Roadtrip in het buitenland: hoe zit het met je autoverzekering?

De auto is het ideale vervoersmiddel om mee op reis te gaan: je kunt veel spullen meenemen, je hebt veel vrijheid én de roadtrip zelf is natuurlijk ook al een leuke ervaring. Wel is het tijdens zo’n reis extra belangrijk dat je auto goed verzekerd is. Je wilt je vakantie niet laten verpesten door onnodig hoge schadekosten. Hoe zit het met je autoverzekering tijdens een reis in het buitenland?

Dekking autoverzekering

Welke kosten gedekt zijn, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Heb je een WA-verzekering? Dan zijn alleen de kosten voor schade aan de tegenpartij gedekt. Wil je ook schade aan je eigen auto verzekerd hebben, dan moet je een uitgebreidere verzekering afsluiten. Zo ben je met een WA + beperkt cascoverzekering gedekt voor schade door diefstal, inbraak, brand, storm én ruitschade. Met een allriskverzekering ben je daarbovenop ook nog verzekerd tegen vandalisme en schade door eigen schuld.

Pechhulpverzekering

Veel autoverzekeraars bieden ook een aanvullende verzekering aan voor pechhulp in het buitenland. Deze extra dekking kost vaak slechts een paar euro per maand, en je bent hiermee vaak gedekt voor hulp ter plaatse, transport van je auto, onderdelen en reparatie. Daarnaast worden vaak de kosten voor eventueel vervangend vervoer, hotel en reiskosten vergoed. Let er wel op dat je niet dubbel verzekerd bent voor pechhulp, deze dekking wordt namelijk ook vaak aangeboden via de reisverzekering, garage en pechhulpdiensten zoals de ANWB.

Het belang van de groene kaart

Neem altijd je groene kaart mee op reis, dit is hét bewijs dat jouw auto in het buitenland verzekerd is. Op deze kaart staat belangrijke informatie over jouw auto, de verzekering en de verzekeraar. Zo kun je hierop zien wat de verzekering dekt, welk kenteken verzekerd is, tot wanneer je verzekering loopt en wat de contactgegevens van jouw verzekeraar en eventuele hulpdiensten zijn. Ook staat er een nummer op de kaart; het groenekaartnummer. Dit heb je nodig als je schade hebt gereden en het Europees Schadeformulier moet invullen.

Op de groene kaart kun je ook zien in welke landen jouw autoverzekering geldig is. Check dit dus voor vertrek. Is jouw autoverzekering niet geldig in het land waarin je reist? Dan kun je vaak bij de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten.

Groene kaart kwijt

Je ontvangt de groene kaart altijd van de autoverzekeraar na het afsluiten van een autoverzekering. Ben je je groene kaart kwijt? Dan kun je deze opnieuw aanvragen bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars sturen de groene kaart tegenwoordig per e-mail, zodat je hem zelf kunt uitprinten. Anderen sturen hem nog via de post op. Tip: leg je groene kaart in het dashboard van je auto, zo heb je hem altijd bij je. Handig, want ook als je in Nederland schade rijdt heb je het nummer van je groene kaart nodig.

Langer dan twee maanden weg?

Ga je langer dan twee maanden op reis met de auto? Neem dan contact op met je autoverzekeraar. Bij veel verzekeraars geldt je autoverzekering namelijk slechts twee maanden in het buitenland. Daarna is je dekking niet meer geldig óf moet je een toeslag betalen. Verstandig dus om vooraf uit te zoeken hoe dit bij jouw verzekeraar zit.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een roadtrip in het buitenland en een autoverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie