Overnachten en hotels in Ethiopië

Er is een ruime keuze om te overnachten in Ethiopië, zowel voor low budget reizigers als (zaken)reizigers die willen slapen in moderne hotels met uitstekende voorzieningen. Grote steden hebben letterlijk honderden hotels en guesthouses waar je uit kunt kiezen. De beste hotels vind je in de hoofdstad Addis Ababa en het noorden van Ethiopië. Middenklasse en budget hotels vind je op toeristische plaatsen in het hele land. Ook in kleinere steden en dorpen met een half dozijn eenvoudige en goedkope hotels en guesthouses zullen niet al te kieskeurige backpackers merken dat er genoeg plekken zijn om te overnachten.

Accommodatie in Ethiopië is relatief goedkoop. Voor een overnachting in een tweepersoonskamer in een budget hotel ben je tussen de $10 en $30 kwijt, al zijn er ook plekken waar je nog minder geld kwijt bent. Voor een middenklasse hotel betaal je tussen de $40 en $120 per nacht. Je kunt in een luxe hotel overnachten vanaf ongeveer $150.

Verwacht echter niet dezelfde standaarden als in het westen, als je kijkt naar hygiëne en comfort. Buiten Addis Ababa en de toeristische centra zijn er weinig hotels die de verwachtingen voor schoonheid, dienstverlening en faciliteiten overtreffen. Anders is dat in de tophotels in de hoofdstad, met zwembaden, restaurants en personeel die de gasten in de watten leggen. Bij de duurdere en luxere hotels komt er een servicetoeslag bij van 10 tot 15 procent op de hotelrekening. In Ethiopië zijn vestigingen te vinden van internationale hotelketens als Sheraton, Hilton en Radisson Blu.

In Ethiopië geldt een hotelkamer met één bed als een single room, ook al is het een tweepersoonsbed dat perfect geschikt is voor een samen reizend stel. Een double room is een kamer met twee bedden en is een stuk duurder dan een single room. Door de intolerantie jegens homo’s zijn er hotels waar twee mannen niet samen een single room mogen delen. Bij twee vrouwen is men in het algemeen wat relaxter. Behalve bij de luxe hotels is het aan te raden om te gaan afdingen voor de prijs van een hotelkamer. Hoteleigenaren vragen aan buitenlandse toeristen (‘faranji‘) een prijs die vaak vele malen hoger ligt dan wat locals betalen. Sommige van de goedkoopste hotels doen ook dienst als bordeel, die alleen reizende vrouwen beter kunnen mijden.

Naast hotels kun je overnachten in lodges, die vooral in natuurgebieden te vinden zijn. Het zijn heerlijke plekken om een paar dagen te ontspannen in een prachtige omgeving. In bijna alle steden zijn verder goedkope guesthouses te vinden waar je kunt overnachten voor minder dan $8 per nacht, maar pas op voor de overdreven hoge prijzen die aan buitenlanders worden gevraagd. Bekijk de kamer voordat je incheckt, talloze guesthouses hebben kale en vieze kamers waar de kans groot is dat bedwantsen en vlooien zich in de matrassen hebben genesteld. Douches in guesthouses zijn gemeenschappelijk.

In de stad Harar zijn enkele traditionele Harari-huizen die nu als guesthouse in gebruik zijn, wat wel weer een bijzondere ervaring is. Ethiopië kent amper hostels voor backpackers – alleen in de hoofdstad Addis Ababa zijn er een paar. Kamperen is niet gebruikelijk in Ethiopië, met uitzondering van Bale Mountains National Park, Simiens Mountains National Park en enkele andere nationale parken. Kampeerterreinen in natuurgebieden zijn zeer eenvoudig, zonder douches, en worden vooral door wandelaars gebruikt. Er zijn echter ook hotels en lodges in landelijk gebied die kampeerders toestaan om op hun eigen terrein een tent neer te zetten.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Ethiopië

Ethiopië heeft enkele beroemde en bijzondere hotels waar je kunt overnachten. Hier vind je meer tips over de beste accommodatie in het land.

Itegue Taitu Hotel, Addis Ababa

Het is niet zozeer de kwaliteit en dienstverlening die het Itegue Taitu Hotel beroemd maakt, maar eerder de lange staat van dienst. Dit hotel in de hoofdstad Addis Ababa is het eerste en oudste hotel van Ethiopië. Het werd in 1898 gebouwd in opdracht van de Ethiopische keizerin Taitu Betul (1851-1918), de vrouw van keizer Menelik II. Ze wilde een plek creëren waar buitenlandse gasten konden slapen en rusten. In het hoofdgebouw zie je nog iets van die oude sfeer terug, met antieke meubels en hoge plafonds. Op de bovenste etage is een conferentiezaal waar diplomaten en gasten van de keizer een eeuw geleden bij elkaar kwamen. In 2015 is het historische hotel bijna helemaal afgebrand, maar het is daarna weer herbouwd. Het Itegue Taitu Hotel ligt in een heuvelachtig gebied in Piazza, de oude wijk van Addis Ababa. Er is een restaurant, een binnentuin waar het ontbijt wordt geserveerd en een lounge waar elke avond jazzmuziek wordt gespeeld. Je verblijft vooral in het Itegue Taitu Hotel om nostalgische redenen, want uit de reviews op internet blijkt dat niet alle reizigers zo enthousiast zijn over deze plek. Website: www.taituhotel.com

Sheraton Addis Hotel, Addis Ababa

Het Sheraton Addis Hotel is een van de beste en meest luxueuze hotels van Ethiopië. Het bevindt zich in het centrum van de hoofdstad Addis Ababa, dichtbij het Nationaal Museum, het conferentiecentrum van de Verenigde Naties en het Nationaal Paleis. Het hotel is voor meer dan $200 miljoen gebouwd in opdracht van miljardair Mohammed Hussein Ali Al-‘Amoudi, de rijkste man van Ethiopië. De opening vond plaats in februari 1998 en het Sheraton Addis Hotel was sindsdien de gastheer voor belangrijke internationale conferenties, ontmoetingen en evenementen. Talloze beroemdheden en politici hebben er de nacht doorgebracht, onder wie Bill Clinton, Jimmy Carter, de Britse prinses Anne en Tony Blair. Tijdens de viering van oud & nieuw hebben artiesten als Beyoncé en Rihanna er opgetreden. Het Sheraton Addis Hotel heeft 294 kamers en suites, 11 restaurants en bars, een verwarmd buitenzwembad en een kinderspeeltuin. Ook worden er tentoonstellingen gehouden met kunstwerken van Ethiopische kunstenaars. Door eigen generatoren heeft het hotel nooit last van stroomuitval en stroomstoringen, die in Addis Ababa regelmatig voorkomen. Het Sheraton Addis Hotel is ondanks zijn naam geen onderdeel van de Sheraton-hotelketen, maar van Starwood. Bij de bouw zou het hotel nog deel uitmaken van de Sheraton hotelketen. Website: www.sheratonaddis.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Ethiopië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Adam Jones; Abel Asrat/Wikimedia Commons; Sheraton Addis Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam