PaasvuurVoor de Paasvuren hoef je minder ver weg. Het noorden en het oosten van Nederland kent al een lange traditie om op eerste of tweede Paasdag een enorm Paasvuur te ontsteken. Al weken van tevoren worden er hout en takken verzameld om ergens op een weiland een enorme brandstapel te bouwen. Ook regio’s van Duitsland en Denemarken kennen de traditie, die al sinds de 17e eeuw in ere wordt gehouden. Het ritueel werd waarschijnlijk al duizenden jaren geleden geïntroduceerd door de Germanen, die daarmee bepaalde goden wilden vereren.

In sommige dorpen in Overijssel worden brandstapels gebouwd van tientallen meters hoog. Zodra het donker is, wordt het Paasvuur ontstoken. Het gigantische vuur trekt duizenden toeschouwers (die uiteraard op veilige afstand worden gehouden). Het is een bijzonder gezicht om uit de kluwen hout hoge vlammen te zien opstijgen. Zelfs van grote afstand voel je de (behaaglijke) warmte. Er zijn trouwens ook tegenstanders van de Paasvuren, die menen dat de rook schade aanricht aan de gezondheid (zie www.houtrookvrij.nl). Wil je het spektakel eens aanschouwen, reis dan af naar de dorpen Espelo, Dijkerhoek, Holterbroek, Ligtenberg of Beuseberg. Zij voeren elk jaar een strijd om het grootste Paasvuur.

Musea met paaseieren

Pysanka Museum in OekraïnePasen is onlosmakelijk verbonden met het eten van paaseieren. Het is een oud christelijk gebruik, om eieren met Pasen te versieren. Nu schaffen we vooral chocolade paaseitjes aan, in alle mogelijke kleuren en smaken. Er zijn zelfs musea die aan paaseieren zijn gewijd. In de Duitse plaats Sonnenbühl, iets ten zuiden van Stuttgart, opent elk jaar in maart een tentoonstelling van paaseieren in het Osterei-Museum. Het is eerste en enige paaseimuseum van Duitsland en werd geopend om toeristen te plezieren na afloop van het skiseizoen. Je ziet er meer dan 900 verschillende versierde eieren in verschillende stijlen, geïnspireerd op religieuze gebruiken maar ook op de moderne popcultuur. Zo is er een ei met een Coca Cola-advertentie.

In de westelijke stad Kolomyia in Oekraïne kun je terecht in het Pysanka Museum, dat voor een deel zelfs de vorm heeft van een paasei. Het museum is volledig gewijd aan de pysanka, het Oekraïense woord voor paasei. De verzameling bestaat uit meer dan 10.000 paaseieren uit alle delen van de wereld, die vaak op traditionele wijze zijn versierd.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2016.

Foto's © depositphotos.com/zhukovsky/konstantin32; Wereldreizigersclub.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam