Tips voor links rijden met de auto

Tips voor links rijden met de auto
Links rijden op Cyprus

In talloze landen valt het niet mee om aan de ‘verkeerde kant’ van de weg te rijden. Ga je op vakantie naar plekken als Engeland, Malta, Cyprus, Zuid-Afrika of Australië en ga je daar auto rijden, dan moet je opeens de linkerkant van de weg kiezen. Als je jarenlang niet beter weet dan rechts te rijden, is dat vooral in het begin heel erg wennen. Zeker als je ook nog lijdt aan een jetlag en een lange vermoeiende vlucht achter de kiezen hebt. Hier hebben we zes tips op een rij gezet om makkelijker links te rijden met de auto.

#1 Huur een auto ter plekke

Gebruik liever niet je eigen auto in een linksrijdend land, maar een huur een auto ter plekke. Dan wen je er sneller aan dan in een auto te rijden met ‘het stuur aan de verkeerde kant’. Als je links rijdt in een rechtsrijdende auto, heb je eerder de neiging je naar de rechterweghelft te begeven.

#2 Huur een automaat

Huur een auto met een automaat. Dan heb je geen gedoe met schakelen. Je grijpt al snel met je rechterhand naar beneden, en dan zit je aan de bedieningsknop van je raam, in plaats van aan de pook. Met een automaat hoef je je niet te bekommeren om je handen, maar kun je je volledig overgeven aan het verkeer. Gelukkig wordt de automaat ook vaker gebruikt in landen waar links wordt gereden, zodat de prijs van de autohuur wel meevalt.

#3 Volg het andere verkeer

Rij achter andere auto’s, bussen en vrachtwagens aan. De locals rijden sowieso aan de goede kant, dus dan is de kans groter dat je op de goede rijbaan rijdt. Ga met de verkeersstroom mee. Vooral op grote onoverzichtelijke rotondes moet je deze tip er harte nemen! Op stille en rustige wegen zonder verkeer kun je zonder te merken opeens aan de rechterkant rijden, totdat je na een bocht die ene tegemoetkomende auto tegenkomt…

#4 Kijk naar de verkeersborden

Kijk naar verkeersborden, stoplichten, borden met de naam van steden erop, richtingwijzers, enzovoort. Deze staan uiteraard aan de linkerkant van de weg. Als je de achterkant van een bord of een stoplicht ziet, weet je dat je fout zit.

#5 Heb iemand naast je zitten die je corrigeert

Altijd handig: iemand op een de passagiersstoel naast je die je corrigeert als je op de verkeerde weghelft terecht dreigt te komen. Het liefst een helder iemand die zich niet laat afleiden door het lieftallige landschap, maar focust op het links rijden en moord en brand schreeuwt als je de middenstreep passeert.

#6 Oefen alvast een stukje in Engeland

Ga je lange tijd op reis naar bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland en ben je van plan veel rond te rijden, ga dan dichtbij huis alvast een beetje oefenen. Ga een weekendje op en neer naar Engeland en huur in de eerste de beste plaats een goedkope huurauto om er twee dagen in rond te rijden. Check de aanbiedingen van bijvoorbeeld Easyjet of een van de veerdienstmaatschappijen.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 november 2014.

SRC reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam