Tips voor een vakantie in Gabon

Gabon: een introductie

Een vakantie in Gabon beleef je in een stinkend rijk land aan de westkust van Afrika met veel olie, zwemmende nijlpaarden in de Atlantische Oceaan en een overdaad aan natuur. Gabon is een paradijs voor eco-toerisme, een land waarvan het grootste deel nog uit ongerept tropisch regenwoud bestaat. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar olifanten nog gewoon vrij over het strand kunnen banjeren. Voor de meeste gorilla’s van Afrika is Gabon hun thuisland.

Gabon is een van de rijkste landen van het continent sinds er in de jaren zeventig olie werd ontdekt. De olievoorraden slinken en de olieprijzen dalen, waardoor enkele jaren geleden meer energie in toerisme werd gestoken. Begin deze eeuw besloot de regering 10 procent van het land tot dertien nationale parken te bestempelen. Gabon moest de Afrikaanse versie van Costa Rica worden, voor natuurliefhebbers die vakantie willen vieren tussen bijzondere flora en fauna. Maar de infrastructuur is erbarmelijk, corruptie viert hoogtij en politiek gezien is ook niet alles pais en vree. Vader en zoon Bongo zijn al aan de macht sinds 1967.

Wil je een rondreis of safari maken in Gabon?
Sundowner Wildlife Holidays organiseert bijzondere natuurreizen in Gabon

Voor een vakantie in Gabon dien je dus te beschikken over een four wheel drive, een gezonde dosis branie, een bekwame gids die je de weg kan wijzen en een dikke stapel bankbiljetten. Kun je hieraan doen voldoen, dan heeft het land alles in huis voor een actieve vakantie met een Afrikaanse touch. Ontdek de wilde dieren in de jungle, de maagdelijke stranden van Loango Nationaal Park, ga shoppen op de bruisende markt in de hoofdstad Libreville en verwonder je over de maskers en geschilderde gezichten van dansende Gabonezen.

GabonGabon in een notendop

– Oppervlakte: 267.667 vierkante kilometer (ruim 6 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 1.772.255 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 7 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Libreville;
– Talen: Frans (officieel), 40 inheemse talen;
– Munteenheid: West-Afrikaanse Frank (XAF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 19.300 (2017).

Informatie over visum Gabon

Reizen en vakantie in GabonStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Gabon. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een toeristenvisum dien je verder te beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of een volgende vlucht. Ook is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage mee te nemen als je op reis gaat naar Gabon. Logeer je bij een privépersoon, dan moet je een uitnodigingsbrief (certificat d’hebergement legalisé) hebben.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Gabon in Brussel. Voor de visumaanvraag moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren. De behandeling van een visumaanvraag duurt 3 tot 4 weken. Tegen extra betaling kun je het visum sneller krijgen.

Wat te doen in Gabon: 10 tips!

Het is niet verbazingwekkend dat Gabon vaak het ‘Hof van Eden’ wordt genoemd, met zoveel ongeschonden en ongerepte natuur. Het Afrikaanse land is een paradijs met 13 nationale parken waar je vele wilde dieren kunt spotten. Lees hier onze tips wat te doen in Gabon

Overnachten in Gabon

Om te overnachten in Gabon kom je al snel uit bij de hoofdstad Libreville en de havenstad Port Gentil, het centrum van de olie- en houtindustrie. In de nationale parken kun je overnachten in comfortabele lodges. Lees hier alle tips voor overnachten in Gabon

Communicatie in Gabon

Internationaal toegangsnummer: +241.
Alarmnummer ambulance: 1300 / 1399.
Alarmnummer politie: 1710 / 1730.
Alarmnummer brandweer: 18.
Inlichtingen telefoonnummers binnenland: 12.
Inlichtingen telefoonnummers buitenland: 16.

Tijdsverschil met Gabon

Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Gabon. Tijdens onze zomertijd van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober is het in Gabon 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Gabon

De elektriciteit in Gabon is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval kunnen voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Gabon, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/jbdodane.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam