6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Egypte

Egypte is het land van piramides, farao’s en mummies. Een plek die iedereen tot de verbeelding spreekt. Wie heeft er vroeger niet die spannende boeken gelezen over sprookjesachtige harems met duizend prinsessen en mysterieuze tempels met ondergrondse gangen?

Het is dus niet verwonderlijk dat Egypte een populaire bestemming is voor een vakantie. Hoe onstuimig het er ook kan zijn, altijd reizen mensen af naar het land met een van de oudste beschavingen ter wereld. Om de piramides te zien, maar ook voor een tocht door de woestijn of om te luieren in een van de badplaatsen aan de Rode Zee.

Het is wel handig om te weten waar je aan toe bent voordat je afreist naar deze klassieke parel aan de Nijl. Dat geldt zeker voor degenen die zelf hun reis willen uitstippelen. Hier vind je 6 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Egypte!

#1 Regel een visum voor Egypte

Voor een vakantie in Egypte heb je een visum nodig. Dat geldt voor alle reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Alleen met een visum kom je het land binnen. Het aanvragen van een toeristenvisum voor Egypte is makkelijk via internet te regelen. Je vult online een formulier in en als de aanvraag is goedgekeurd, krijg je het visum per e-mail toegestuurd. Je kunt het uitprinten en meenemen op je reis naar Egypte. De toekenning gebeurt 30 dagen voor vertrek. Met een toeristenvisum mag je maximaal een maand in het land verblijven.

#2 Boek minstens één overnachting in Egypte

Het is handig om minstens één overnachting te boeken voor je vakantie in Egypte. Officieel moet je de gegevens van je hotel invullen bij de visumaanvraag. Dan kun je natuurlijk een willekeurig hotel van het internet plukken zonder er zelf te verblijven. Maar los hiervan is het fijn om alvast een adres te hebben voor de eerste paar nachten. De betere hotels bieden een transfer service, waarbij ze je oppikken van de luchthaven. Een eerste bezoek aan Egypte kan behoorlijk overweldigend zijn. Een stad als Cairo zal al snel een chaotische eerste indruk achterlaten, met het stof, de hitte en het drukke verkeer. Het is dan niet fijn om direct na aankomst in deze drukte, zwetend met je rugzak en smartphone, een hotel te moeten zoeken.

#3 Pak luchtige en bedekkende kleding in

Egypte ligt in het noorden van Afrika, het is een conservatief moslimland en het bestaat voor een groot deel uit woestijn. Het zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden bij de keuze van je kleding. Door de warmte is het raadzaam luchtige kleren mee te nemen. Van april tot en met oktober is de temperatuur overdag bijna altijd boven de 30 °C en in de zomermaanden kan de thermometer zelfs meer dan 40 °C aangeven! Maar ook in de wintermaanden is het nog altijd tussen de 20 °C en 30 °C.

Ben je van plan om te overnachten in de woestijn, dan moet je óók warme kleren meenemen. ’s Nachts kun je te maken krijgen met ijzige kou, en dan is een dun dekentje niet genoeg. En tot slot dien je je respectvol te kleden in verband met het islamitische geloof. In de steden kun je beter geen korte broek of korte rok dragen. In moskeeën zijn vrouwen verplicht hun haar en nek te bedekken. In de badplaatsen zijn de regels wat soepeler, maar alleen als je in het resort verblijft.

#4 Neem niet teveel contant geld mee

Het is onnodig om grote hoeveelheden contant geld mee te nemen naar Egypte. Je loopt het risico dat je het verliest of dat het gestolen wordt. Overal in Egypte zijn geldautomaten, en zeker in de toeristische gebieden. Grotere hotels en luchtvaartmaatschappijen accepteren ook vaak een creditcard. Verder kun je euro’s of dollars wisselen bij banken.

Je zult wel merken dat je altijd een groot tekort hebt aan kleingeld, terwijl je dat op zoveel plekken nodig hebt. In cafés, bij taxichauffeurs en op markten doen ze bijna altijd moeilijk met wisselgeld als je betaalt met grote biljetten. Op vele plaatsen verwachten mensen een fooi (baksheesh), zoals de opzichter van een moskee. Als je geld wisselt bij een bank, kun je vragen om bankbiljetten in kleine coupures.

#5 Vraag rond, maar niet teveel

Egypte is in het algemeen een gastvrij land met vriendelijke mensen. Toch is het soms oppassen geblazen als je een local de weg vraagt naar een restaurant, een hotel of een bezienswaardigheid. De Egyptenaren staan erom bekend dat ze toeristen geld willen aftroggelen. Op drukke toeristische plekken en op bus- en treinstations lopen zogeheten touts rond die je iets proberen aan te smeren. Het zijn opdringerige mannetjes die je het beste compleet kunt negeren. Taxichauffeurs zetten je af, dus onderhandel altijd over een vaste prijs voordat je instapt.

En laat je niet misleiden door zogenaamde ‘gidsen’. Die vertellen je bijvoorbeeld dat het vanaf de taxistandplaats 5 kilometer lopen is naar de piramides, en dat je beter een ritje met hun kameel kunt nemen. In werkelijkheid is het 5 minuten lopen. In Egypte lijkt dit erger te zijn dan in andere Noord-Afrikaanse landen, waarschijnlijk omdat er zoveel toeristen komen.

#6 Reis met de bus, de trein en de boot

Veel reizigers maken een georganiseerde rondreis naar Egypte. In airconditioned bussen (en soms in konvooi) reizen toeristen van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Dat is makkelijk natuurlijk, maar niet per se nodig. Ook als individuele reiziger kun je je prima verplaatsen in het land. Tussen alle belangrijke steden rijden bussen of minibussen, waarvoor je zonder problemen op het busstation een kaartje kunt kopen. De bussen voor de locals hebben óók airconditioning.

Leuk en sfeervol is het om de nachttrein te nemen van Cairo naar Luxor en Aswan. In steden langs de Nijl kun je ter plekken een boottochtje regelen met een felucca, een traditioneel zeilschip. En het openbaar vervoer in Egypte is echt niet gevaarlijker dan een pakketreis waarbij je alleen maar in toeristenbussen zit. Juist die zijn vaak het doelwit van berovingen, omdat criminelen weten dat er geld te halen valt.

Meer inspiratie nodig voor je vakantie in Egypte?

Wat te doen en te zien in Caïro: 10 tips

Caïro is de grootste stad van de Arabische wereld, een chaotische plek met meer dan 20 miljoen inwoners en het kloppende hart van Egypte. De ‘stad van de duizend minaretten’ biedt een schat aan bezienswaardigheden en ervaringen die je nergens anders tegenkomt. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Caïro

Tips voor een vakantie in Hurghada

Hurghada is de oudste en bekendste badplaats van Egypte, waar je heen gaat voor de heerlijke stranden en geweldige mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. Hurghada was ooit een klein vissersdorpje aan de Rode Zee. Lees hier meer over een vakantie in Hurghada

Wat te doen in Sharm el Sheikh: 10 tips!

De badplaats Sharm el Sheikh heeft de ideale combinatie van zon, zee, zand en bergen. Sharm el Sheikh ligt op het zuidelijkste puntje van het Sinaï-schiereiland, met de Rode Zee aan de ene kant en de Sinaï-woestijn aan de andere kant. Lees hier onze tips wat te doen in Sharm el Sheikh

De 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Egypte is befaamd om zijn eeuwenoude beschaving en enkele van de bekendste monumenten ter wereld, waaronder natuurlijk de beroemde piramides. Als je alleen aan het strand gaat liggen en gaat zwemmen in de Rode Zee, heb je echt iets gemist! Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Egypte

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt om goed voorbereid op vakantie te gaan naar Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam