SNP Natuurreizen Noorwegen

Tips voor een vakantie in Noorwegen

Noorwegen: een introductie

Een vakantie in Noorwegen beleef je in een land van zeevarende Vikingen, gekweekte zalm, de besneeuwde wildernis van de poolcirkel en de diepe en smalle fjorden die tijdens de ijstijd door gletsjers zijn gevormd. Het is onmogelijk de natuurlijke schoonheid van het slanke en langgerekte land te overschatten. Achter de ruige en rotsachtige kust vind je uitgestrekte hoogvlaktes, uitgesleten rivierdalen, kabbelende gletsjers, dichte bossen en 450.000 meren, bijna drie keer zoveel als in Finland. Met Alfred Nobel, de uitvinder van het dynamiet en de Nobelprijs, heeft Noorwegen zijn wetenschappelijke stempel op de wereld gedrukt. Ook de kaasschaaf werd trouwens door een Noor bedacht.

De meer dan 3000 fjorden zijn de grootste attractie van het land. Veel mensen vieren hun vakantie met een boottocht langs de indrukwekkend hoge rotswanden die boven de donkerblauwe inhammen uittorenen. De pittoreske voormalige Hanzestad Bergen met zijn gekleurde huizen is de gateway voor de fjorden, maar vergeet ook niet de hoofdstad Oslo. Het is een cultureel paradijs, dat een bruisend nachtleven combineert met een schat aan topmusea. In het ‘grote witte noorden’ kun je op pad gaan met een hondensleetocht, terwijl je in het zuiden aangename zandstranden vindt met een mild klimaat. Daarvoor hoef je helemaal niet ver te reizen.

Noorwegen is ook een van de welvarendste landen van Europa. Vijf miljoen Noren delen een oliereserve met een geschatte waarde van meer dan 800 miljard euro. Een vakantie in Noorwegen is niet goedkoop en vooral voor backpackers even slikken. Wacht echter niet tot je ‘op leeftijd’ bent voor een bezoek aan het land. Leef een tijdje zuinig en laat je inspireren door de betoverende natuur, de middernachtzon, het noorderlicht en de mysterieuze perfect Engels sprekende Noren.

Noorwegen in een notendop

– Oppervlakte: 324.000 vierkante kilometer (7,8 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 5.265.158 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 16 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Koninkrijk;
– Hoofdstad: Oslo;
– Taal: Noors;
– Munteenheid: Noorse Kroon (NOK);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 69.300 (2016).

Tips voor een vakantie in Oslo

Vakantie OsloEen vakantie in Oslo beleef je in een cultureel paradijs, dat een bruisend nachtleven combineert met een schat aan topmusea en kunstgalerieën die gemakkelijk kunnen wedijveren met andere Europese musea. De hoofdstad van Noorwegen lijkt te liggen in een amfitheater, omringd door de 110 kilometer Oslofjord. Lees meer over een vakantie in Oslo

Tips voor een vakantie in Bergen

Bergen is de tweede stad van Noorwegen, een plek met kleurige houten huizen, verse vis uit de zee en een energiek studentenleven. De universiteitsstad aan de Noorse westkust is letterlijk vernoemd naar het omringende landschap, zeven bergen die eindeloze mogelijkheden bieden voor wandelingen. Lees hier meer over een vakantie in Bergen

Bezienswaardigheden: Trolltunga

Trolltunga rotsIn Noorwegen is geen tekort aan panoramische vergezichten, maar de hangende klif Trolltunga in de provincie Hordaland is ongetwijfeld een van de meest schilderachtige. Trolltunga, letterlijk vertaald de tong van de trol, steekt uit een rots en bungelt 700 meter boven het Ringedalsmeer. Lees hier meer over de Trolltunga

Informatie over visum Noorwegen

Reizen en vakantie in NoorwegenNederlandse staatsburgers hebben geen visum nodig voor een vakantie in Noorwegen. Je moet wel beschikken over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Je mag dan maximaal drie maanden in Noorwegen blijven.

Als je van plan bent om langer te blijven of te gaan werken, moet je voor vertrek uit Nederland een werk- of verblijfsvergunning aanvragen bij de Ambassade van Noorwegen in Den Haag.

Communicatie in Noorwegen

Internationaal toegangsnummer: +47.
Collect call naar Nederland: 800 199 31 (lokaal tarief).
Alarmnummer politie: 112 (vanaf mobiele telefoon: 911).
Alarmnummer ambulance: 113.
Alarmnummer brandweer: 110.
Noodgevallen op zee: 120.

Tijdsverschil met Noorwegen

Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen en Nederland. Noorwegen kent ook een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

Elektriciteit in Noorwegen

De elektriciteit in Noorwegen is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In Noorwegen worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen wereldstekker nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam