Booking Frankrijk

Vakantie in Bretagne, Frankrijk: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Bretagne vakantieBretagne is een streek in het westen van Frankrijk die de grootte heeft van België. Bretagne heeft een kustlijn die nergens anders zo grillig en ruig is. Alleen al het inademen van de pure zeelucht en het staren naar de luchten die meebewegen met de getijden, maakt Bretagne tot een heerlijke bestemming voor een ontspannen vakantie.

Van de trots van het zeemansvolk en het milde klimaat tot in de Bretonse keuken, de invloed van de zee is overal voelbaar. Ook de oude steden en dorpen zijn doordrongen van de Bretonse spirit. Neem zeeroversstad Saint-Malo, de havenstad Brest of het vissersplaatsje Auray. Als wandelaar of zonliefhebber krijg je geen genoeg van de ongerepte natuur aan de kust met de kliffen, de vele eilandjes, de beschutte baaien en de stranden.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Bretagne?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Bretagne

Helemaal tot rust kom je in het lieflijke binnenland waar de heidevelden, appelboomgaarden, heuvels en rivierdalen doorspekt zijn met schattige dorpjes. De hoofdstad Nantes is een goed begin van je reis, en we geven je nog 10 andere leuke tips voor een vakantie in Bretagne.

Ontdek de lokale gastronomie in Rennes

Begin je bezoek aan universiteitsstad Rennes op een terras op het prachtige plein Place des Lices met een galette-saucisse, een warme worst ingerold in een flensje. Op zaterdagochtend is het hier een drukte van jewelste. Dan komen mensen van heinde en ver om boerenproducten te kopen op de markt.

Bretagne Rennes

Ben je er op de eerste zondag van de maand? Bezoek dan de Marché à Manger op de centrale markt Criée, waar je bij de kraampjes de heerlijkste hapjes proeft van lokale chefs en patissiers. Genoeg gesnoept? Ga dan dwalen door de oude straatjes en bezoek het Palais du Parlement, het beroemdste gebouw van Rennes.

Parlementsgebouw in Rennes Bretagne

Stap de kathedraal Saint-Pierre binnen en loop verder langs de kleurrijke vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw. Een van de bekendste is Ti-Koz aan de rue Saint-Guillaume met zijn felrode versierde gevel. Hier is nu een chique nachtclub gevestigd. Ja, ’s avonds zul je je ook niet vervelen. Door de vele studenten in de stad is er een bruisend nachtleven met een indrukwekkend aantal bistro’s en barretjes. Website: www.tourisme-rennes.com

Zoek alvast leuke accommodatie voor je verblijf in Rennes
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Rennes

Vier een paar dagen vakantie in Quiberon

Het schiereiland Quiberon is een van de pareltjes van de Golfe du Morbihan in het zuiden van Bretagne. Op stormachtige dagen laat de zee aan de wilde westkust een spectaculair schouwspel zien. Het staat flink in contrast met de zachtheid van de beschutte baai aan de oostkant.

Bretagne Quiberon

Dit is een prachtige plek om een paar dagen vakantie te vieren en te gaan wandelen, surfen of zonnebaden. Aan de baai ligt de badplaats Quiberon waar het heerlijk toeven is aan de mooie stranden en op de terrasjes in de vissershaven. Ga het schiereiland rond en bezoek het leuke dorpje Portivy waar je schitterend uitzicht hebt op de Pointe du Percho.

Turpault kasteel in Bretagne

Je kunt het helaas niet bezoeken, maar het kasteel Turpault is een plaatje om te zien. Het ligt op de rotsen aan zee op het uiterste puntje van Beg-Er-Lan. Verlaat Quiberon niet zonder de beroemde karamel met zeezout van Henri Le Roux te proeven. Deze Bretonse chocolatier heeft de ‘caramel au beurre salé’ uitgevonden, niet wetende dat zijn unieke smaakcombinatie wereldwijd zo populair zou worden. Adres: Maison Le Roux, 18 Rue de Port Maria, 56170 Quiberon, Frankrijk. Website: www.chocolatleroux.eu

Uitwaaien op het eiland Belle-Île-en-Mer

De naam zegt het al: ‘mooi eiland in zee’. Het grootste eiland van Bretagne aan de Golfe du Morbihan heeft een betoverend landschap van groene heuvels en schitterende kusten. De kunstschilder Monet was zo gefascineerd door de schoonheid van het eiland dat hij Belle-Île-en-Mer in korte tijd maar liefst 39 keer op doek heeft gezet.

Bretagne Sauzon

Als je zin hebt om uit te waaien, volg dan het kustpad langs de zandstranden en de idyllische baaitjes. Er zijn maar een paar dorpen op het eiland, waaronder de pittoreske vissersplaatsjes Sauzon en Le Palais. Le Palais is bekend om zijn imposante middeleeuwse citadel (www.citadellevauban.com) waar nu een museum is gevestigd en een hotel in de voormalige kazerne.

Vauban citadel in Bretagne

Het hele jaar door varen er veerboten vanaf Quiberon in  drie kwartier naar het eiland en in de zomer kun je vanaf meerdere plaatsen in Bretagne de boot pakken. Kom je zonder auto, ga liftend het eiland rond. Dat is hier heel normaal en het is een goede manier om locals te ontmoeten. Het eiland is een populaire toeristenbestemming, dus hou daar rekening mee als je hier in het hoogseizoen op vakantie bent. Website: www.belleileenmer.co.uk

Wil je langer blijven op dit heerlijke Bretonse eiland?
Zoek hier je ideale vakantiehuis op Belle-Île-en-Mer

Menhirs bekijken bij de Golfe du Morbihan

In het zuiden van Bretagne bij de Golfe du Morbihan vind je de oudste stenen ter wereld. Met een beetje fantasie zie je hier Obelix rondlopen met zijn geliefde menhir op zijn rug. Deze prehistorische stenen waren er echter al lang voordat de Galliërs in Bretagne kwamen.

Bretagne Carnac

De menhirs en hunebedden werden gebruikt voor het formeren van megalieten waarbij de stenen in kringen of rijen werden gezet om een heiligdom of grafplaats te creëren. Langs de hele kust van Morbihan vind je megalieten in het landschap.

Bretagne prehistorische stenen

De bekendste zijn wel die van Carnac. Hier staan maar liefst 3000 menhirs in rijen van een kilometer lang. Ga voordat je de megalieten gaat bekijken eerst naar het prehistorisch museum om alvast wat voorkennis op te doen. Het zal de rijen stenen veel meer betekenis geven. Adres: Place Christian Bonnet anciennement, 10 Pl. de la Chapelle, 56340 Carnac, Frankrijk. Website: www.museedecarnac.com

Doe een thalassokuur in Roscoff

Het havenplaatsje Roscoff is het aankomstpunt in Bretagne voor de veerboten die het Kanaal oversteken vanuit Plymouth, in het zuidwesten van Engeland. Roscoff heeft dan ook een beetje een Brits karakter. Het plaatsje ligt op een prachtig schiereiland en heeft een oude vissershaven, historische redershuizen en een prachtig versierde gotische kerk.

Bretagne Roscoff

Maar Roscoff is vooral bekend om zijn weldadige thalassotherapie, behandelingen en baden met zeewater en algen. Gun jezelf wat quality time tijdens je vakantie en ga een kuur doen in de thalasso van Roscoff. Heerlijk bubbelen met prachtig uitzicht op zee en op het eiland Île de Batz en detoxen in de warme zoutgrot. Adres: Valdys Resort Roscoff, 16 Rue Victor Hugo, 29680 Roscoff, Frankrijk. Website: www.thalasso.com

Oesters eten in Cancale

Zodra het mooi weer is, trekken de oesterliefhebbers massaal naar de haven van het lieflijke vissersdorpje Cancale, iets ten oosten van Saint Malo. Hier vind je de oestermarkt en vele visrestaurants die oesters serveren. Geniet van deze delicatesse met een goed glas witte muscadet met uitzicht op de Mont-Saint-Michel.

Bretagne Cancale

Een leuke plek om te bezoeken is de oesterkwekerij La Ferme Marine de Cancale (www.ferme-marine.com), waar je ziet hoe de oesters groeien. De oesters van Cancale zijn zelfs aangemerkt als cultureel erfgoed door Unesco. Ga in het oude dorpscentrum naar de kerk Saint-Méen. Je ziet bij aankomst al het beeld van de oesterwassers. De kerk bevat een museum voor volkskunsten en tradities met tentoonstellingen van de geschiedenis van de scheepvaart en visserij.

Slenter door het bloemendorp Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. Je wordt helemaal blij van al die bloemen die de pleinen en de oude huisjes sieren. Loop een van de vele kunstateliers binnen, bewonder de vakwerkhuizen in de sfeervolle straatjes, de kleine kapelletjes, de oude wasplaatsen en de imposante kerk Notre-Dame-de-la-Tronchaye.

Bretagne Rochefort-en-Terre

Het charmante kasteel van Rochefort-en-Terre is omgeven door een mooi lommerrijk park. Het oorspronkelijke kasteel dateert vermoedelijk uit de eerste eeuw na Christus. De Amerikaanse schilder Alfred Klotz heeft begin 1900 de voormalige 17e-eeuwse paardenstallen gerestaureerd en het kasteel opnieuw opgebouwd. Het is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kunt door het park wandelen rondom het kasteel. Website: www.visit-lorient-brittany.com

Bezoek het historische Quimper

Zodra je Quimper via de oude stadswallen binnengaat, komt de tijdmachine in beweging. Je gaat ver terug in de tijd met de vele historische pareltjes, zoals de kathedraal Saint-Corentin, een van de oudste gotische kathedralen van Bretagne. Bekijk het bisschoppelijk paleis waarin zich het Bretons museum bevindt en de pastelkleurige vakwerkhuizen in de middeleeuwse straatjes en op de vredige pleintjes.

Bretagne Quimper

Als je al het moois hebt gezien, steek dan de rivier over via een van de loopbruggen voor een bezoekje aan de aardewerkfabriek Henriot (www.henriot-quimper.com) en de borduurschool van Quimper. Maak een wandeling door de botanische tuinen van het Lanniron kasteel en toer daarna nog even door het prachtige landschap rondom de stad.

Kokkels rapen in Saint-Malo

In de baai van Mont-Saint-Michel ligt de havenstad Saint-Malo. Vroeger was Saint-Malo een beruchte piratenstad, nu is het een populaire badplaats. Het historische centrum binnen de middeleeuwse vestingmuren is tijdens de Tweede Wereldoorlog deels verwoest. De stadswallen, het kasteel en de 12e-eeuwse kathedraal Saint-Vincent zijn gelukkig bespaard gebleven.

Saint-Malo in Bretagne

Doordat de huizen in de oorspronkelijke stijl heropgebouwd zijn en de straatjes nog hun originele kinderkopjes hebben, hangt er toch een middeleeuwse sfeer in de stad. Het is maar net wanneer je in Saint-Malo op vakantie bent, maar op de dagen van de grande marée is het bij vloed een sensationeel gezicht als de hoge golven met veel geweld tegen de zeewering slaan. Als dat gepaard gaat met een hevige wind, kunnen zo de pleinen van de stad onderstromen.

Oesters in Saint-Malo in Bretagne

Als de zee zich terugtrekt bij eb, doe je laarzen aan en neem emmers mee om krabben, garnalen, kokkels, mosselen en andere schelpdieren te verzamelen. En maak gebruik van de gelegenheid om over de zeebodem naar het 17e-eeuwse fort Petit Bé te lopen.

Verken de charmante straten van Saint-Malo met een gids!
Boek hier een 2 uur durende privéwandeling in Saint-Malo

Stap in de voetsporen van Gauguin in Pont-Aven

Het kunstenaarsdorp Pont-Aven dankt zijn roem aan zijn hartige crêpes, de beroemde Bretonse galettes, en aan de kunstbeweging de School van Pont-Aven. Geïnspireerd door de plek, heeft een groep kunstschilders (onder wie Gauguin) hier een hele nieuwe schilderstijl gecreëerd.

Pont-Aven in Bretagne

Het museum van Pont-Aven toont vele van die schilderijen en er is een route uitgestippeld langs de landschappen die door de schilders voor eeuwig zijn vastgelegd. Je kunt een routekaart halen bij het lokale VVV-kantoor. Het dorp ontleent zijn naam aan de rivier Pont-Aven.

Via de Bois d’Amour route is het heerlijk ontspannen en romantisch wandelen onder de prachtige bomen en langs de oude molens aan de oever. Ben je hier begin augustus op vakantie? Maak dan het folkloristische festival Fête des Fleurs d’Ajonc mee en dans met de dorpsbewoners op de maat van de doedelzakmuziek. Website: www.deconcarneauapontaven.com

Praktische tips voor een vakantie in Bretagne

Overnachten in Bretagne

Bretagne is een toeristische streek, dus er zijn leuke hotelletjes, luxe bed & breakfasts, mooie strandresorts, vakantiedorpen en natuurcampings in overvloed. Het maakt niet uit of je vakantie viert aan de kust, op de eilanden of in het binnenland.

Wil je een bijzondere ervaring? Ga slapen in een drijvend vakantiehuis aan de oever van een kanaal, in een ecolodge op het groene platteland of op een jacht in een Bretonse haven. Dit jacht ligt in de haven van Audierne en heeft hutten voor 4 tot 6 personen. Vanaf het dek heb je een heerlijk uitzicht over de haven.

Bretagne jacht

Bretagne heeft ook een aantal sprookjesachtige vakantiehuisjes waar je je heerlijk kunt terugtrekken en in alle rust je vakantie kunt doorbrengen, zoals een hobbithuisje in het dorpje Saint M’hervé, het grappige Casa Mirabilia vlakbij het strand of een oud vissershuisje aan zee vlak bij de historische stad Vannes.

Zoek je goedkope accommodatie voor je vakantie in Bretagne?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Bretagne, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Bretagne

Wil je toeren tijdens je vakantie in Bretagne, pak dan de auto om de streek in alle vrijheid te ontdekken. Reken op iets meer dan 9 uur rijden vanuit Amsterdam naar Rennes in het oosten van Bretagne. Voor de kustplaats Brest ben je ruim 11 uur onderweg. Je kunt via Parijs rijden, maar ook via de tolvrije snelweg A84 van Caen naar Rennes. Alle snelwegen in Bretagne zijn tolvrij. Let er op dat een alcoholtest verplicht is in de auto als je vakantie viert in Frankrijk.

Bretagne is ook goed bereikbaar met het vliegtuig, waarbij het er van afhangt waar je je vakantie in Bretagne wilt beginnen. Is dat de hoofdstad Nantes in het zuiden, Rennes in het binnenland of Brest aan de westkust? Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je met Transavia rechtstreeks naar deze drie steden. De vlucht duurt circa 1½ uur.

Bretagne trein

Met de trein heb je nog meer keuze uit bestemmingen met NS International. Je reist met de Thalys naar treinstation Gare du Nord in Parijs, waar je de metro neemt naar station Paris Gare Montparnasse. Van daaruit reis je verder met de TGV naar Nantes, Rennes, Quimper, Brest, Vannes, Saint-Malo, Quimperlé of St. Brieuc. En neem je fiets mee, want Bretagne heeft maar liefst 2000 kilometer aan fietsroutes door de hele streek!

Reis comfortabel met de trein naar Frankrijk
Boek hier je treinticket naar Bretagne bij NS International

Eten en drinken in Bretagne

We hadden het al over de oesters van Cancale. Die zijn niet te versmaden, maar geen nood, je vindt verse vis, schelp- en schaaldieren overal op de menukaarten van restaurants in Bretagne. De Bretonse crêpes en galettes zijn wereldberoemd. Het verschil tussen die twee is dat crêpes doorgaans zoet zijn en galettes hartig gegeten worden. Traditioneel drink je hier cider bij.

Bretagne crepe

Een andere specialiteit die je echt moet proeven is het zoete broodje Kouign-amann, wat letterlijk ‘brood-boter’ betekent. Het bekende zeezout Sel de Guérande komt van de zoutpannen vlak bij de stad Saint-Nazaire in het zuiden. Je vindt dit zout ook terug in de karamelsnoepjes en in de Bretonse boter.

Bretagne boter

Ben je op vakantie in Rennes? Proef het malse kippenvlees van de coucou van Rennes. En de slagers in de dorpen van Bretagne zullen je hun zelfgemaakte andouille aanbieden, een worst van varkensvlees waar meestal ook ingewanden in verwerkt zijn. Je moet ervan houden…

Voor meer informatie over een vakantie in Bretagne kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.bretagne-vakantie.com

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bretagne, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam