Reizen naar Botswana

Reizen met het vliegtuig naar Botswana

Vanuit Nederland en België is het niet mogelijk rechtstreeks met het vliegtuig naar Botswana te reizen. Je zult altijd ergens moeten overstappen. Je kunt bijvoorbeeld vliegen via Johannesburg in Zuid-Afrika of via Harare in Zimbabwe. De vliegtijd van Johannesburg naar Gaborone is ongeveer 1 uur. De vliegtijd van Harare naar Gaborone is circa 2 uur. ► Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Botswana

De nationale luchtvaartmaatschappij van het land is Air Botswana (www.airbotswana.co.bw). De luchtvaartmaatschappij is opgericht in 1972 en vliegt vanuit Botswana naar bestemmingen in Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Via de website kun je een vliegticket kopen.

Luchthavens in Botswana

Botswana heeft vier belangrijke internationale luchthavens. Daarnaast zijn er nog drie kleinere vliegvelden en een hele reeks eenvoudige start- en landingsbanen in afgelegen bestemmingen die vooral bestaan uit gras of zand. Alle vliegvelden in het land worden beheerd door de Civil Aviation Authority of Botswana (CAAB)www.caab.co.bw. Hieronder staat een overzicht van de vier belangrijkste luchthavens.

Luchthaven van Gaborone, BotswanaSir Seretse Khama International Airport, Gaborone

Sir Seretse Khama International Airport (GBE) is de belangrijkste luchthaven van Botswana. Het ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van de hoofdstad Gaborone. Naast Air Botswana vliegen onder meer South African Airways, Kenya Airways, Airlink en Ethiopian Airlines op het vliegveld.

De luchthaventerminal (geopend in 1984) is relatief modern met geldwisselkantoren, een bank, een restaurant en bar, taxfreeshops en autoverhuurbedrijven. Er rijden geen bussen van het vliegveld naar het centrum van Gaborone. Je kunt een taxi nemen of een shuttlebus of minibus van een hotel. De rit naar Gaborone duurt ongeveer 20 tot 45 minuten, afhankelijk van de drukte in het verkeer.

Maun International Airport

Maun International Airport (MUB) is het belangrijkste vliegveld voor toeristen in het noorden van Botswana. De stad Maun is de uitvalsbasis voor safari’s naar de Okavango Delta, Chobe Nationaal Park en de Makgadikgadizoutvlaktes. Er gaan vluchten naar Maun vanuit Gaborone, Harare, Kaapstad, Johannesburg en Windhoek. Onder meer Air Botswana, SA Express en verschillende chartermaatschappijen vliegen naar Maun. Het vliegveld heeft een kleine terminal. Voor het vervoer naar de stad kun je een shuttlebus of een taxi nemen of lopen. De afstand tot het centrum van Maun is minder dan 1 kilometer.

Kasane International Airport

Reizen met het vliegtuig naar BotswanaKasane International Airport (luchthavencode BBK) ligt in het uiterste noordoosten van Botswana, ongeveer 4 kilometer ten zuiden van de stad Kasane. De luchthaven ligt vlakbij de grens van Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het is een makkelijke uitvalsbasis voor toeristische trips naar Chobe Nationaal Park en de Victoriawatervallen, die zich bijna 100 kilometer verderop bevinden op de grens van Zambia en Zimbabwe. Tour operators bieden ook ritten aan met een shuttlebus tussen Kasane en de Victoriawatervallen. Air Botswana en chartermaatschappijen vliegen naar het vliegveld van Kasane.

Francistown International Airport

Francistown International Airport (luchthavencode FRW) in het noorden van het land is qua drukte de derde luchthaven van Botswana. Het vliegveld ligt ongeveer 2,4 kilometer ten westen van de stad Francistown. Het heeft één geasfalteerde baan en een gloednieuwe terminal die in 2011 is geopend. Je kunt met een taxi of een shuttlebus van een hotel naar het centrum van Francistown en er zijn autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Vanaf Francistown kun je  vliegen naar de hoofdstad Gaborone en Johannesburg in Zuid-Afrika.

Reizen met het vliegtuig in Botswana

Moremi Air in BotswanaBotswana is een uitgestrekt dunbevolkt land met savanne, woestijn, parken en reservaten. Er is geen uitgebreid wegennetwerk, dus voor lange afstanden kun je het beste een binnenlandse vlucht nemen.

Air Botswana is de enige luchtvaartmaatschappij die lijndiensten verzorgt vanuit de hoofdstad Gaborone naar Maun (vliegtijd 1 uur en 30 minuten), Kasane (vliegtijd 2 uur) en Francistown (vliegtijd 1 uur en 5 minuten). Daarnaast zijn er enkele chartermaatschappijen die binnenlandse vluchten verzorgen. Zij worden vooral ingehuurd door reisorganisaties voor safari’s of voor medische doeleinden ingezet. De meeste vliegen ook naar bestemmingen in andere landen in zuidelijk Afrika. Hieronder vind je een overzicht van chartermaatschappijen in Botswana.

 • BlueSky Airways
  Chartermaatschappij voor zuidelijk Afrika. Heeft het plan ooit lijnvluchten aan te bieden.
 • Flying Mission Services
  Opereert vluchten vanuit Gaborone en Maun voor toeristen, regeringsfunctionarissen, zakenreizigers, missionarissen en artsen. Heeft ook een Air Ambulance voor medische noodgevallen.
 • Kalahari Air Services
  De grootste commerciële chartermaatschappij in Botswana, opgericht in 1968. Voor het vervoer per vliegtuig van toeristen en zakenreizigers en ambulancedienst.
 • Moremi Air
  Met Kasane als thuisbasis verzorgt Moremi Air safarivluchten in Botswana, Zambia, Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe.
 • Wilderness Air
  Vervoert toeristen met kleine vliegtuigen naar afgelegen safaribestemmingen in Botswana en omringende landen.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Botswana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/DietmarRauscher/TravelNerd.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam