Beste bezienswaardigheden in Ethiopië

De prachtige bezienswaardigheden in Ethiopië zullen je versteld doen staan. Het land heeft eeuwenoude religieuze steden en een enorm gevarieerde natuur, van rotsachtige bergen en watervallen tot graslanden en glinsterende meren. In Ethiopië vind je een van de heetste plekken ter wereld, maar ook de mysterieuze overblijfselen van oude koninkrijken. Met negen werelderfgoederen op de lijst van Unesco weet je dat het wel goed zit met de oude cultuur en natuurlijke schoonheid in dit land. Ga je op vakantie naar deze verbazingwekkende plek? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Ethiopië.

Rotskerken van Lalibela

De rotskerken van Lalibela zijn een van de mooiste bezienswaardigheden van Ethiopië, die je niet mag overslaan tijdens een vakantie in het land. Hier vind je 11 kerken die al in de 12 eeuw uit de rotsen zijn gehouwen, wat de plek een magische en mystieke sfeer geeft. De kerken werden gebouwd in opdracht van koning Lalibela nadat hij rond 1187 Jeruzalem had bezocht. Hij wilde een ‘Nieuw Jeruzalem’ creëren, waarvoor hij duizenden arbeiders aan het werk zette. Volgens een legende werd het werk ‘s nachts voortgezet door engelen als de arbeiders sliepen.

De kerken zijn niet vanaf de grond opgebouwd, maar uitgehold uit rode vulkanische rotsen. Alles werd uit de rotsen gebeiteld, waaronder de deuren, ramen, vloeren en daken. Het is nu een populaire toeristische attractie, maar de kerken worden ook nog altijd gebruikt door christenen. De rotskerken van Lalibela liggen op ongeveer 2600 meter hoogte, in een bergachtig gebied in het noorden van Ethiopië.

De ondergrondse kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt ook wel het ‘achtste’ wereldwonder genoemd. De stad Lalibela ligt ongeveer 645 kilometer vanaf de hoofdstad Addis Abeba en heeft een eigen luchthaven.

Aksum

In Aksum kun je de mysterieuze overblijfselen van een eeuwenoud koninkrijk bewonderen. Het Koninkrijk Aksum lag van 400 voor Christus tot de 10e eeuw in het noorden van Ethiopië en Eritrea, waarmee dit een van de oudste bewoonde plaatsen is van Afrika. Als belangrijk handelscentrum tussen Rome en het oude Perzië was het een rijk en machtig koninkrijk.

Aksum is vooral beroemd om de enorme stenen obelisken tot 33 meter hoog, die werden neergezet om de graven van belangrijke leiders te markeren. Sommigen wegen wel 520 ton en de oudsten dateren van 1700 jaar geleden. Aksum zou de verblijfplaats zijn van de Ark van het Verbond, een kist waarin de stenen met de tien geboden werden bewaard. Volgens locals zou ook de Koningin van Sheba in Aksum hebben gewoond.

Danakil Depressie

De Danakil Depressie is een van de heetste, droogste en laagste gebieden op aarde. Het is een zinderende woestijn in het noordoosten van Ethiopië waar het vaak boven de 40 °C is. Met haar twee actieve vulkanen, lavameren, geisers, warmwaterbronnen en zoutbassins doet deze uitgestrekte vlakte eerder aan een maanlandschap lijken.

De onherbergzame Danakil Depressie – of Afar-driehoek, zoals het ook wel wordt genoemd – is ontstaan op de plek waar het Afrikaanse en het Aziatische continent lang geleden los van elkaar raakten. De Afrikaanse en Arabische aardkorsten schuren hier tegen elkaar, wat heeft geleid tot het rijzen en dalen van de grond. De Danakil Depressie ligt nu ongeveer 125 meter onder de zeespiegel en is daarmee een van de laagst gelegen gebieden ter wereld.

De vulkanische activiteit verwarmt bronwater en brengt zwavel en ijzer naar de oppervlakte, waardoor gele, groene en oranje afzettingen achterblijven. Verspreid over het gebied liggen meertjes die door de mineralen opvallende kleuren aannemen. Ook heeft alle geologische activiteit geleid tot grote zoutvlaktes. Eeuwenlang trokken kamelencaravans door de Danakil Depressie om met de hand zout te winnen. Zoutwinning vindt nog steeds plaats, al zijn het nu locals die in de bloedhitte het zout verzamelen.

De Danakil Depressie is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Ethiopië. Steeds meer toeristen ontdekken het buitenaards ogende landschap. Je kunt de Danakil Depressie bezoeken met een tour, waarbij je wel een beetje tegen de warmte moet kunnen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 34,5 °C, maar er zijn ook weleens waarden gemeten van meer dan 50 °C. Neem in ieder geval voldoende water mee!

Harar

Harar is het ‘Mekka’ van Ethiopië, één van de oudste islamitische steden van Afrika die al in de 11e eeuw is gesticht. Sommige moslims beschouwen het ook wel als de vierde heilige stad ter wereld, waar maar liefst 99 moskeeën te vinden zijn. Harar is beroemd om de dikke 5 meter hoge stadsmuren uit de 16e eeuw, de oude herenhuizen en het labyrint van smalle straatjes. In de oude ommuurde binnenstad zijn op een oppervlakte van één vierkante kilometer liefst 368 steegjes te vinden.

Een hoogtepunt in Harar zijn de wilde hyena’s die bij de schemering in de stad tevoorschijn komen. De hyena’s schijnen al meer dan 500 jaar rond de stad te leven. Sinds de jaren ’60 komen ze naar de stad waar de gevaarlijke roofdieren van jonge mannen rauw vlees gevoerd krijgen. Toeristen kunnen het spektakel tegen betaling aanschouwen. Harar ligt in het oosten van Ethiopië en staat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Addis Abeba

De Ethiopische hoofdstad Addis Abeba heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Het is een levendige stad waar in maatpak gestoken zakenlieden zij aan zij lopen met geitenhoeders en daklozen, langs de drukke cafés en brutalistische architectuur. Addis Abeba heeft de grootste markt in Afrika en ongelooflijke kathedralen, kerken en moskeeën. In het Nationaal Museum van Ethiopië wordt het skelet van Lucy tentoongesteld, een van de oudste mensachtige wezens dat in 1974 in de Danakil Depressie werd ontdekt.

In 2010 werd het Red Terror Martyrs Memorial Museum geopend ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Derg-schrikbewind in de jaren zeventig en tachtig. Tijdens de militaire junta van 1974 tot 1987 werden tussen de 500.000 en 750.000 mensen gemarteld en gedood. Het museum vertelt met doodskisten, bebloede kleren en foto’s het verhaal van deze verschrikkelijke periode uit de geschiedenis van Ethiopië.

Riftvallei

De Riftvallei (of Grote Slenk) is een vallei die dwars door het oosten van Afrika loopt, van de Rode Zee naar Mozambique. Het is eigenlijk een scheur in de aardkorst omdat het Afrikaanse continent zich in tweeën aan het splitsen is (een proces dat miljoenen jaren duurt).

In Ethiopië begint de Riftvallei onder Addis Abeba en dat is een natuurgebied met warmwaterbronnen, prachtige meren en een overvloed aan Afrikaanse wilde dieren, waaronder Ethiopische wolven en apen. Het landschap varieert van steppes en savannes tot regenwouden. De warmwaterbronnen staan bekend om hun therapeutische doeleinden, en mensen komen vanuit het hele land om hier te baden.

Simien Mountains National Park

In het Simien Mountains National Park vind je een spectaculair landschap met grillige bergtoppen, diepe kloven en steile afgronden. Miljoenen jaren van erosie hebben in het noorden van Ethiopië een adembenemend landschap gecreëerd dat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. Door de vele hoge toppen wordt het Simiensgebergte ook wel het ‘Dak van Afrika’ of de ‘Speeltuin van God’ genoemd. De hoogste berg Ras Dashan is liefst 4550 meter hoog.

Het nationaal park is ook uniek door de bijzondere dieren die hier leven, zoals de Gelada-baviaan, de Ethiopische wolf, de lammergier en de Walia-steenbok (een wilde berggeit die nergens anders ter wereld voorkomt). In het Simiensgebergte kun je met een lokale gids meerdaagse trektochten maken. De uitvalsbasis is het stadje Debark, met hotels, guesthouses en winkels waar je spullen voor je uitrusting kunt kopen. Voor een bezoek aan het Simien Mountains National Park is ook een vergunning nodig, die je hier kunt regelen. Website: www.simienpark.org

Bahir Dar en Tanameer

Het relaxte Bahir Dar is een van meest aangename steden van Ethiopië, de toegangspoort voor de historische bezienswaardigheden in het noorden van het land. Bahir Dar ligt aan de zuidelijke oever van het Tanameer, dat op zichzelf ook de moeite waard is. Dit is het grootste meer van Ethiopië en de bron van de rivier de Blauwe Nijl, een zijrivier van de echte Nijl.

In het meer liggen enkele eilandjes met zo’n 20 eeuwenoude kloosters en kerken, sommige gedecoreerd met opvallende kleurige Bijbelse muurschilderingen. Bahir Dar heeft een bloeiende dagelijkse markt en aan de oever van het meer zijn charmante cafés waar je kunt loungen en genieten van het uitzicht op de markante vissersbootjes. De vissers maken hun schijnbaar dunne bootjes (tankwas) al honderden jaren van geweven papyrus, waarmee ze een maand of twee kunnen peddelen. Onder het troebele water van het Tanameer zie je misschien ook wel een nijlpaard.

Waterval in de Blauwe Nijl

De waterval in de Blauwe Nijl is niet zo spectaculair als de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe, maar is nog steeds de moeite waard voor een dagtripje. Op het toppunt van het regenseizoen is de waterval 400 meter breed en begrijp je waarom de lokale bevolking het Tis Abay heeft genoemd – dat letterlijk ‘grote rook’ betekent. Over een rotswand kletter het water zo’n 42 meter naar beneden. Helaas heeft de kracht van de waterval wat ingeboet door een waterkrachtcentrale stroomopwaarts.

Je kunt de waterval onder meer bewonderen vanaf een brug in een kloof die in de 17e eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers is gebouwd. Dit is de oudste stenen brug van Ethiopië en de eerste die de rivier de Blauwe Nijl overstak. De waterval ligt ongeveer 30 kilometer van de stad Bahir Dar en het Tana-meer, in het noorden van Ethiopië.

Gondar

Gondar (ook wel Gonder genoemd) dateert uit de 17e eeuw en is daarmee een relatief ‘nieuwe’ stad in Ethiopië. Het is de voormalige hoofdstad van het land waar de Ethiopische keizers woonden. In de oude ommuurde stad vind je ruïnes van verschillende paleizen, kerken en kastelen die de sfeer oproepen van de Europese middeleeuwen. Het meest indrukwekkend is het paleis van keizer Fasilidas (1603-1667), met zijn torens en kantelmuren.

Gondar staat ook bekend om het Timkat Festival dat elk jaar plaatsvindt op 19 januari. Dit is een van de belangrijkste feesten van Ethiopië, waarbij de doop van Jezus door Johannes de Doper wordt herdacht. Tijdens een kleurrijke processie wordt een replica van de Ark van het Verbond naar een plek met water gebracht. Priesters besprenkelen vervolgens alle gelovigen die deelnemen aan de optocht – en sommigen dompelen zich onder in water om de doop als het ware te beleven.

De vestingstad staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Gondar ligt in het noorden van Ethiopië en is een leuke tussenstop op weg naar het Tanameer en het Simiengebergte.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Ethiopië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/milosk50/RudiErnst; Pixabay; Addis Abeba: Flickr.com/Henrik Berger Jørgensen; Aksum: Flickr.com/Ian Swithinbank.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam