Deze landen moet je kiezen voor een vakantie met je elektrische auto

Elektrische auto vakantie landenAmsterdam, 16 juli 2023 – Wil je op vakantie met je elektrische auto? Grote kans dat je lijdt aan laadstress. Inmiddels rijden er al zo’n 350.000 elektrische auto’s rond in Nederland en veel autobezitters zullen voor het eerst met hun ‘EV’ op stap gaan. Maar waar kun je rekenen op genoeg laadpalen onderweg? Een vakantie is niet echt zorgeloos als je steeds bang bent dat je met een lege batterijen langs de kant van de weg komt te staan.

Energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan heeft uitgezocht welke Europese landen elektrisch goed begaanbaar zijn. Aan de hand van recente cijfers van de European Alternative Fuels Observatory is een overzichtelijke kaart gemaakt met de meeste EV-vriendelijke landen van Europa.

Hoe groener een land, hoe minder laadstress je zou moeten hebben op vakantie. Dit zijn landen met de meeste laadstations en een goede spreiding, waardoor je met je elektrische auto niet heel ver hoeft te rijden naar een snellader. Maar er is ook gekeken naar het aantal laadpunten op een laadstation. Zo heeft Duitsland grote laadstations met soms meer dan 20 laadpunten, terwijl je in andere landen al blij mag zijn als het er twee zijn.

Nederland en Noorwegen lopen voorop

Wat blijkt? Als bezitter van een elektrische auto kun je gewoon in eigen land op vakantie! Nederland loopt namelijk voorop in Europa, met bijna 133.000 laadpunten. Ongeveer 3 procent daarvan zijn snelladers. Maar waarschijnlijk wil je toch wat verder weg als je met je elektrische bolide de weg op gaat. In Noorwegen heb je wat dat betreft de minste stress. Dit is het groenste land van Europa, met meer dan 217.000 laadpunten.

Elektrische auto vakantie landen kaart

Daarnaast blijken de andere Scandinavische landen, Duitsland en Frankrijk het overwegen waard. Frankrijk was de afgelopen jaren toch wel hét zorgenkindje voor vakantiegangers met een elektrische auto. Zeker op Zwarte Zaterdag stonden er lange rijen bij laadstations en bleken bovendien laadpunten het regelmatig niet te doen.

Door een flinke inhaalslag ziet het er voor dit jaar echter een stuk beter uit. Het aantal snelladers steeg in een jaar tijd met liefst 159 procent. Zeker op de drukke Route du Soleil is de kans veel kleiner dat je met een lege accu komt te staan. Verder zijn vooral Bretagne en Parijs goed bereikbaar.

Niet-werkende laadstations in Spanje en Portugal

Op papier is het aanbod in Spanje en Portugal ook prima. Sterker nog: in Portugal is de gemiddelde afstand tot een snellader zelfs vergelijkbaar met Nederland. “Echter,” zo waarschuwt Frank Breukelman van Zonneplan, “voor deze landen geldt in het bijzonder dat het aanbod van laadstations lang niet overal gelijk is. In Portugal vind je ze met name rondom Lissabon en Porto. Landinwaarts en richting het zuiden is dit eerder een zeldzaamheid.”

Laden van elektrische auto op vakantie

Daarnaast geldt voor zowel Portugal als – in iets mindere mate – Spanje dat deze landen nauwelijks buitenlandse laadpassen accepteren. Je kunt er bij veel laadpunten alleen Portugese/Spaanse laadpassen gebruiken en die zijn vaak alleen beschikbaar voor inwoners van dat land. Dat maakt het in de praktijk bruikbare aanbod nogal verschilt van het aanbod dat je op diverse online overzichtskaarten en apps zult zien.

Elektrische auto vakantie en natuur

Kroatië en Slovenië zijn ook goede opties voor een vakantie met de elektrische auto. Vooral Slovenië springt er uit. Niet alleen is de route ernaartoe, via Duitsland en Oostenrijk, goed te doen, maar ook in Slovenië zelf is laden vaak geen probleem. Afgezet tegen de kleine omvang van het land – de helft van Nederland – is het aantal laadpunten zeer behoorlijk. Bijna negen op de tien daarvan zijn weliswaar ‘gewone’ AC-laders, maar dat hoeft in zo’n klein land geen probleem te zijn.

Foto's © Zonneplan; Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!