Reizen naar Gabon

Gabon reizenGabon is een land aan de Afrikaanse westkust dat steeds meer ontdekt wordt vanwege het overdonderende natuurschoon. Om naar Gabon te reizen, is het vliegen de handigste en snelste manier. Er gaan geen vluchten vanuit Nederland, maar vanuit Parijs kun je er wel rechtstreeks naartoe vliegen.

Avonturiers kunnen ook met de bus vanuit een van de buurlanden naar Gabon reizen. Het land deelt de grenzen met Kameroen, Equatoriaal-Guinea, en de Republiek Congo, wat reizigers alternatieve routes biedt tot Gabon. In theorie kun je ook een roadtrip maken per auto vanuit Nederland naar Gabon via het westen van Afrika. Zo’n reis vergt een zorgvuldige planning en voorbereiding omdat je talloze minder stabiele landen moet doorkruisen.

Wil je een trip maken naar dit Afrikaanse land voor de regenwouden, stranden en savannes met wilde dieren? Hieronder hebben we alle mogelijkheden op een rij gezet om naar Gabon te reizen.

Vliegen naar Gabon

Het vliegtuig is de meest praktische manier om naar Gabon te reizen. Het land heeft één grote internationale luchthaven in de hoofdstad Libreville. Daarnaast is er een internationaal vliegveld in de zuidelijke stad Port-Gentil, met de belangrijkste zeehaven van het land. Hier gaan alleen een paar regionale vluchten naartoe.

Gabon reizen Libreville

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Libreville, maar je kunt de Gabonese hoofdstad wel makkelijk bereiken met vertrek of een overstap in Parijs. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France vliegt meerdere keren per week van luchthaven Paris Charles de Gaulle naar Libreville, een vlucht van 7½ uur. Je kunt eerst een korte vlucht nemen van Amsterdam Schiphol naar Parijs of de trein pakken. Met een korte overstap op Charles de Gaulle kun je al in 10 uur in Gabon zijn.

Wil je een vliegticket boeken voor een reis naar Gabon?
Boek hier een vliegticket naar Libreville bij KLM

Je kunt ook naar Gabon vliegen met een overstap in een stad in Afrika. Vliegtickets zijn meestal goedkoper, maar je bent langer onderweg. Je kunt bijvoorbeeld vliegen vanaf Schiphol met Royal Air Maroc en overstappen in de Marokkaanse stad Casablanca. Vanuit de Afrikaanse buurlanden is de hoofdstad Libreville goed bereikbaar per vliegtuig. Er zijn regelmatig vluchten vanuit steden als Douala (Kameroen), Brazzaville (Republiek Congo) en Cotonou (Benin).

Luchthaven van Libreville

Internationale vluchten komen aan op Léon-Mba International Airport (LBV) (www.libreville-aeroport.com), de belangrijkste internationale luchthaven van Gabon. Het is vernoemd naar de eerste president van Gabon die regeerde van 1961 tot 1967. Het vliegveld ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van het centrum van Libreville, vrijwel aan de Atlantische Oceaan. Je hoeft alleen maar de straat over te steken en je staat op het strand.

De luchthaven bestaat uit twee passagiersterminals. Terminal 1 is de grootste en bestemd voor alle internationale vluchten. De kleinere Terminal 2 is gereserveerd voor regionale en nationale vluchten met luchtvaartmaatschappij Afrijet.

Gabon reizen vliegen

Het vliegveld beschikt over banken, geldwisselkantoren, cafés, een taxfreeshop en verscheidene andere winkels, waaronder een chocolatier waar je chocolade uit Gabon kunt kopen. Er zijn een paar koffietentjes en cafés en er is een Food Plaza voor burgers, pizza en fastfood. Buiten de terminal is een vestiging van KFC. Wifi is gratis en onbeperkt beschikbaar.

Op het luchthaventerrein zelf zijn geen hotels, maar in de directe omgeving zijn verschillende accommodaties te vinden. Op slechts 1½ kilometer afstand van de aankomstterminal vind je Résidence Hôtelière Océane. Dit is een aantrekkelijk resort aan de zee en het strand met buitenzwembad, bar en restaurant.

Zoek je accommodatie in de buurt van het vliegveld?
Reserveer hier een hotel of resort nabij de luchthaven van Libreville

Vervoer van de luchthaven naar Libreville

Voor het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Libreville kun je een taxi of bus nemen. De taxirit duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de drukte in het verkeer. Voor de aankomstterminal is een taxistandplaats waar 24 uur per dag een taxi beschikbaar is.

Reguliere taxi’s zijn te herkennen aan een rood-witte of paars-witte kleur. Taxi’s hebben geen meter, dus je moet onderhandelen met de chauffeur over de prijs. Locals betalen omgerekend circa $ 1 voor de rit naar het centrum. Sommige hotels bieden een shuttleservice aan voor hun gasten.

Vanaf de luchthaven rijden ook bussen naar Libreville, maar daarover hebben we geen actuele informatie. Mocht je veel in Gabon willen reizen, dan zijn er ook een paar autoverhuurbedrijven op het vliegveld. In Gabon rij je aan de rechterkant van de weg en een internationaal rijbewijs is verplicht (verkrijgbaar bij de ANWB).

Het is raadzaam vooraf een huurauto te reserveren. Bij EasyTerra kun je het aanbod van autoverhuurders vergelijken op de luchthaven van Libreville.

Reizen vanuit de buurlanden naar Gabon

Het is ook beperkt mogelijk om vanuit de buurlanden naar Gabon te reizen per bus of eigen auto. Hou wel rekening met de veiligheidssituatie, de staat van de wegen en de lange reistijden. Ook kun je te maken krijgen met vele controleposten, corrupte immigratiebeambten en grensposten die beperkt open zijn.

Gabon reizen weg

Vanuit Kameroen is er een directe landroute naar Gabon via de grensovergang bij Kye-Ossi. Deze route is vooral populair voor reizigers die vanuit Douala, de grootste stad van Kameroen, vertrekken. In Kye-Ossi zijn een paar hotels waar je kunt overnachten. Na de grensovergang reis je verder naar Libreville per bus of minibus, een reis van zo’n 12 uur. Met een eigen auto is het circa 8 uur rijden.

Je kunt het land ook bereiken vanuit over de weg A2 tussen Ambam (in Kameroen) en Bitam (in Gabon). De afstand tussen beide steden is 57 kilometer. Vanuit de Republiek Congo is Mbinda een grenspost om naar Gabon te reizen.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Gabon, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam