Vakantie in Dahab, Egypte: 10 tips!

Dahab vakantieDahab is een van de aantrekkelijkste badplaatsen van Egypte, waar je vakantie viert in een relaxte sfeer tussen vriendelijke locals. Dahab is het Arabische woord voor ‘goud‘, verwijzend naar de gouden stranden rond dit kustplaatsje aan de Golf van Aqaba. Die stranden en het warme heldere water van de Rode Zee zijn al genoeg redenen voor een vakantie in Dahab. Het is een van de beste plekken in Egypte om te duiken en te snorkelen en je kunt er goedkoop je duikbrevet halen.

Om de hoek ligt de uitgestrekte Sinaï-woestijn waar je kunt klauteren door indrukwekkende kloven of in slaap kunt vallen onder ontelbare sterren. Maar de charme en de levendigheid van Dahab zelf is misschien wel de grootste troef. Ooit was het een klein bedoeïenen vissersdorpje dat in de jaren tachtig werd ontdekt door hippies en backpackers. Nu zijn er veel meer toeristen en resorts, maar Dahab is nog steeds de ideale plek om van een stressvrije vakantie te genieten. Kies een café uit aan de kleine baai en leun achterover om mensen te kijken en weg te doezelen bij het gekabbel van de zee.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Dahab?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Dahab

Dahab ligt een uur rijden ten noorden van Sharm el Sheikh, maar is een wereld van verschil met deze moderne badplaats die op de tekentafel is bedacht. Ontdek het onderwaterleven tijdens een snorkeltrip, maak een kameeltrip door de woestijn en drink een kop koffie tussen digitale nomaden die op deze heerlijke plek hun geld verdienen. Om daarna de avond in te luiden met een blik op de gouden zon die de Rode Zee in zakt. Grote kans dat je er langer wil blijven hangen 🙂 Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Dahab!

Verken het centrum van Dahab

Veel backpackers strijken meteen neer in het centrum van Dahab, een wijk die bekendstaat als Al Mashraba. Dit is het meest toeristische deel van Dahab met goedkope hotels en hostels en talloze cafés, bars en restaurants. In de straatjes vind je souvenirwinkels waar je handgemaakte decoraties, traditionele kleding of een Egyptische waterpijp kunt scoren.

Dahab Promenade

Er is een kleine baai waar je urenlang kunt loungen in een van de vele cafés met uitzicht op de Rode Zee. Relax op een van de banken of kussens en geniet van de zonsondergang, terwijl de reggae van Bob Marley door de luidsprekers schalt. In de avond wordt het extra levendig als bars hun deuren openen en het nachtleven aftrappen met een happy hour. Grote kans dat er ook live muziek te horen is. Een wandeling onder de sterrenhemel is meteen de perfecte manier om de koelte van de nacht op te snuiven.

Duik in de Blue Hole

Een duik in de Blue Hole is een van de spannendste dingen om te doen tijdens een vakantie in Dahab. Dit is een berucht zinkgat van ruim 100 meter diep in de zee, vlak voor de kust. Het donkerblauwe gat in de oceaanbodem staat bekend als de meest spectaculaire duikspot van Egypte. De rand van het gat is bedekt met kleurrijk koraal waar duizenden vissen zwemmen. Extra spannend is The Arch op 56 meter diepte. Dit is een spelonkachtige tunnel van 26 meter lang die van het gat naar de open oceaan leidt.

Blue Hole in Dahab

Dat is een uitdaging als je van duiken houdt, maar het heeft al het leven gekost van vele duikers. Volgens locals zijn er al meer dan 100 duikers omgekomen in de Blue Hole die op grote diepte hun oriëntatie kwijtraakten. Hieraan heeft deze duikspot de wrange bijnaam Diver’s Cemetery verdiend. Alleen ervaren freedivers en duikspecialisten mogen nog in het gat afdalen, maar je kunt de Blue Hole ook gewoon ervaren tijdens het snorkelen. Het is al een opwindende ervaring om boven het diepe donkerblauwe gat te zwemmen. De Blue Hole ligt een paar kilometer ten noorden van Dahab. Vanuit de badplaats kun je snorkeltrip maken naar dit onderzeese wonder.

Wil je de beroemdste duikspot van Egypte met eigen ogen zien?
Boek hier een snorkeltrip naar de Blue Hole vanuit Dahab

Chillen en kitesurfen op Laguna Beach

De beste plek voor een dagje luieren, zonnen, zwemmen en watersporten is Laguna Beach (El Laguna). Dit is een van de weinige stranden in Dahab zelf, want het grootste deel van het kustplaatsje is niet echt geschikt voor een verkoelende duik. Dit is een openbaar toegankelijk zandstrand rondom een lagune, een paar kilometer ten zuiden van het centrum. Er zijn een paar resorts waar je zo het strand op kunt lopen.

Dahab lagune

De zee is helder en ondiep en lijkt een beetje op een natuurlijk zwembad. In de verte zie je de bergen liggen van de Sinaï-woestijn, dus je krijgt er meteen een adembenemend uitzicht bij. Ben je toe aan een actieve vakantie? De beschutte lagune is ook ideaal als je windsurfen of kitesurfen onder de knie wilt krijgen. Dahab heeft gemiddeld zo’n 300 winderige dagen per jaar: ideaal dus! Er zijn verschillende surfscholen waar je een uitrusting kunt huren of lessen kunt nemen, zoals bij Harry Nass (www.harry-nass.com) en GP Kite (www.gpkite.com). Je kunt er trouwens ook een kajak huren en door de lagune peddelen.

Rij op een quad in de woestijn

Heb je even genoeg van het water? Rondom Dahab ligt de uitgestrekte Sinaï-woestijn die je kunt verkennen met een quadtocht. Op een quad scheur je over zandwegen en duinen, terwijl je geniet van de schilderachtige omgeving. Als je een quadtocht maakt in de avond, kun je meteen de magische zonsondergang achter de bergen meepikken. Stop bij een wadi (kleine oase) midden in de woestijn om even te ontspannen met een drankje.

In Dahab zijn verschillende tour operators die quadtochten aanbieden. Deze tochten duren meestal zo’n 1 tot 3 uur. Je hebt geen ervaring of rijbewijs nodig, de gids leert je tijdens een korte instructie hoe je het voertuig moet besturen. Je mag op een quad rijden vanaf 15 jaar.

Snorkelen in de palingtuin

Een bijzondere plek voor het bekijken van het onderwaterleven is de palingtuin (Eel Garden). Je zwemt vanaf het strand zo de zee in en je ziet honderden palingen uit de zanderige zeebodem steken. Ze wiegen heen en weer mee met de stroming en steken tot anderhalve meter uit hun holletje om aan voedsel te komen. Als je te dichtbij komt, schieten de schuwe palingen terug de bodem in. Ze gluren vlak boven de grond totdat de kust weer veilig is.

De zee is hier zo’n 5 tot 25 meter diep, dus je kunt er ook gaan duiken. Iets dieper is een koraalrif met een verbluffend aantal vissen, waaronder trompetvissen, murenen, barracuda’s en schorpioenvissen. Voor snorkelaars is het wachten dat het niet waait en de zee kalm is. Bij wind kunnen de stroming en golven nogal sterk zijn. De palingtuin ligt iets ten noorden van het centrum van Dahab. Er zijn restaurants langs het water met borden om je de weg te wijzen.

Bezoek het Sint-Catharinaklooster

Vanuit Dahab kun je een dagtrip maken naar het Sint-Catharinaklooster, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Egypte. Het Grieks-orthodoxe klooster ligt midden in de Sinaï-woestijn en werd tussen 527 en 565 na Christus gebouwd voor de Romeinse keizer Justinianus. Hiermee is het een van de oudste christelijke kloosters ter wereld, die nog altijd in gebruik is. In 324 werd op deze plek al een kapel gebouwd op de plek waar Mozes de brandende braamstruik zou hebben gezien. Het klooster ligt daarom ook aan de voet van de Sinaïberg, waar Mozes de tien geboden heeft ontvangen.

Sint-Catharinaklooster in Dahab

Men denkt dat de braamstruik die nu in het klooster groeit, een directe afstammeling is van de beroemde Mozes-struik. Bij het klooster is een museum met een onschatbare verzameling kunstwerken, waaronder religieuze iconen, prachtige mozaïeken en een uitgebreide collectie oude manuscripten. Sinds 2002 staat het Sint-Catharinaklooster op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wil je het oudste christelijke klooster ter wereld bezoeken?
Boek hier een tour naar het Sint-Catharinaklooster vanuit Dahab

Maak een wandeltocht in de Sinaï-woestijn

De Sinaï-woestijn rond Dahab ervaar je het beste met een wandeltocht. Je voelt de uitgestrektheid van de woestijn en het landschap is echt schitterend, met de zandduinen die door de stand van de zon de hele dag van kleur veranderen: van beige en bruin tot rood en oranje. Er zijn ook enkele spectaculaire kloven waar je doorheen kunt wandelen. Of klauteren, beter gezegd, want er liggen vaak best wel wat rotsblokken in de weg. Soms duiken er een paar palmbomen of struikjes op tussen het zand. Dan ben je aanbeland bij een kleine oase, een wadi, dat eigenlijk een oude rivierbedding is.

Dahab woestijnkloof

Er zijn een paar makkelijke wandelingen vanuit Dahab, zoals naar Wadi Gnai. Voor een langere trekking is het niet aan te raden op eigen houtje de woestijn in te trekken. In Dahab zijn echter meerdere tour operators die wandeltochten in de Sinaï-woestijn organiseren (soms in combinatie met een jeepsafari). Je kunt ook een meerdaagse trip boeken met een overnachting. Proef van de gastvrijheid van bedoeïenen in een tentenkamp of kruip in een slaapzak op het zand onder een sterrenhemel. In slaap vallen onder miljoenen fonkelende sterren is een hypnotiserende ervaring.

Snorkelen in de Blue Lagoon

Mocht je de Blue Hole toch iets te angstaanjagend vinden, dan kun je uitwijken naar de Blue Lagoon (niet te verwarren met die beroemde warmwaterbron in IJsland). Dit is een schitterende lagune op een uurtje rijden ten noorden van Dahab. De zee heeft er vele tinten blauw en er is een mooi strand, omringd door het oranjebruine Sinaï-gebergte. De Blue Lagoon is een oase van rust, vooral als de zon ondergaat en de goudrode kleur weerspiegelt in het kristalheldere water.

Blue Lagoon in Dahab

Het water is rustgevend genoeg om te snorkelen, zonder dat je enge donkere dieptes tegenkomt. Het is geen probleem als je vergeten bent om je snorkeluitrusting in te pakken voor je vakantie in Dahab. Op talloze plaatsen langs de kust kun je een snorkel en bril huren. De lagune is trouwens ook een geweldige plek om te kitesurfen.

Je bereikt de Blue Lagoon met een taxi of door het boeken van een tour. Eventueel kun je het combineren met een trip per kameel vanuit Dahab. Naast een uitje kun je er ook een meerdaagse trip van maken. Bij het strand zijn bedoeïenenhutjes waar je kunt overnachten. Dompel je onder in de lokale cultuur met een glas bedoeïenthee en het zingen van Egyptische liedjes rond het kampvuur!

Wil je de woestijn op een rug van een kameel doorkruisen?
Boek hier een kameeltrip van Dahab naar de Blue Lagoon

Haal je duikbrevet

Veel toeristen vieren alleen vakantie in Dahab om te duiken. Het onderwaterleven met de koraalriffen in de Rode Zee is erg aanlokkelijk! Als je een stap verder wil dat snorkelen, kun je in Dahab makkelijk een PADI-duikbrevet halen. Er zijn meer dan 40 duikcentra in Dahab die lessen aanbieden. De omstandigheden voor beginners zijn ideaal: warm weer, helder water en een zachte stroming. Je kunt vaak vanaf de kust zo het water in lopen, dus je wordt niet meteen ‘in het diepe gegooid’.

De Egyptische kust langs de Rode Zee staat ook bekend als een van de goedkoopste plekken ter wereld om je duikbrevet te halen. Een duikcursus voor ‘Padi Open Water’ duurt meestal zo’n 3 tot 4 dagen en kost zo’n € 300. Dieper onder water kun je zeedieren spotten als dolfijnen en karetschildpadden. Voor gevorderde duikers is het scheepswrak SS Thistlegorm een topattractie. Het 128 meter lange Britse koopvaardijschip zonk in oktober 1941 naar de bodem van de Rode Zee na een Duits bombardement. Het is nu een van de beroemdste duikspots ter wereld.

Natuurreservaat Ras Abu Galum

De duik- en snorkelspots ten noorden van Dahab kun je makkelijk combineren met een bezoek aan natuurreservaat Ras Abu Galum. Dit is een beschermd kustgebied van 400 vierkante kilometer aan de Golf van Aqaba met granieten bergen, kronkelende valleien, zandduinen, kiezelstrandjes en koraalriffen. Het gebied is de thuisbasis van 165 soorten planten, slangen, hagedissen en wilde dieren als de gestreepte hyena, de Nubische steenbok en de zandvos.

Dahab natuurreservaat

Tour operators in Dahab bieden wandelexcursies, jeepsafari’s en kameeltrips aan in het reservaat. Zelf kun je van de Blue Hole naar Ras Abu Galum wandelen, een relatief makkelijke tocht van 1½ uur langs de kust met de bergen aan je linkerkant en de Rode Zee aan je rechterkant. Of neem een watertaxi vanaf de Blue Hole, dat best ruig kan zijn op winderige dagen (met de auto is het reservaat niet bereikbaar vanuit Dahab).

Als je langer wil blijven, kun je overnachten in een bedoeïenendorp aan de kust. Binnen de grenzen van het reservaat leven bedoeïenenstammen op dezelfde manier zoals ze al eeuwen doen. Een hutje is een optie, maar nog beter is het om buiten te slapen onder de machtig heldere sterrenhemel.

Praktische tips voor een vakantie in Dahab

Overnachten in Dahab

Het vinden van een slaapplek voor je vakantie lijkt geen probleem in Dahab. Er is een overvloed aan accommodatie, van hotels en resorts tot appartementen en vakantiewoningen. Reis je low budget? Dan zijn er vele guesthouses en hostels om uit te kiezen. Voor een echte Egyptische ervaring kun je terecht in een bedoeïenhutje langs de kust. De meeste resorts vind je aan de zuidkant van Dahab, in de buurt van Laguna Beach. De meeste backpackers en individuele reizigers verblijven in de wijken Al Mashraba en Assala, rond het centrum van Dahab.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Dahab?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Dahab, tegen de laagste prijzen

Solaris Hotel

Als je graag direct aan het strand wil overnachten, is het Solaris Hotel in het noordelijke deel van Dahab een prima optie. Dit hotel ligt direct aan zee en vanaf het terras loop je zo een privéstrandje op. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over de Golf van Aqaba. Vroege vogels kunnen ontbijten terwijl de zon opkomt. Het hotel heeft een restaurant, familiekamers, fietsverhuur en organiseert desgewenst een transfer vanaf de luchthaven. ► Boek een overnachting in Solaris Hotel vanaf € 71

Jaz Dahabeya Resort

Ga je voor luxe tijdens je vakantie, dan is het Jaz Dahabeya Resort een uitstekende keuze. Het hotel ligt aan de zuidkant van Dahab en biedt een adembenemend uitzicht over de lagune en over de bergen van de Sinaï en Saudi-Arabië. Voor een verkoelende duik kun je terecht in het schitterende zwembad of het strand dat op een steenworp afstand ligt. Verder kun je rekenen op vriendelijk personeel en goede faciliteiten, waaronder een restaurant, een spa, en kinderspeelplaats en fitnessruimte. Tegen betaling van een toeslag kun je deelnemen aan activiteiten als duiken, snorkelen en surfen. ► Boek een overnachting in het Jaz Dahabeya Resort vanaf € 93

Jaz Resort in Dahab

Reizen naar Dahab

Dahab ligt aan de Golf van Aqaba, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Sharm el Sheikh. Vanaf deze populaire badplaats is het ongeveer 1 uur en een kwartier rijden. Voor een vakantie in Dahab kun je dus het beste vliegen naar de internationale luchthaven van Sharm el Sheikh. Luchtvaartmaatschappij TUIfly vliegt van april tot en met oktober rechtstreeks van Eindhoven naar Sharm el Sheikh, een vlucht van ongeveer 5½ uur. Met easyJet kun je een rechtstreekse vlucht nemen vanaf Amsterdam Schiphol.

Een vliegticket naar Sharm el Sheikh is te koop vanaf ongeveer € 250
Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Sharm el Sheikh

Het regelen van een luchthaventransfer is de makkelijkste manier om van het vliegveld naar Dahab te reizen. Deze transfer kun je vooraf boeken. Dan heb je geen gedoe en weet je wat je van tevoren betaalt. Goedkoper is het om de bus te pakken naar Dahab. Dan moet je wel eerst een taxi nemen van het vliegveld naar het busstation van Sharm.

Taxichauffeurs staan erom bekend dat ze je een poot uitdraaien, dus waarschijnlijk betaal je teveel. Je kunt dan eigenlijk direct een taxi nemen van de luchthaven naar Dahab, want qua prijs scheelt het niet zoveel (vooral als je de taxi deelt met anderen). Onderhandel wel stevig over de prijs. Bussen en microbussen van Sharm el Sheikh naar Dahab vertrekken meerdere keren per dag en doen er 1 tot 2 uur over.

Vermijd wachtrijen en gedoe bij aankomst in Egypte
Boek hier een luchthaventransfer naar je accommodatie in Dahab

Eten en drinken in Dahab

Voor zoete lekkernijen is Ralph’s German Bakery (www.ralphsgermanbakery.com) al jaren een begrip in Dahab. De Duitse bakkerij opende de eerste vestiging in 2009 en heeft inmiddels drie winkels in de badplaats. Ook in de Egyptische hoofdstad Cairo is Ralph inmiddels neergestreken. Hier moet je naartoe voor vers brood, lekkere koffie en een oneindig assortiment aan cakes en taarten. Allemaal gemaakt volgens traditioneel Beiers recept. Ook een fijne plek om te ontbijten.

Veel reizigers zijn enthousiast over Restaurant Ali Baba dat direct aan zee ligt. Het restaurant serveert lokale vis en zeevruchten, grillgerechten en Egyptische en internationale gerechten. Naast het menu is het restaurant leuk ingericht in de stijl van een Arabisch sprookje van duizend-en-één-nacht, met comfortabele loungebanken en twinkelende lantaarns.

Voor cocktails bij zonsondergang is Yalla Bar (www.yallabar.com) een favoriete hangout, gelegen aan de baai van Dahab. Het is een ideale plek om met vrienden af te spreken, maar je kunt er ook gewoon een kop koffie drinken of aan een waterpijp lurken met uitzicht op de zee. Heb je je laptop meegenomen? Dan kun je even werken in Mojo Cowork Café (www.mojo-cowork-cafe.com).

Voor het laatst bijgewerkt op 28 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Dahab, Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © pekk/Shutterstock.com; Solarisys/Shutterstock.com; Youssef Mamdouh/Shutterstock.com; leshiy985/Shutterstock.com; Dudarev Mikhail/Shutterstock.com; ben_p/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam