Tips voor een vakantie in Algerije

Algerije: een introductie

Een vakantie in Algerije beleef je in het grootste land van Afrika, een plek van muntthee, kersen, dadels en immens veel zand. Zo’n 90 procent van het land bestaat uit woestijn, behorend tot het noordelijke deel van de almachtige Sahara. De mensen, bedrijven en bezienswaardigheden bevinden zich vooral aan de noordelijke kust, profiterend van de glinsterende Middellandse Zee.

Eind vorige eeuw werd Algerije een populaire bestemming voor een vakantie, tot de burgeroorlog van 1992 tot 1998 het islamitische land veranderde in een no-goarea. Al kleeft er nog steeds een etiket van extremisme en onrust aan het land, toch weten steeds meer avontuurlijke reizigers de weg naar Algerije te vinden. Je vindt er de overblijfselen van de Feniciërs, Romeinen en de Fransen, die er een voorliefde voor croissants hebben achtergelaten. Het land heeft niet minder dan zeven Unesco-werelderfgoederen, waaronder Djémila, dat geldt als een van de parels van de Romeinse architectuur in Noord-Afrika. De hoofdstad Algiers heet ook wel The White Lady, met dank aan de witte koloniale huizen en witgekalkte medina.

Voor sommigen is de een tocht door de Sahara het hoogtepunt van een vakantie in Algerije, de bron van ontelbare mythes en legendes waar nomadische Berbers trachten vast te houden aan hun tradities. Franse toeristen rollen al langer hun handdoek uit in resorts in badplaatsen als Oran en Tipaza. Met oog voor de veiligheidssituatie is Algerije ook voor jou een boeiend land om te bezoeken, een plek van mediterrane havensteden, exotische binnensteden, adembenemende zandduinen en vruchtbare hoogvlaktes waar zelfs wijn wordt verbouwd.

dz-vlagAlgerije in een notendop

– Oppervlakte: 2.381.741 vierkante kilometer (57 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 44.178.884 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 19 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Algiers;
– Talen: Arabisch, Frans, Berberse dialecten;
– Munteenheid: Algerijnse Dinar (DZD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 10.700 (2020).

Informatie over visum Algerije

Reizen en vakantie in AlgerijeStaatsburgers van Nederland hebben een visum nodig voor een vakantie in Algerije. Voor een visum is een paspoort vereist dat nog minstens 6 maanden geldig is. Ook dien je in het bezit te zijn van een retour- of doorreisticket, een originele hotelreservering of officiële uitnodiging, een reisverzekering en bewijs dat je over voldoende financiële middelen beschikt (bijvoorbeeld met een kopie van je bankafschrift). Voor minderjarige kinderen moet je tevens een kopie van de geboorteakte overleggen.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Algerije in Den Haag. Je dient twee pasfoto’s mee te nemen (genomen tegen een witte achtergrond) en het visumformulier twee keer in te vullen. Het visumformulier is te downloaden via de website van de ambassade.

Bezienswaardigheden in Algerije top-10


Algerije heeft verbluffend veel bezienswaardigheden. Op verschillende plaatsen vind je Romeinse ruïnes die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Je kunt er terecht voor weelderige landschappen en prachtige architectuur. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Algerije

Reizen naar Algerije

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Algerije vliegen. Je kunt het land wel in redelijk korte tijd bereiken met een overstap in Parijs. Vanuit het zuiden van Spanje of Frankrijk kun je ook de veerboot nemen naar Algerije. Lees hier meer over reizen naar Algerije

Overnachten in Algerije

Voor het overnachten in Algerije heb je een beperkte keuze uit goede hotels. In de hoofdstad Algiers vind je veel dure hotels die zich richten op zakenreizigers. Er zijn ook  internationale hotelketens die een goede service bieden. Lees hier de tips voor overnachten in Algerije

Communicatie in Algerije

Internationaal toegangsnummer: +213.
Alarmnummer ambulance: 14.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 14.

Bespaar op roamingkosten tijdens je trip naar Algerije
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Algerije

Tijdsverschil met Algerije

In Algerije is het tijdens onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is er geen tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit in Algerije

De elektriciteit in Algerije is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, dus het is niet nodig een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Algerije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; depositphotos.com/muha04.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam