Bezienswaardigheden in Algerije top-10

Algerije, het grootse land van Afrika, heeft verbluffend veel bezienswaardigheden. Op verschillende plaatsen vind je uitgestrekte Romeinse ruïnes die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Je kunt er terecht voor weelderige landschappen, prachtige architectuur en een rijke cultuur van de vele volkeren die Algerije heeft gekend. Mysterieuze dorpen en de oneindigheid van de Sahara-woestijn zullen je hart snel veroveren.

Het is jammer dat het in een groot deel van het land te onveilig is om te reizen, want de bezienswaardigheden zijn het waard om ontdekt te worden. Gelukkig kun je veel toeristische attracties wel bezoeken door een georganiseerde excursie met een gids te boeken. Overweeg je op vakantie te gaan naar dit immense land in Noord-Afrika? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden van Algerije!

Jardin d’Essai du Hamma, Algiers

De botanische tuin Jardin d’Essai du Hamma behoort tot de beste bezienswaardigheden in de hoofdstad Algiers. De enorme botanische tuin van meer dan 30 hectare is al opgericht in 1832, in de eerste jaren van de kolonisatie van Algerije door Frankrijk. Er groeien zo’n 1200 verschillende soorten inheemse en exotische planten, waarmee dit de grootste collectie bomen en planten is van het land. Er is een Franse tuin, een Britse tuin en een kleine dierentuin met leeuwen, tijgers, panters en beren.

Botanische tuin in Algiers in Algerije

De ligging aan de oevers van de Middellandse Zee geeft de botanische tuin extra charme. Tussen 2001 en 2009 vond een grote restauratie plaats. De Jardin d’Essai du Hamma is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. Je moet entree betalen. Adres: Rue Mohamed Belouizdad, Belouizdad, Algerije.

Monument van de Martelaren, Algiers

Het Monument van de Martelaren (Makam El Chahid) is een gedenkteken in Algiers ter herinnering aan de levens die verloren zijn gegaan tijdens de zwaarbevochten onafhankelijkheidsstrijd van Algerije van 1954 tot 1962. Dit betonnen 92 meter hoge monument werd geopend in 1982, twintig jaar nadat Algerije de onafhankelijkheidsoorlog van de Fransen had gewonnen.

Het monument heeft de vorm van drie staande palmbladeren met daaronder de ‘Eeuwige Vlam’. Aan de voet van elk palmblad staat een standbeeld van een soldaat, die elk een stadium in de strijd van Algerije vertegenwoordigt. Vlakbij ligt het Legermuseum (Le Musée de l’Armée) met wapens, uniformen en andere objecten van de Algerijnse vrijheidsstrijders. Zowel het monument als het museum zijn gratis te bezoeken. Adres: Chemin Omar Kechkar, Algiers, Algerije.

Wil je meer bezienswaardigheden in Algiers ontdekken?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Algiers

Tipaza

Ten westen van Algiers ligt de oude nederzetting Tipaza, die sinds 1982 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier vind je fascinerende ruïnes van de vele volkeren die deze stad aan de Middellandse Zee als handelspost gebruikten. Onder anderen de Feniciërs, de Romeinen en de Byzantijnen waren hier de baas en lieten hier overblijfselen achter van een grote basiliek, Romeinse baden, een amfitheater, graven en talloze mozaïeken.

Tussen de ruïnes liggen ook inheemse monumenten, zoals de Kbor er Roumia, het grote koninklijke mausoleum van Mauritanië. Hier zou Cleopatra Selene II begraven zijn, de dochter van de beroemde Egyptische farao Cleopatra. Haar lichaam is echter nooit gevonden en in de afgelopen eeuwen is het mausoleum vaak geplunderd. De ruïnes van Tipaza liggen in een prachtige omgeving, tussen honingachtige stranden, schaduwrijke pijnbomen en zacht glooiende heuvels. Vanuit Algiers kun je makkelijk een dagtrip maken naar Tipaza.

Ghardaïa

Aan de rand van de Sahara-woestijn ligt de Berberse oasestad Ghardaïa, die je alleen met een gids kunt bezoeken. Het is een prachtige oude stad met vele middeleeuwse monumenten die in de 10e eeuw is gesticht door de ibadieten – een conservatieve islamitische stroming. Het lijkt dan ook bijna een zelfstandig land, met eigen kleding, voedsel, religie, sociale tradities. Vrouwen zijn geheel in het wit gekleed en hebben voor de buitenwereld slechts één oog zichtbaar.

Algerije Ghardaia

Ghardaïa is beroemd om de tapijten van ruw geitenhaar, die worden beschouwd als de beste van Algerije. Je mag de stad eigenlijk niet hebben verlaten zonder zo’n tapijt als souvenir mee naar huis te nemen. De Franse architect Le Corbusier had trouwens een grote passie voor traditionele Algerijnse architectuur en is naar de oasestad gereisd om inspiratie op te doen.

Ghardaïa is een van de vijf dorpen in een vruchtbare riviervallei die als de M’Zabvallei bekendstaat, en waar de traditionele leefstijl bewaard is gebleven. De vallei staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bij Ghardaïa ligt een luchthaven, vanuit Algiers is het ongeveer een uur vliegen.

Oran

Voor muziek, cultuur en architectuur moet je een bezoek brengen aan Oran, een van de meest levendige steden van Algerije. De tweede grootste stad van het land heeft een prachtige boulevard aan de zee, aangelegd door de Franse kolonisten. Zij gebruikten de promenade van Nice als voorbeeld, waardoor je hier ook cafés, restaurants en ijssalons langs de boulevard treft.

Franse beroemdheden als modeontwerper Yves Saint Laurent en schrijver Albert Camus verbleven enige tijd in Oran, geïnspireerd door het uitzicht op de Middellandse Zee. In het verleden kwamen mensen naar de cafés en nachtclubs van de havenstad om te luisteren naar de Raï-muziek, die zijn oorsprong heeft in Oran.

Nu is het verleden vermengd met de moderne tijd. Je kunt er een bezoek brengen aan de Cathédrale du Sacré-Coeur d’Oran, de eerste Franse kathedraal van Algerije. Maak een wandeling naar Fort Santa Cruz voor een spectaculair uitzicht over de stad. En bewonder de Abdallah Ibn Salam-moskee. Dit was eerder een van de grootste synagogen van Noord-Afrika. Tot de onafhankelijkheid in 1962 had Oran een grote joodse gemeenschap.

Constantine

Constantine ligt in het oosten van Algerije en is de oudste continu bewoonde stad van het land, met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. De Romeinen noemden de stad Cirta, maar in de 4e eeuw na Christus liet keizer Constantijn de Grote de stad naar zichzelf noemen. Constantine wordt ook wel ‘De stad van de bruggen’ genoemd door een diepe kloof die de plaats in tweeën deelt.

De meest spectaculaire is ongetwijfeld de Sidi M’Cid-hangbrug, die 175 meter boven een ravijn hangt en werd gebouwd in 1912. Bij de opening was het de hoogste hangbrug ter wereld. Je kunt over de brug wandelen voor een verbluffend uitzicht, al moet je niet naar beneden turen als je last hebt van hoogtevrees. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het paleis van Ahmed Bey (met prachtige mozaïeken en fresco’s) en verschillende moskeeën.

Djémila

Het in de bergen gelegen Djémila geldt als een van de parels van de Romeinse architectuur in Noord-Afrika, een ruïnecomplex dat ongelooflijk goed bewaard is gebleven. Dat is gemakkelijk te begrijpen als je weet van Djémila in het Arabisch betekent: mooi.

Algerije Djemila

De stad ligt op een hoogte van 900 meter en werd door de Romeinen gesticht in de 1e eeuw na Christus. In de 3e eeuw werd de stad uitgebreid door de bouw van een tempel, een triomfboog, een markt en een basiliek. Het christendom heeft er later een kerk en kathedraal aan toegevoegd.

Algerije Djemila ruïnes

In een prachtige omgeving, omringd door groene heuvels en dennenbossen, kun je de tempels, basilieken, forums en het amfitheater (voor 3000 mensen) bewonderen. Djémila staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en kun je gemakkelijk bereiken met een dagtrip vanuit Constantine.

Wil je op zoek naar de sporen van Romeinen in Algerije?
Boek hier een tour naar de Romeinse ruïnes van Djémila

Tlemcen

Niet ver van de grens van Marokko ligt Tlemcen, een van de belangrijkste historische steden van Algerije. Je kunt hier verbazingwekkende Moorse gebouwen bewonderen die je ook zomaar in het zuiden van Spanje zou kunnen tegenkomen. Tlemcen is in de loop der jaren beïnvloed door de Berberse, Arabische, Moorse, Ottomaanse en westerse cultuur, die allemaal hun sporen hebben nagelaten.

Tot de bezienswaardigheden behoort de Grote Moskee van Tlemcen uit 1136, een van de oudste moskeeën van Algerije. De moskee is gebouwd in traditionele Andalusische stijl. Aan de rand van de stad vind je de ruïnes van Mansourah. Dit was ooit een ommuurde stad, met een 4000 meter lange muur die 13 meter hoog was. Een 38 meter hoge minaret staat nog overeind. Tlemcen is ook een studentenstad met een prestigieuze universiteitsstad en de grootste campus ter wereld.

Timgad

Ook in Timgad proef je hoe belangrijk de Algerijnse kust ooit was voor de Romeinen. In het jaar 100 liet keizer Trajanus hier vanuit het niets een militaire kolonie verrijzen, die uitgroeide tot de grootste Romeinse nederzetting die ooit in Noord-Afrika is gebouwd. Timgad geldt als een van de beste voorbeelden van Romeinse stadsplanning, met een plein in het midden en twee hoofdstraten die loodrecht op elkaar stonden.

Timgad is lang bedekt geweest door het zand van de Sahara, waardoor de Romeinse ruïnes goed bewaard zijn gebleven. Sommigen noemen dit dan ook wel het ‘Pomeï’ van Algerije, dat in 1982 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt er dwalen door de overblijfselen, waaronder een triomfboog, een amfitheater voor 3500 toeschouwers en verschillende Romeinse baden. De uitgestrektheid van het complex kan overweldigend zijn, dus neem de tijd om alles te verkennen. Timgad ligt in het noordoosten van Algerije, 2 uur rijden ten zuiden van Constantine.

Tamanrasset

In het uiterste zuiden van Algerije ligt Tamanrasset, de hoofdstad van de Toeareg. Het heeft alles wat je van een moderne stad mag verwachten, met hotels, winkels, restaurants, cafés en banken. ‘Tam‘, zoals de stad ook wel wordt genoemd, is een uitstekende uitvalsbasis voor Ahaggar Nationaal Park. Hier vind je het Atakor-plateau, een droog roodbruin landschap met steile bergtoppen dat zo uit een sciencefiction-film lijkt te komen. Het letterlijke hoogtepunt is de Assekrem-piek, dat in de taal van de Toerag ‘het einde van de wereld’ betekent.

Tamanrasset ligt vlakbij Mali en Niger in een gebied dat niet echt als veilig bekendstaat, met risico op ontvoeringen en zware criminaliteit. ‘Tam’ is de laatste jaren ook een tussenstop voor migranten, vluchtelingen en smokkelaars richting de kust. Er worden wel tours naar de stad en het nationale park georganiseerd.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Algerije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Leonid_Andronov; Pixabay; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam