Tips voor het aanvragen van een visum voor Egypte

Ga je op vakantie naar Egypte? Dan heb je altijd een visum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Zonder visum kom je het land niet binnen. Dat geldt ook voor kinderen, die een eigen visum moeten hebben. Je kunt het beste ruim vóór vertrek een visum Egypte aanvragen.

De aanvraag van een visum is sinds eind 2017 makkelijk online te regelen. Je kunt hiervoor terecht bij een visumdienst of bij de officiële website van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken: www.visa2egypt.gov.eg. Je hoeft daarvoor dus niet meer naar de Egyptische ambassade in Den Haag. Je krijgt dan een zogeheten e-Visa, waarmee je maximaal 30 dagen in het land kunt verblijven. Het visum is vanaf de afgiftedatum 3 maanden geldig, dus binnen die tijd moet je naar Egypte reizen.

Na goedkeuring krijg je het visum toegestuurd per e-mail. Je dient het dan uit te printen in A4-formaat en mee te nemen op je reis naar Egypte. Bij aankomst moet je het aan de Egyptische immigratie-autoriteiten laten zien. Het e-Visa is mogelijk voor een single entry of een multiple entry. Bij een ‘multiple entry’ mag je Egypte verlaten en er later opnieuw binnenkomen, maar wel binnen een periode van 30 dagen. Dit is handig als je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Egypte een uitstapje naar Israël wilt maken. Het e-Visa is alleen beschikbaar als je het land wilt bezoeken voor toeristische of zakelijke doeleinden. Als je een ander visum wilt aanvragen, in Egypte wilt werken of langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven, moet je nog wel naar de ambassade voor de visumaanvraag.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor de aanvraag van een visum dien je te beschikken over een paspoort dat vanaf de aankomst in Egypte nog minstens 8 maanden geldig is. Nederlanders komen het land niet binnen met een identiteitskaart. Voor Belgen volstaat het wél om alleen een identiteitskaart te hebben.

Als je vrienden of familie gaat bezoeken, moet je ook in het bezit te zijn van een uitnodigingsbrief van hen. Zakenreizigers hebben een uitnodigingsbrief nodig van het bedrijf dat ze in Egypte zullen bezoeken. Het is verder raadzaam een hotelreservering te hebben en die uit te printen voor je reis.

Je vult het online aanvraagformulier in, waarbij je een duidelijke scan van je paspoort moet uploaden. Je kunt de visumkosten betalen met een creditcard of via iDeal. De aanvraag van een online visumaanvraag kan tot 7 werkdagen duren. Regel je visum voor Egypte dus minimaal twee weken voor je vertrek!

Minderjarige kinderen hebben een eigen visum nodig, en dus ook een eigen paspoort. Als je alleen met een kind naar Egypte reist, heb je voorts een getekende verklaring nodig van de andere ouder dat hij of zij hier akkoord mee gaat.

Visum voor Egypte bij aankomst

Het is volgens de laatste informatie (2018) nog steeds mogelijk om een visum te verkrijgen bij aankomst in Egypte. De regels veranderen wel regelmatig, waardoor je er verstandig aan doet toch voor vertrek online een visum te regelen.

Je kunt een toeristenvisum krijgen bij aankomst op een van de internationale luchthavens of in de internationale zeehavens. Dit visum is maximaal 30 dagen geldig. Je moet dit visum bij aankomst eerst ophalen en de sticker in je paspoort hebben geplakt, voordat je door de paspoortcontrole gaat.

Je kunt het visum in de aankomsthal verkrijgen bij een balie van een bank en contant betalen met euro’s of Amerikaanse dollars. In 2018 bedragen de kosten voor een single entry visum $ 25. Voor een multiple entry visum betaal je $ 60. Neem dus voldoende geld mee. Belgen die alleen met een identiteitskaart reizen, moeten ook twee pasfoto’s inleveren bij de visumaanvraag bij aankomst in Egypte. Hou wel rekening met lange wachttijden op de luchthavens. De wachttijd bedraagt al snel minimaal een uur. Er lopen op de vliegvelden ook bemiddelaars rond, maar er is geen noodzaak om met deze mannetjes in zee te gaan. Zij rekenen namelijk ook nog bemiddelingskosten.

Als je in een van de resorts verblijft in Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba of Taba heb je géén visum nodig voor vertrek naar Egypte. Bij aankomst op de luchthaven of aan de grens kun je een ‘Sinai only visum’ vragen, waarmee je maximaal 15 dagen in deze badplaatsen en in de oostelijke Sinai kunt verblijven. Dit visum kost niets en betreft enkel een stempel in je paspoort. Als je van plan bent excursies te maken buiten deze badplaatsen, heb je wél een officieel toeristenvisum nodig. Als je geen visum hebt, kun je bijvoorbeeld niet de beroemde piramides bezoeken.

Meer inspiratie nodig voor je vakantie in Egypte?

6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Egypte

Egypte is al lang een populaire vakantie bestemming. Maar het is wel handig om te weten waar je aan toe bent voordat je afreist naar deze klassieke parel aan de Nijl. Dat geldt zeker voor degenen die zelf hun reis willen uitstippelen. Hier vind je 6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Egypte

De 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Egypte is befaamd om zijn eeuwenoude beschaving en enkele van de bekendste monumenten ter wereld, waaronder natuurlijk de beroemde piramides. Als je alleen aan het strand gaat liggen en gaat zwemmen in de Rode Zee, heb je echt iets gemist! Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Christopher Rose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam