Koningaap - Costa Rica

Tips voor een vakantie in Costa Rica

Een vakantie in Costa Rica beleef je in een van de grootste natuurlijke wonderen op deze planeet, een gebied dat ongeveer even groot is als Nederland en meer soorten planten en dieren heeft dan enig ander land in de wereld. Het vriendelijke land in het midden van Midden-Amerika is in feite één grote openluchtdierentuin, met tropische regenwouden, stomende actieve vulkanen en prachtige stranden vol palmbomen. Costa Rica heeft een unieke biodiversiteit, en is met 900 soorten een van de meest vogelrijke plekken op aarde. Waar je ook bent, elk moment is het prachtige gezang van vogels en het getjilp van de insecten te horen.

Costa Rica heeft zijn paradijselijke status te danken aan zijn unieke ligging: als landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika en ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Caribische Zee. Het is een ware trekpleister voor ecotoerisme en iedereen die vakantie wil vieren in de natuur. Je kunt wandelen door een van de nationale parken om grappige kapucijnaapjes, eigenaardige tapirs en kleurrijke kikkers te spotten, je kunt enkele van de 12.000 verschillende soorten bomen en planten ontdekken in sprookjesachtige nevelwouden of je kunt in beeldschone baaien kajakken langs mangrovebossen en nieuwsgierige dolfijnen. Relaxen kun je op een van de goddelijke zandstranden of in een van de warme dampende baden op de helling van een vulkaan.

De hoofdstad San José is voor een paar dagen de moeite waard vanwege de musea, het nachtleven en de goede restaurants. Met zijn Latijns-Amerikaanse mix van muziek, ontspanning, rum en avontuur zal je je tijdens een vakantie in Costa Rica nooit vervelen. En last but not least, zonder leger is het een van de meest vreedzame en democratische landen in de regio.

Costa RicaCosta Rica in een notendop

– Oppervlakte: 51.100 vierkante kilometer (iets groter dan Nederland);
– Inwoneraantal: 5.151.140 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 101 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: San Jose;
– Talen: Spaans (officieel), Engels;
– Munteenheid: Colón (CRC);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 19.700 (2020).

Informatie over visum Costa Rica

Reizen en vakantie in Costa RicaStaatsburgers van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Costa Rica. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op het moment van aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is.

Ook moet je een retourticket of een vliegticket naar een volgende bestemming bij je hebben. Je moet kunnen bewijzen dat je over voldoende geld beschikt voor een verblijf in Costa Rica. Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Costa Rica in Den Haag.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Costa Rica
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Costa Rica

In enkele gevallen moet je ook een certificaat kunnen laten zien dat je een inenting hebt gehad voor gele koorts. Dat geldt alleen voor reizigers die komen uit een land of gebied waar gele koorts voorkomt. Dat zijn met name landen in Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

Bezienswaardigheden in Costa Rica top-10

Costa Rica bezienswaardigheden
Costa Rica heeft een overvloed aan natuurlijke bezienswaardigheden, van ongerepte stranden en mistige nevelwouden tot watervallen en tientallen vulkanen. Er zijn alleen al 20 nationale parken! ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Costa Rica

La Fortuna en Arenal-vulkaan

La Fortuna Arenal wat te doen
La Fortuna ligt aan de voet van de imposante Arenal-vulkaan in de noordelijke hooglanden van Costa Rica. Dit stadje biedt een ongelooflijke mix van natuur en avontuur, met tropische regenwouden, luiaards, hangbruggen en warmwaterbronnen. ► Lees hier alle tips wat te doen in La Fortuna

Wat te doen in San José

Veel reizigers komen het land binnen via de hoofdstad, maar laten San José daarna snel links liggen om door te reizen naar de stranden, de vulkanen en de jungle. Toch is het leuk om een paar dagen door te brengen in de hoofdstad van Costa Rica. Er zijn volop culturele en historische bezienswaardigheden. Lees hier wat te doen en te zien in San José

Overnachten in Costa Rica

In Costa Rica heb je een ruime keuze om te overnachten, van luxe 5-sterrenresorts en eco-lodges in de jungle tot familiehotels en goedkope hostels. Zelfs in de meest afgelegen en kleinste dorpjes vind je wel een plek om te slapen, al is het maar een simpele cabana. Lees hier de tips voor overnachten in Costa Rica

Reisorganisaties Costa Rica

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Costa Rica. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Costa Rica. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Costa Rica

Communicatie in Costa Rica

Internationaal toegangsnummer: +506.
Alarmnummer noodgevallen: 911.
Alarmnummer nationale politie (Fuerza Pública): 1117. Website: www.fuerzapublica.go.cr.
Alarmnummer brandweer: 1118.
Hulp bij buitenlandse telefoongesprekken: 1124.
Hulp bij een collect call naar het buitenland: 1116.

Tijdsverschil in Costa Rica

In Costa Rica is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 8 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Costa Rica

De elektriciteit is 110-120 volt. In Costa Rica gebruiken ze Amerikaanse stopcontacten met rechthoekige gaten, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. De elektriciteit in Costa Rica valt wel eens uit, waardoor het is handig is ook altijd een zaklamp bij de hand te hebben.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Costa Rica, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam