Tips voor een vakantie in Botswana

Botswana: een introductie

Een vakantie in Botswana beleef je in een van de beste safaribestemmingen van Afrika – als je tenminste geld hebt. Botswana is dankzij het delven van diamanten een van de rijkste landen van het continent en staat bekend om zijn stabiele leiderschap. Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1966 kon de democratisch gekozen president het land ongestoord richting een vreedzame toekomst dirigeren.

Na de diamanten is de natuur het meest kostbare goed van Botswana, een levendige oase met overvloedige flora en fauna en een buitengewoon landschap van glinsterende zoutpannen en aanlokkende woestijnen. Bijna de helft van het land bestaat uit nationale parken en wildreservaten, waarvan de Okavango Delta misschien wel de bekendste is. Dit is de grootste binnenlandse delta ter wereld met moerassen, rivieren, palmbomen en bedreigde diersoorten als de witte neushoorn en het jachtluipaard. Maar Botswana heeft ook ‘s werelds grootste populatie van Afrikaanse olifanten, die je vooral tegenkomt in het noordelijke Chobe Nationaal Park. In het zuiden vind je de uitgestrektheid van de Kalahari woestijn.

Botswana richt zich op luxe vakanties, waardoor de kwetsbare natuur niet door massa’s toeristen wordt platgelopen. In het dunbevolkte land lijkt het dan al snel alsof je de wildernis helemaal voor jezelf hebt. Het is dus goed te begrijpen waarom de Britse prins Harry en Meghan Markle hier verliefd op elkaar werden en van Botswana hun favoriete vakantieoord hebben gemaakt, slapend in een safari camp voor £ 1000 per nacht. Dus even goed sparen, en dan kun je net als deze royals de natuurlijke schoonheid ervaren van dit wonderschone land.

Botswana in een notendop

– Oppervlakte: 581.730 vierkante kilometer (14 keer Nederland)
– Inwoneraantal: 2.417.596 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Gaborone;
– Talen: Setswana, Kalanga, Engels;
– Munteenheid: Pula (BWP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 14.800 (2021).

Informatie over visum Botswana

Reizen en vakantie in BotswanaStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Botswana. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven.

Wel dien je te beschikken over een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is en een vliegticket voor je retourvlucht of een vlucht naar een andere bestemming. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met de Ambassade van Botswana in Brussel.

De 10 beste bezienswaardigheden in Botswana

Botswana is een van de beste plekken voor een safari. In dit land draait het allemaal om de natuur, met de schitterende savannes, woestijnen, graslanden en moerasgebieden. De bezienswaardigheden zijn dus vooral de nationale parken. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Botswana

Reizen naar Botswana

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Botswana vliegen. Je zal altijd ergens moeten overstappen. Een makkelijke manier is om een tussenstop te maken in Johannesburg in Zuid-Afrika. Over de weg kun je naar Botswana reizen via Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië. Lees hier meer over reizen naar Botswana

Overnachten in Botswana

Botswana overnachten
In Botswana kun je overnachten in hotels, lodges of safaritenten. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Gaborone en in Francistown. De natuurreservaten hebben lodges waarvan sommige tot de meest exclusieve van Afrika behoren. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Botswana

Communicatie in Botswana

Internationaal toegangsnummer: +267.
Alarmnummer ambulance: 997.
Alarmnummer politie: 999.
Alarmnummer brandweer: 998.

Tijdsverschil met Botswana

In de zomer is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Botswana. Tijdens de winter, tussen de laatste zondag in oktober en de laatste zondag in maart, is het in Botswana 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Botswana

De elektriciteit in Botswana is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In het land worden stopcontacten gebruikt voor stekkers met drie ronde pinnen (net zoals in Zuid-Afrika) of rechthoekige pinnen (zoals in Groot-Brittannië), en zijn dus niet geschikt voor Nederlandse stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Hou er op safari rekening mee dat campings en lodges niet 24 uur per dag elektriciteit hebben.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Botswana, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam