Vakantie in Luxor, Egypte: 10 tips!

Luxor vakantieEen vakantie in Luxor beleef je in het grootste openluchtmuseum van Egypte, een uitgestrekte woestijnvallei die bezaaid is met ontzagwekkende tempels en koninklijke graven. Bijna nergens anders in het land vind je zoveel monumenten uit de Egyptische oudheid bij elkaar. Voor een reis door de antieke wereld zou je makkelijk een week kunnen uittrekken.

Luxor, dat in het Arabisch ‘de stad van de paleizen’ betekent, was de locatie van het oude Thebe. Gelegen aan de Nijl in zuidelijk Egypte was dit meer dan duizend jaar de hoofdstad van de farao’s. Vanaf 2100 voor Christus tot circa 1069 voor Christus zwaaiden de Egyptische koningen en koninginnen hier de scepter en bedekten de oevers van de rivier met gigantische bouwwerken. Ze lieten talloze tempels bouwen voor de aanbidding van goden, vooral voor de oppergod Amon.

Tijdens de hoogtijdagen was Thebe zelfs de grootste stad ter wereld, met meer dan 80.000 inwoners. Veel restanten van de tempels en graven zijn goed bewaard gebleven, waardoor Luxor sinds 1979 een plek heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je belangstelling hebt in geschiedenis, is een vakantie in Luxor de ideale plek om je dagenlang te verliezen in de wonderen van het oude Egypte.

Veel spectaculaire bezienswaardigheden vind je in de rotsachtige vallei van de Westelijke Jordaanoever, ‘de stad van de doden’ met koninklijke graven en dodentempels. Hier verrezen in de Egyptische oudheid enorme tombes om de dodencultus van de farao’s in stand te houden. Aan de oostelijke oever ligt het moderne Luxor, met hotels en restaurants. Ook hier zijn echter grootse monumenten te bezoeken, zoals het Karnak-tempelcomplex en de Luxortempel. Wil je weten wat je niet mag missen in een van de oudste steden ter wereld? Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Luxor!

Tempelcomplex van Karnak

Een vakantie in Luxor is niet compleet zonder een bezoek aan het tempelcomplex Karnak, een van de indrukwekkendste plekken van Egypte en het grootste religieuze bouwwerk uit de oudheid ter wereld. Sinds 1900 voor Christus hebben hier vele generaties Egyptische bouwers en zo’n dertig farao’s aan meegewerkt. Karnak bestaat uit vier hoofdtempels en talloze kleinere tempels en heiligdommen.

Karnak tempelcomplex in Luxor

Een van de bekendste bouwwerken binnen het tempelcomplex is een zuilengalerij (de Hypostyle Hall) met 134 massieve zandstenen pilaren die in zestien rijen zijn opgesteld. Sommige zuilen hebben een hoogte van 21 meter. De Grote Tempel van Amon is de belangrijkste tempel, een immens groot bouwwerk met metershoge zuilen en beelden. Karnak ligt ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van Luxor, langs de rivier de Nijl, en kun je met een taxi bereiken.

Vallei der Koningen

Een andere topattractie is de beroemde Vallei der Koningen, die verscholen tussen rotsachtige steile hellingen aan de westoever van de Nijl. Van de 16e tot en de 11e eeuw voor Christus was dit de laatste rustplaats voor farao’s en bevoorrechte edelen. De vallei in Luxor bevat 64 graftombes en grafkamers, variërend in grootte van een eenvoudige groeve tot een complex met meer dan 120 kamers. De koninklijke tombes zijn versierd met prachtige muurschilderingen die scènes uit de Egyptische mythologie uitbeelden.

Op de muren staan ook teksten die de dode instructies geven op zijn reis naar het dodenrijk. Bij de begrafenis van een farao werd het lichaam bedekt met gouden sieraden en symbolische voorwerpen, die altijd grafrovers hebben aangetrokken. Vrijwel geen enkel koningsgraf is ongeschonden teruggevonden, met uitzondering van het graf van de beroemde Toetanchamon. Hier ontdekten archeologen een enorme hoeveelheid kunstschatten, waaronder juwelen, koningsbeelden en het Book of Dead, een boekrol met magische spreuken.

Tempel van Hatsjepsoet

Aan de voet van de steile kliffen en omringd door goudgele rotsen ligt de Tempel van Hatsjepsoet, een van de mooiste bezienswaardigheden van Luxor. De dodentempel is gewijd aan een van de vrouwelijke farao’s in de lange geschiedenis van het Egyptische koninkrijk. De succesvolle Hatsjepsoet regeerde het oude Egypte tijdens de 18e dynastie en viel op door haar vredelievendheid. Het tempelcomplex is verdeeld over drie terrassen die oprijzen uit de vlakte en deels uit de rotswanden zijn gehouwen.

Tempel van Hatsjepsoet in Luxor

Buiten wordt je begroet met imposante zuilen en beelden, binnen kun je fraaie reliëfs en inscripties bewonderen. Merk op hoe de koningin zich liet afbeelden met kenmerken van een mannelijke farao, zoals een baard en een schort. Hiermee wilde ze waarschijnlijk aantonen dat ze dezelfde autoriteit had als een mannelijke farao. De Tempel van Hatsjepsoet ligt aan de andere kant van de Vallei der Koningen. Volgens geruchten is de tempel met een tunnel door de berg verbonden met de vallei.

Luxortempel

Ten noorden van het centrum vind je de Luxortempel, een van de mooiste tempels van Egypte. De grootste deel van de tempel werd gebouwd in de 14e eeuw voor Christus door farao’s Amenhotep III en Ramses II. De tempel is niet gewijd aan één bepaalde god of farao, maar werd vooral gebruikt voor kroningen, feesten en religieuze ceremonies.

Luxor tempel

Later gebruikten de Romeinen het als fort en tijdens de christelijke periode veranderde de tempel in een kerk. Nog later tijdens de islamitische periode werd er een moskee overheen gebouwd. De tempel van Luxor lag lange tijd onder zand bedolven en werd pas vanaf 1884 uitgegraven. Probeer de tempel ‘s avonds te bezoeken, wanneer lampen het bouwwerk in een serene gloed zetten.

Luxor Museum

Het Luxor Museum is een must als je je vakantie wilt opfrissen met kennis over het oude Egypte. Het is lang niet zo groot als het Egyptisch Museum in de hoofdstad Cairo, maar toch zie je er een interessante verzameling kunstschatten die in de omgeving van Luxor zijn opgegraven. De collectie omvat onder meer beelden, juwelen, sieraden, mummies, stenen tabletten, zilveren schalen en andere archeologische vondsten.

Hoogtepunten zijn voorwerpen uit het graf van Toetanchamon en een reconstructie van een muur van de tempel van Achnaton uit Karnak. Hiervoor werden 283 zandstenen blokken op elkaar gezet, waarop je nog de oorspronkelijke muurschildering kunt zien.

Maak een boottocht over de Nijl

Je zou het bijna vergeten met al die wonderen uit het oude Egypte, maar Luxor ligt ook nog aan de Nijl. De stad is dus de perfecte opstapplaats voor een boottocht over deze machtige Afrikaanse rivier. Je kunt kiezen voor een kort boottochtje langs de bezienswaardigheden van Luxor of een meerdaagse cruise over de Nijl, waarbij je ook steden als Aswan en Abu Simbel bezoekt. Maak de tocht in een comfortabele rivierboot met slaaphutten of kies voor een avontuurlijke zeiltocht in een traditionele felucca. Een cruise over de Nijl maakt je vakantie naar Luxor echt compleet.

Luxor boten

Vallei der Koninginnen

Minder bezocht in Luxor is de Vallei der Koninginnen, die vergelijkbaar is met de mannelijke evenknie. In deze rotsachtige vallei zijn tot nu toe zo’n 90 koninklijke graven uit het oude Egypte gevonden. Niet alleen van koninginnen, maar ook van prinsen, prinsessen en andere adellijke lieden. Het grootste en indrukwekkendste graf is de tombe van koningin Nefertari, de meest geliefde vrouw van farao Ramses II.  De tombe is prachtig versierd met muurschilderingen die het leven van Nefertari en haar man uitbeelden. De kleuren zijn verbluffend mooi en helder, en dat is de forse entreeprijs ($ 90 in 2021) wel waard.

Vallei der Koninginnen in Luxor

Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn zeker een tussenstop waard als je op weg bent naar de Vallei der Koningen. Het zijn twee gigantische 18 meter hoge standbeelden die farao Amenhotep III uitbeelden. De stenen beelden stonden ooit op wacht bij de dodentempel die aan deze farao was gewijd, maar de kolossen zijn als enige overgebleven. De loodzware beelden zijn zo’n 3400 jaar geleden helemaal van Cairo naar Luxor vervoerd, dat een immense klus geweest moest zijn. De gezichten zijn behoorlijk beschadigd, maar dat maakt de beelden niet minder fotogeniek.

Kolossen van Memnon in Luxor

Tempel van Ramses III

Heb je nog geen genoeg van monumentale bouwwerken uit het oude Egypte? Maak tijdens je vakantie in Luxor dan even tijd vrij voor de Tempel van Ramses III, die ook bekendstaat als de Medinet Habu-tempel. Het is de één na grootste oude tempel die ooit in Egypte is ontdekt, met een oppervlakte van ruim 66.000 vierkante meter. De dodentempel is gebouwd als graf voor Ramses III, de laatste grote farao van het oude Egypte, maar ook voor de aanbidding van de god Amon. Binnen kun je goed bewaard gebleven schilderingen bewonderen die verschillende oorlogszeges uitbeelden van de strijdlustige farao.

Ramses III tempel in Luxor

Bekijk Luxor vanuit een luchtballon

Zet je wekker als je Luxor eens vanuit een ander perspectief wilt zien! Zo rond 6 uur in de ochtend kun je instappen in een heteluchtballon om de tempels, historische bezienswaardigheden, de valleien en de Nijl vanuit de lucht te aanschouwen. Vooral bij zonsondergang is een ballonvaart extra magisch. Als Instagrammer levert je dit gegarandeerd extra likes op. Er zijn verschillende tour operators die ballonvaarten aanbieden. Een bekende aanbieder is Magic Horizon, met de grootste ballonmand ter wereld (geschikt voor 28 personen). Dit is leuk als je last hebt van tempelmoeheid en iets anders wilt doen tijdens je vakantie in Luxor.

Luxor luchtballon

Voor het laatst bijgewerkt op 18 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Luxor, Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bist/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam