Bezienswaardigheden in Botswana

Botswana is een van de beste plekken van Afrika voor een safari. In dit land draait het allemaal om de natuur, met de schitterende savannes, woestijnen, graslanden en moerasgebieden. In Botswana is een schat aan wilde dieren te ontdekken, van roofdieren en bedreigde neushoorns tot Afrikaanse wilde honden en honderden soorten vogels.

De beste bezienswaardigheden zijn dan ook de nationale parken en wildreservaten van Botswana, die je op alle mogelijke manieren kunt verkennen. Je kunt op safari te voet, per jeep of met een traditionele kano. Botswana heeft de ontzagwekkende Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, maar ook prehistorische rotstekeningen van tienduizenden jaren oud. Ga je op vakantie naar dit weelderige en vredige land in het zuiden van Afrika? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Botswana.

Okavango Delta

De Okavango Delta is een van de bekendste bezienswaardigheden van Botswana en eigenlijk een must om te bezoeken tijdens je vakantie. Deze grootste binnenlandse delta ter wereld is een ongerepte wildernis met rivieren, eilanden, droge graslanden, moerassen en heel veel verschillende soorten dieren en vogels. Het indrukwekkende landschap verandert voortdurend, waarbij door overstromingen telkens nieuwe riviertjes en meertjes ontstaan. Bijzonder is dat de delta’s niet uitmonden in een zee of oceaan. Door het unieke ecosysteem is de Okavango Delta in 2014 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als duizendste vermelding.

De delta is het leefgebied van talloze bedreigde dieren, waaronder de witte neushoorn, de zwarte neushoorn en het jachtluipaard. Uiteraard ontbreken de bekende wilde dieren niet, zoals leeuwen, zebra’s, olifanten en buffels. Je kunt op verschillende manieren een safari maken door het natuurgebied. Een van de leukste manieren is om het wild te spotten vanuit een traditionele kano – een mokoro. De beste tijd voor een bezoek is tijdens het droge seizoen van mei tot en met oktober. In de Okavango Delta zijn talloze lodges en luxe safarikampen. De Okavango Delta ligt in het noorden van Botswana, waar de rivieren uitmonden in het zand van de Kalahari woestijn.

Chobe National Park

Chobe Nationaal Park is het eerste en meest bezochte natuurreservaat van Botswana, bekend vanwege de enorme kuddes olifanten (en de leeuwen die daar op azen). Het park heeft zijn naam te danken aan de Chobe-rivier die aan de noordgrens van het park stroomt. De rivier trekt vele wilde dieren aan, dus een riviersafari is een van de beste manieren om wild te spotten. Met een beetje geluk zie je zelfs een kudde van honderden olifanten tegelijk, dat een magische ervaring is die je waarschijnlijk maar één keer in je leven meemaakt. Naast de dikhuiden en leeuwen kun je ook giraffen, bavianen, buffels, zebra’s, gnoes, nijlpaarden en antilopen verwachten tijdens een safari.

Moremi Game Reserve

Een van de mooiste wildreservaten van Afrika is het Moremi Game Reserve, aan de oostkant van de Okavango Delta. Het is een klein natuurreservaat met savannes, bossen en rivieren en een enorme concentratie wilde dieren. Tijdens een safari is er een goede kans om de Afrikaanse wilde hond, kuddes olifanten en de ‘Big Five’ te spotten. De zwarte en witte neushoorn zijn recentelijk weer geïntroduceerd. Vogelliefhebbers kunnen door hun verrekijker meer dan 500 soorten bewonderen. Het Moremi Game Reserve is geen officieel nationaal park, maar gesticht door lokale bewoners die zich zorgden maken over de natuur in Botswana.

Tsodilo Hills

In het noordwesten van Botswana vind je de Tsodilo Hills, dat ook wel het ‘Louvre van de woestijn’ wordt genoemd. Tsodilo-heuvels bestaan ​​uit vier grote stukken rots die onverwacht uit de droge uitgestrektheid van de woestijn omhoog steken. Verspreid over een gebied van slechts 10 vierkante kilometer zijn meer dan 4500 eeuwenoude rotstekeningen ontdekt van taferelen als de jacht, rituele dans en wilde dieren. Sommige rotskunst is al meer dan 20.000 jaar oud.

Dit zijn de oudst bekende scheppingen van de Bosjesmannen. Archeologen vermoeden dat al 100.000 jaar geleden mensen in dit gebied woonden. Voor de Bosjesmannen is deze plek dus heilig: ze geloven dat hier de eerste mens is geschapen en dat het een rustplaats is voor de geesten van de doden. De Tsodilo Hills staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Gaborone

De meeste vakantiegangers komen naar Botswana voor een safari, maar de hoofdstad Gaborone heeft ook wel een paar bezienswaardigheden die een kort verblijf de moeite waard maken. Gaborone is zich net als veel andere Afrikaanse steden in rap temp aan het moderniseren, met nieuwe winkels en restaurants, waardoor je hier een voorproefje krijgt van het ‘Botswana van de 21e eeuw’. Je kunt hier een bezoek brengen aan het Botswana National Museum, waar aandacht is voor de traditionele kunst en cultuur van het land.

In het centrum van de stad vind je het Three Dikgosi Monument, drie enorme bronzen beelden van de stamhoofden die er in 1895 bij Groot-Brittannië op aandrongen dat Botswana niet bij Zuid-Afrika zou worden gevoegd. Het monument is onthuld in 2005 en gemaakt door een bedrijf in Noord-Korea, wat nogal de wenkbrauwen deed fronsen. Voor een safari hoef je de hoofdstad niet eens te verlaten, want wilde dieren spotten kun je ook in het Gaborone Game Reserve. Dit mini-nationaal park van slechts 5 vierkante kilometer is het leefgebied van onder meer zebra’s, gemsbokken, gnoes en struisvogels.

Nxai Pan National Park

Honderden jaren oude baobabbomen, prachtige zandduinen en grasvlaktes met acacia-struiken kenmerken Nxai Pan National Park in het noordoosten van Botswana. Middenin ligt Nxai Pan, een enorme zoutvlakte van ongeveer 40 vierkante kilometer. In het uitgestrekte gebied wemelt het van de wilde dieren, waaronder giraffes, olifanten, leeuwen, luipaarden, impala’s en gnoes.

Het beroemdst zijn misschien wel de ‘baobabbomen van Baines’, die ontdekt zijn door de Britse ontdekkingsreiziger Thomas Baines. De bomen passen precies in het beeld dat veel reizigers van Afrika hebben. In het nationaal park zijn geen lodges, je kunt er alleen kamperen.

Central Kalahari Game Reserve

Een van de beste bezienswaardigheden in het zuiden van Botswana is het Central Kalahari Game Reserve, een van de grootste nationale parken ter wereld dat qua oppervlakte zelfs groter is dan Nederland. Het ligt in de Kalahari woestijn, een immense gebied met uitgestrekte zandmassa’s en terracottakleurige zandduinen dat zich uitstrekt tot in Zuid-Afrika. De duinen zijn gevormd door de wind en hebben een surrealistische, buitenaardse schoonheid.

Het zacht glooiende landschap is echter ook bedekt met struiken en grassen waar ongelooflijk veel wilde dieren leven. In dit reservaat kun je wild spotten als leeuwen, luipaarden, giraffen, witte neushoorns, olifanten, gnoes en hyena’s. Het is grotendeels een ondoorgrondelijke wildernis die nog niet zo toegankelijk is als de andere nationale parken in Botswana. Het is daardoor minder toeristisch, waardoor je de dieren nog veelal voor jezelf hebt.

Mokolodi Game Reserve

Het Mokolodi Game Reserve is een van de bezienswaardigheden die het makkelijkste is te bezoeken in Botswana, want dit natuurreservaat ligt slechts 10 kilometer van de hoofdstad Gaborone. Vroeger was dit een landbouwgebied, maar in 1994 is hier een privéreservaat gesticht om schoolkinderen kennis bij te brengen over natuurbehoud en wilde dieren. Grote kans dat je er dus grote groepen opgewonden scholieren tegenkomt. In het 3700 hectare grote gebied leven dieren als giraffen, neushoorns, zebra’s, struisvogels en koedoe’s. Je kunt een safari maken met een gids, maar ook een fietstocht maken. Er zijn een paar chalets en campings waar je kunt overnachten. Website: www.mokolodi.com

Makgadikgadi Pans National Park

Het Makgadikgadi Pans National Park is een zoutpan in het midden van Botswana en een van de grootste zoutvlaktes ter wereld, met een enorme variatie aan wilde dieren. Ooit was hier een groot meer, dat duizenden jaren geleden is opgedroogd. Tijdens het droge seizoen van maart tot oktober is het een grote glinsterende witte vlakte, waarbij sommigen beweren dat je dan zelfs de kromming van de aarde kunt zien.

Gemsbokken, zebra’s, gnoes, springbokken, olifanten en andere dieren komen dan van heinde en verre naar de Boteti-rivier, de enige plek om water te drinken. Tijdens het natte seizoen van november tot maart verandert het natuurgebied in een levendige grasvlakte en is het een van de belangrijkste wetlands van Botswana. Het is dan vrijwel onmogelijk het park te bezoeken. Tijdens de droge tijd kun je de zoutvlakte ook per quad of mountainbike ontdekken.

Kubu Island

Onderdeel van de Makgadikgadi-zoutvlakte is Kubu Island, dat door de Britse presentator Top Gear-presentator Jeremy Clarkson omschreven is als een van de meest verbazingwekkende plekken in de wereld. Het is een granieten rotseiland met enkele spookachtige bomen waar vandaan je een adembenemend uitzicht hebt op de omringende zoutpannen. Kubu betekent letterlijk ‘rots‘ in de taal van de inheemse Kalanga-bevolking, die het eiland als een heilige plek beschouwt. Je kunt er wandelingen maken met een gids en er is een camping. Website: www.kubuisland.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Botswana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kavramm; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam